به گزارش سرویس دفاع و امنیت حلقه وصل، نیروی دریایی سپاه به دلیل ماموریت های خاص و طراحی ویژه برای مقابله با یک دشمن مهم، به صورت یک سازمان رزمی با دکترین و وضعیتی متفاوت از آنچه یک نیروی دریایی استاندارد دارد، طراحی شده است. تاکید روی شناورهای کوچک و تندرو اما مدرن و مجهز در کنار پرنده های بدون سرنشین و پرتابگرهای ساحلی یک شکل متفاوت از این نیرو را در بحث رزم دریایی تشکیل داده است.
اگرچه در ابتدای کار، قایق های تندرو مجهز به تیربارهای سنگین و راکت اندازهای ۱۰۷ میلی متری عمده سازمان رزم نیروی دریایی سپاه را تشکیل می داد اما در دوره پس از جنگ تحمیلی، موشک های کروز و اژدرهای متنوع نیز به این سازمان اضافه شده و یک قدرت واقعی در نبردهای دور برد را برای این نیرو تشکیل داده است.
ادامه دکترین جدید برای نیروی دریایی سپاه در سال ۱۴۰۰
از سال گذشته، یک حرکت جهادی و بزرگ در نیروی دریایی سپاه آغاز شده که بر اساس آن، حجم قابل توجهی از پرنده های بدون سرنشین ، قایق های تندرو مسلح به موشک های کروز و اژدر ، سیستم های راداری ، مخابراتی و جنگال در کنار پرتابگرهای ساحلی موشک به نیروی دریایی سپاه تحویل شدند. این اقدام در سال جدید نیز ادامه پیدا کرده و در جدیدترین مورد مربوط به آن، ۱۱۰ فروند شناور تندرو جدید در بندرعباس به نیروی دریایی سپاه تحویل شده است. در این مراسم شناورهای مختلفی مجهز به راکت انداز یا موشک های کروز به نیروی دریایی سپاه دیده می شدند.
نمایی از تحویل شناورهای موشک انداز به نیروی دریایی سپاه در خرداد ماه سال ۱۳۹۹
تحویل انبوه پرنده های بدون سرنشین به نیروی دریایی سپاه در مهرماه سال ۱۳۹۹
در این میان یک مسئله قابل توجه بود. بر اساس تصاویر بدست آمده از این مراسم، برای اولین بار قایق های کلاس عاشورا نیروی دریایی سپاه نیز به دو پرتابه جدید مجهز شدند. بر اساس تصاویر و نحوه قرار گرفتن این پرتابه ها به نظر قایق های کلاس عاشورا به اژدرهای سنگین یا موشک کروز ضد کشتی مجهز شده اند. این مسئله از جهاتی دارای اهمیت و به نوعی یک رکورد جهانی برای سپاه به حساب می آید. قبل از پرداختن به رکورد شکنی سپاه به مسئله مهمی در خصوص استراتژی دفاعی ندسا خواهیم پرداخت.
استراتژی نبرد ضد دسترسی ادامه دارد
همان طور که در ابتدا به این مسئله اشاره کردیم، سپاه در استراتژی نبرد دریایی خود ایالات متحده را به عنوان دشمن شماره ۱ تعریف و برای مقابله با آن خصوصا در مناطقی مثل خلیج فارس و تنگه هرمز استراتژی معروف به نبرد ضد دسترسی را طراحی کرده است. این استراتژی که البته فقط مربوط به نیروی دریایی نیست و در حقیقت طیف گسترده تری از سازمان رزم نه فقط سپاه پاسداران و بلکه ارتش جمهوری اسلامی ایران را در بر می گیرد، بر اساس هزینه سازی و سخت کردن تهاجم برای نیروهای دشمن قرار دارد.
در مرحله اول با اشباع کردن منطقه خلیج فارس چه از طریق موشک های ساحل پرتاب ، چه شناورهای موشک انداز و یا واحدهای مسلح پروازی هزینه ماندن در این منطقه برای هر شناور مهاجم در زمان جنگ زیاد شده است. در ادامه با توسعه موشک های بالستیک ضد کشتی و همچنین افزایش برد موشک های کروز نیز مسئله دور کردن شناورهای دشمن از خاک ایران مطرح شده است.
