به گزارش حلقه وصل، سیدجلال دهقانی فیروزآبادی استادتمام روابط بینالملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه در مراسم افتتاحیه چهارمین همایش بینالمللی «نظام بینالملل، تحولات منطقهای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» در سالن شهید بهشتی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) برگزار شد، بیان کرد: تلقی ما درمورد برجام این بود که اگر مسئله هستهای را با قدرتهای بزرگ حل کنیم به طبع آن مشکلات منطقهای نیز حل میشود.
وی با اشاره به اینکه برخی معتقد بودند که بهموازات تنظیم روابط بینالملل بهخصوص هنگام مذاکرات هسته ای و بهویژه بعد از برجام باید همسایگان و رقبا را نیز توجیه کنیم که این موضوع اتفاق نیفتاد، خاطرنشان کرد: امروز ما باید برای هر منطقه راهبرد متناسب با آن داشته باشیم.
دهقانی فیروزآبادی در ادامه به وضعیت برجام بعد از خروج آمریکا از آن اشاره و تصریح کرد: مهمترین خواستههای ایران که فراتر از برجام نیست، در زمینه تبادلات بانکی، کشتیرانی و تضمین نقلوانتقال انرژی ازجمله نفت، گاز و فلزات گرانبهاست که امریکا قصد دارد با بازگرداندن تحریمهای ثانویه روند تبادلات ایران در زمینههای یادشده را متوقف کند.
وی افزود: پنج کشور باقیمانده در توافق هستهای برای حفظ برجام باید با این تصمیم امریکا مقابله کرده و با تضمین ارتباطات بانکی و فراهم کردن امنیت اقتصادی در ایران مانع اثرگذاری پیامدهای بازگشت تحریمها شوند.
استادتمام روابط بینالملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: در این چارچوب خواستههای ایران محافظت از توافقی است که منجر به لغو تحریمها و قطعنامههای شورای امنیت و همچنین تحریمهای اتحادیه اروپا شده است و انتظار ایران ایستادگی عملی اروپا در برابر بازگشت این تحریمها و پیامدهای اقتصادی آن است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه امروزه شرایط بینالمللی و منطقه بهگونهای است که هیچ کشوری قادر به تأمین منافع ملی خود بدون توجه به منافع ملی دیگر کشورها نیست، گفت: برگزاری چنین همایشهایی فهم و درک مشترکی از موضوعات منطقهای را به همگان یادآوری میکند و تأکید دارد که به بهترین شکل ممکن باید منافع ملی تأمین شود.
* سه دیدگاه درمورد نسبت بین سیاست خارجی، سیاست منطقهای و سیاست بینالمللی
دهقانی فیروزآبادی گفت: منطقه یک برساخت اجتماعی است به این معنا که وجود چند کشور یک منطقه را شکل نمیدهد بلکه نحوه و چگونه رفتار کشورهای مختلف در منطقه با یکدیگر است که بر امنیت آنها تأثیرگذار است و این برساخت را شکل میدهد.
وی با اشاره به اینکه سه دیدگاه درمورد نسبت بین سیاست خارجی، سیاست منطقهای و سیاست بینالمللی وجود دارد، افزود: براساس دیدگاه اول عدهای این سه موضوع را مستقل از هم میدانند به این معنا که نباید انتظار داشته باشیم که این سه موضوع، دیگری را تبیین کند و برای این سه موضوع استقلال قائل هستند. عده دیگری هستند که در مقابل این دیدگاه هر سه موضوع را یکسان میدانند حتی گاهی سیاستخارجی و سیاست بینالملل را یک موضوع میدانند.
دبیر چهارمین همایش بینالمللی «نظام بینالملل، تحولات منطقهای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» درباره همین موضوع ادامه داد: دیدگاه سومی نیز وجود دارد که براساس آن میگویند این سه موضوع از هم مستقل هستند ولی تعامل بین آنان وجود دارد که این دیدگاه درباره روابط بینالملل نیز وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: بعد از فروپاشی شوروی چتر دوقطبی بودن از دنیا برداشته شد تا آن زمان تأثیرگذاری مناطق در نظام بینالملل بیشتر بود در حالی که براساس الگوی کلی، نظام بینالملل باید بر مناطق تأثیر بیشتری بگذارد.
* دریافت ۴۳ مقاله از شرکتکنندگان خارجی در این همایش
دهقانی فیروزآبادی بهضرورت برگزاری همایش بینالمللی «نظام بینالملل، تحولات منطقهای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» اشاره کرد و گفت: ۳۲۷ چکیده مقاله و ۲۰۳ چکیده در قالب کتاب به این همایش ارسال شد.
وی در همین رابطه اضافه کرد: ما در این همایش ۴۳ مقاله از شرکتکنندگان خارجی دریافت کردیم که ۲۹ مقاله آن پذیرفتهشده است. ضمنآنکه از ۱۱۳ مقاله دریافت شده نیز ۶۹ مقاله موردپذیرش قرارگرفته است.
عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی افزود: ما در این همایش ۳۵ ارائه شفاهی از سوی استادان و دانشجویان خواهیم داشت که درمجموع، مباحث در ۱۰ پنل ارائه میشود.