به گزارش حلقه وصل، ارده و شیره یکی از مقوی ترین و خوشمزه ترین مواد غذایی است که به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف می شود.
دو ماده اصلی تشکیل دهنده اصلی این خوراکی، کنجد و دوشاب(شیره انگور) است. ارده و شیره هر کدام به تنهایی برای سلامتی مفید هستند و با ترکیب با هم خواصشان معجزه آسا می شود. اگر می خواهید بدانید که این خوراکی پرطرفدار چه خواصی دارد، با این بخش همراه شوید.
ترکیبات و ارزش غذایی ارده شیرهارده مایعی است که از کنجد نرم پوست کنده بریان و نرم کوبیده تهیه شده و روغن آن جدا نشده باشد. برای تهیه ارده و شیره این خمیر کنجد له شده را با شیره میوه های مختلف مانند انگور، خرما و انجیر مخلوط می کنند اما شکل رایج تر آن، ترکیب با شیره انگور اسـت. برای پیشگیری از شیرین شدن بیش ازحد، از مقدار کمتری شیره استفاده می کنند.
ارده و شیره کاملاً گیاهی و خالی از گلوتن است و دارای مواد مغذی فراوانی مانند «آمینواسیدها و چربی های سالم»، «فیبر»، «پروتئین»، «انواع ویتامین بخصوص ویتامین گروه ب»، «تیامین»، «منیزیم»، «مس»، «فسفر»، «منگنز»، «آهن» و «زینک» است.
طبع ارده و شیرهشیره و ارده هر دو طبیعت گرم دارند و مصرف آن برای سرد مزاجان بسیار مفید است اما گرم مزاج ها باید این ماده خوراکی را با احتیاط مصرف نمایند زیرا موجب غلیظ شدن صفرا و جوش زدن می شود.
مصلح ارده و شیره، سرکه و عسل است و گرم مزاجان برای تعدیل طبیعت ارده و شیره می توانند آن را همراه سرکه و عسل یا میوه های تازه با طبیعت سرد مصرف کنند.
کالری ارده و شیره انگورمیزان کالری ارده و شیره انگور (نسبت ۱ به ۱ قاشق غذا خوری) ۱۲۵ کالری است.
خواص بی نظیر ارده و شیره۱.شیره و ارده، انرژی زا بوده و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد، بهترین غذا محسوب می شوند.
۲. ارده و شیره خاصیت آنتی ترومبوتیک دارد و باعث جلوگیری از لخته شدن خون در بدن می شوند.
۳.ارده و شیره سطح کلسترول خون را کاهش داده و با جریان بخشیدن به خون و جلوگیری از لخته شدن آن، فشارخون و ضربان قلب را تنظیم می کند.
۴.ارده و شیره برای سلامتی و برای بهبود عملکرد بدن مفیدند و به تنهایی بخش مهمی از نیازهای بدن را برطرف می کنند.
۵.ارده و شیره به دلیل وجود کنجد نیاز روزانه به کلسیم بدن را تامین و برای استحکام استخوان بندی، درمان استخوان درد و درد مفاصل هم مفید است و موجب سلامت دندان می شود.
۶.ارده و شیره دارای چربی سالم و طبیعی سسامین و سسامولین است که برای محافظت از قلب و عروق و جلوگیری از بسته شدن رگ های منتهی به قلب بسیار مفید هستند.
۷.ارده و شیره غنی از پروتئین است و نیاز روزانه به اسید فولیک را بر طرف می کند.
۸. ارده و شیره یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن است که برای افرادی که مبتلا به کم خونی فقر آهن هستند می تواند بسیار مۆثر باشد.
۹. ارده و شیره هر دو سرشار از آهن بوده و برای رفع خستگی مفید هستند و ضعف و بی حالی را از بین می برند و خواب رفتن دست و پا را درمان می کنند.
۱۰. ارده و شیره برای نرم کردن سینه مفید است.
۱۱. ارده و شیره ملین و مسهل است و یبوست را رفع می کند.
۱۲. ارده و شیره تقویت کننده نیروی جنسی می باشد. برای درمان کمبود اسپرم در مردان خوردن ارده با شیره انگور بعنوان صبحانه هفته ای سه الی ۴ بار توصیه می شود.
۱۳. ارده و شیره منضج دمل ها و زخم های چرکی و تسکین دهنده درد، گرمی و خشکی عضو می باشد و به ترمیم زخم کمک می کند.
۱۴. ارده و شیره به درمان اختلالات کبد و کلیه کمک می کند.
۱۵. ارده و شیره انرژی لازم به کودکان را می رساند و باعث فعال شدن سلول های عصبی و تقویت حافظه شان می شود.
۱۶. ارده و شیره ضدنفخ است و عملکرد معده و روده را بهبود می دهد.
۱۷. ارده و شیره مدر قاعده آور است.
۱۸. ارده و شیره در بدن باعث دفع اوره و مقداری از اسیدهای غیرمفید بدن و پاکسازی بقایای غذاها در روده و معده می شود.
۱۹. شیره و ارده، تسکین دهنده دردهای رماتیسم و امراض شریانی و وریدی هستند.
۲۰. ارده و شیره برای رفع بیماری های رحم توصیه می شود.
۲۱. ارده و شیره به درمان افسردگی هم کمک می کند.
۲۲. ارده و شیره به تولید کلاژن و جوان سازی پوست بسیار کمک می کند.
۲۳. ارده و شیره پیری را به تاخیر می اندازد و مانند یک ضدآفتاب طبیعی از پوست در برابر نور خورشید محافظت می کند.
۲۴. ترکیب شیره انگور و ارده کنجد به ورزشکاران توصیه می شود چراکه علاوه بر مقوی بودن، باعث افزایش حجم عضلات می شود.
۲۵. مصرف شیره ی انگور برای پیشگیری از سرطان مفید است. شیره با ارده پلاکت خون را افزایش میدهد و برای افرادی کـه پلاکت خون پایینی دارند، مفید اسـت.
شرایط نگهداری ارده و شیرهارده و شیره سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است پس باید آن را در جای خشک، خنک و دور از نور آفتاب نگهداری کنید زیرا اگر در معرض هوای گرم و نور قرار بگیرند، چربی هایشان اکسید شده و روغن به اصطلاح فاسد می شود.
نکته مهم
ارده و شیره کالری بالایی هم دارند و برای افراد کم تحرک و کسانی که ورزش روزانه و منظمی ندارند، چندان توصیه نمی شود و چاقی را برای آنها به همراه می آورد.
مقدار زیاد ارده و شیره به افراد دچار دیابت توصیه نمی شود زیرا سبب افزایش قند خون می گردد.
منبع: نمناک