در بحث شناورهای جدید سبک و سرنشین دار نیز باید گفت که مسلح کردن آنها به موشک کروز یا اژدر نشان می دهد که سپاه به دنبال افزایش برد درگیری حتی برای سبک ترین واحدهای خود است. در این شرایط و با افزایش برد درگیری اولا میزان بقاء پذیری برای واحدهای خودی افزایش پیدا می کند و در عین حال در مقایسه با نسل های قبلی این شناور که از راکت های ۱۰۷ میلی متری به عنوان سلاح اصلی استفاده می کردند نیز قدرت تخریب بسیار بیشتری خواهند داشت.
یک رکورد شکنی دیگر توسط سپاه
با نگاهی به تصاویر مربوط به مراسم تحویل ۱۱۰ فروند قایق تندرو توسط سپاه، یک شناور کوچک تندرو را مشاهده می کنیم که دارای دو پرتابه در اطراف خود است. ظاهر این شناور شبیه به نسل جدید قایق های تندرو کلاس عاشورا است. به دلیل کیفیت پایین تصاویر به صورت دقیق نمی توان سلاح مورد نظر را شناسایی کرد ولی شمایه کلی نزدیک به موشک کروز کوتاه برد نصر است که در سالهای اخیر به عنوان سلاح اصلی شناورهای تندرو و سبک سپاه معرفی و وارد خدمت شده است.
موشک نصر یکی دیگر از موشکهای کوتاهبرد ضدکشتی ساخت ایران بوده و دارای ۳۵ کیلومتر برد است. این موشک با سر جنگی ۱۵۰ کیلوگرمی، وزنی معادل ۳۵۰ کیلوگرم دارد.
نمایی از شناورهای جدید تحویل شده به نیروی دریایی سپاه
نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا
از طرف دیگر شاهد این هستیم که پرتابه ها بر خلاف دیگر موشک اندازهای سپاه، فاقد تیوب حامل موشک هستند و بخش انتهایی آنها نیز بسیار نزدیک به موتور است.
شناورهای جدید تحویلی به سپاه مجهز به موشک یا پرتاب گر اژدر در کناره ها - به شباهت ظاهری آنها به کلاس عاشورا دقت کنید
در اینجا این احتمال مطرح می شود که با نوعی تیوب حامل اژدر رو به رو باشیم که در زمان مورد نظر اقدام به رها سازی اژدر به طرف هدف می کند. این گزینه با توجه به سبک تر بودن و نبود مشکل آتش عقب نشینی در موشک ها گزینه قابل قبول تری به حساب می آید. در جریان یک حمله سراسری این قایق ها می توانند با پرتاب اژدر یک مشکل جدید را برای نیروهای سطحی دشمن ایجاد کنند.
تصویر از یک نمونه از شناورهای اژدر افکن نیروی دریایی سپاه در سالهای گذشته
اما چه این دو پرتابه نصب شده در اطراف قایق جدید سپاه، موشک کروز باشند و چه اژدر، باز هم باید بگوییم که نیروی دریایی سپاه صاحب یک اولین مهم در جهان شده است. شناور مورد نظر ما مشخصا از نوع بسیار سبک وزن و احتمالا در کلاس ۳ الی ۵ تن است و اولین شناور در این تناژ وزنی در جهان است که به موشک های کروز یا اژدر مجهز شده است. در کنار بحث مجهز کردن سریع ترین شناور نظامی جهان به موشک کروز که در سال قبل توسط نیروی دریایی سپاه انجام شد ، در سال ۱۴۰۰ شمسی باید بگوییم که نیروی دریایی سپاه سبک ترین شناور سرنشین دار جهان را نیز به موشک یا اژدر افکن بدل کرده است.
ذکر این مسئله مهم است که نیروی دریایی سپاه پیش از این دارای شناورهای تندرو اژدر افکن بوده ولی این شناورها به نسبت نمونه جدید بسیار بزرگتر بوده و وزن آنها نیز در کلاس بیش از ۱۰ تن است. با این اوصاف، می توان گفت سپاه پاسداران در راستای انجام دکترین عملیات ضد دسترسی خود، به مسلح کردن انواع دارایی خود به سلاح های هدایت شونده روی آورده و نسل جدید قایق های تندرو مسلح شده قطعه دیگری از پازل بزرگ سپاه برای دورتر کردن دشمنان از مرزهای آبی کشور عزیزمان هستند.