به گزارش حلقه وصل، محمود بهمنی در مهر سال ۱۳۸۷ به ریاست بانک مرکزی رسید و تا شهریور سال ۱۳۹۲ در این سمت بود. پیش از روی کار آمدن بهمنی، حجم نقدینگی در اقتصاد ایران، ۱۶۷ هزار میلیارد تومان بود که در دوره ۵۹ ماهه تصدی وی، این رقم به نزدیک ۴۹۲ هزار میلیارد تومان رسید. در دوره حدودا ۵ ساله ریاست بهمنی در بانک مرکزی، بیش از ۳۲۴ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی کشور افزوده شد.
مسئولان دولت فعلی در ابتدای کار خود در سال ۱۳۹۲ انتقادات فراوانی نسبت به رشد نقدینگی در دولت دهم داشتند اما نگاهی به عملکرد ۶ ساله آنها چیز دیگری را نشان میدهد.
ولیالله سیف که در ابتدای دولت یازدهم توسط حسن روحانی به ریاست بانک مرکزی منصوب شد، حدودا ۵۹ ماه در این سمت باقی ماند. در ابتدای کار وی، حجم نقدینگی در کشور حدود ۴۹۲ هزار میلیارد تومان بود که در تیرماه سال ۱۳۹۷ که سیف کنار رفت، رقم نقدینگی از ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان بالاتر رفت. در دوره سیف حجم نقدینگی حدود ۱۱۱۰ هزار میلیارد تومان اضافه شد.
عبدالناصر همتی هم که از ابتدای مرداد سال ۱۳۹۷ رئیسکل بانک مرکزی شد، عملکرد مطلوبی در زمینه کنترل نقدینگی نداشته است. همزمان با ورود وی به بانک مرکزی رقم نقدینگی در اقتصاد کشور ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود که مطابق آخرین آمار در پایان خرداد سال جاری به نزدیک ۱۹۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. به عبارتی در ۱۱ ماه نخست فعالیت همتی ۳۷۷ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی کشور اضافه شده است. این در حالی است که در حدود ۵ سال ریاست بهمنی، ۳۲۴ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه شده بود.
با محاسبه متوسط ماهانه افزایش نقدینگی، عملکرد نامطلوب همتی بهتر مشخص میشود. در دوره ۱۱ ماهه ریاست همتی،هر ماه به طور متوسط ۳۴ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی اضافه شده که ۶ برابر رقم دوره بهمنی و نزدیک به دو برابر رقم دوره سیف است.
رئیس بانک مرکزی
شروع به کار
دوره کاری (ماه)
نقدینگی اول دوره
(ماه قبل از شروع به کار)
نقدینگی پایاه دوره
افزایش نقدینگی در طول دوره
میانگین ماهانه افزایش نقدینگی در طول دوره
محمود بهمنی
مهر ۱۳۸۷
۵۹
۱۶۷.۰۰۰
۴۹۱.۸۰۰
۳۲۴.۸۰۰
۵.۵۰۵
ولیالله سیف
شهریور ۱۳۹۲
۵۹
۴۹۱.۸۰۰
۱.۶۰۲.۲۵۰
۱.۱۱۰.۴۵۰
۱۸.۸۲۱
عبدالناصر همتی
مرداد ۱۳۹۷
۱۱
۱.۶۰۲.۲۵۰
۱.۹۷۹.۹۱۰
۳۷۷.۶۶۰
۳۴.۳۳۳