در ایامی از سال قرار داریم که هر ساله جمع کثیری از مردم اقصینقاط دنیا، علیالخصوص شیعیان، برای شرکت در راهپیمایی عظیم اربعین گرد هم میآیند؛ شیوع ویروس منحوس کرونا برخی کشورها از جمله ایران از حضور در این راهپیمایی باشکوه محروم شدهاند.
راهپیمایی اربعین مظهر عشق، ایثار، از خود گذشتگی و مهر و محبت است، مهر و محبتی که حتی به کودکان نیز منتقل شده است و در سرتاسر مسیر کودکانی مشاهده میشوند که در حال خدمترسانی به زوار اربعین هستند و از جان و دل مایه میگذارند و سختی را به جان میخرند تا زائران در رفاه باشند.
در این میان، زواری با خرید انواع و اقسام هدیهها برای این کودکان خدمتگزار، دل آنها را شاد میکنند تا عشق آنها به اباعبدالله(ع) بیشتر و بیشتر شود.
اربعین سال گذشته تولید عروسکهای اربعین با در نظر گرفتن نمادهای فرهنگی با همکاری 40 نفر از بانوان شهر قزوین شروع شد و 313 عروسک در مسیر پیادهروی اربعین در میان کودکان عراقی که پذیرای زائران امام حسین(ع) بودند، توزیع گشت.
گرچه امسال با شیوع این ویروس منحوس با لغو سفر به کربلا در ایام اربعین حسینی مواجه شدیم اما عروسک ها بدون ویزا همچنان در مسیر عاشقی حرکت می کنند.
اعظم میرزایی، مسئول گروه جهادی مهلا در قزوین در رابطه با تولید عروسکهای اربعین با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی ابتدا از ایده ی این کار گفت و بیان داشت: ایده ی تولید عروسکهای اربعین از جایی به ذهن من رسید که سال گذشته که در تلویزیون پیادهروی اربعین را مشاهده میکردم، از آنجا که تا حالا به این پیادهروی نرفته بودم و حرم حضرت اباعبدالله(ع) را از نزدیک ندیده بودم، خیلی دلم گرفت و با خودم نذر کردم حالا که شرایط برای رفتن من به زیارت اربعین مهیا نیست، کاری کنم تا دل کودکان عراقی که در خدمت زوار هستند، شاد شود؛ کودکانی که با جثههای نحیف خود با جان و دل از زائران اباعبدالله(ع) پذیرایی میکردند.
وی ادامه داد: آن شب که این تصاویر را از تلویزیون دیدم، نذر کردم ۳۱۳ عروسک را برای بچههای حاضر در این مسیر آماده کنم. چند روز بعد نذرم را با برخی دوستانم مطرح کردم و از آنها خواستم هر کدام میتوانند من را در ادای این نذر همراهی کنند، اعلام آمادگی کنند. دوستانم از این طرح بسیار استقبال کردند و دهان به دهان این طرح را به یکدیگر منتقل کردیم تا افراد بیشتری بتوانند ما را همراهی کنند.
این بانوی جهادگر تصریح کرد: البته روند و فرایند طراحی و تولید این عروسک ها خیلی سریع و آسان صورت نگرفت و ما برای عرضه این هدایا شاخص هایی را برای خودمان در نظر گرفتیم از جمله ایرانی اسلامی بودن عروسک ها، استفاده از تولیدات ایرانی و اینکه عروسک ها پارچه ای باشند و ارتباط گیری کودکان با عروسک ها به آسانی صورت گیرد.
میرزایی بیان داشت: به همین خاطر ایده اولیه مطرح و با مشورت یک هنرمند عروسک ساز کار را شروع کردیم و برای تهیه البسه عروسک هم از بانوان چادری خواستیم که اگر چادری دارند که استفاده نمی کنند برای پوشش عروسک ها در اختیار ما قرار بدهند که استقبال خیلی خوبی صورت گرفت. حتی در این مورد نذرهایی هم انجام شد.
وی اضافه کرد: به هر صورت از طریق دوستان مبلغی پول را جمعآوری کرده و مواد اولیه را خریداری کردیم و تمام تلاشمان را کردیم که خریدها را با صرفهجویی انجام دهیم تا هزینهٔ دوخت عروسکها کمتر شود. یکی از مسائلی که با طراح در مورد آن صحبت کردیم این بود که نمادهای فرهنگی و ایرانی-اسلامی در تولید عروسکها رعایت شود، چون قرار بود این عروسکها بهعنوان معرف پوشش و فرهنگ ما در کشوری دیگر باشند، یعنی چادر، مقنعه و مو داشته باشند تا وقتی کودکی این عروسکها را در دست میگیرد و با آن بازی میکند بتواند به درستی با آن ارتباط برقرار کند که خدا را شکر نتیجه داد و به آنچه در طراحی می خواستیم دست یافتیم.
مسئول گروه جهادی مهلا در قزوین با اشاره به اینکه سال گذشته که نخستین سال فعالیت ما بود، موفق شدیم با همکاری دوستان حدود ۳۵۰ عروسک تولید کنیم که ۳۱۳ تا از آنها راهی کربلا شدند خاطر نشان کرد: خوب سال گذشته شرایط برای مسافران و عاشقان ایرانی جهت حضور در اربعین فراهم بود و ما با کمک زائران ایرانی عروسک ها را به دست کودکان عراقی رساندیم.
این فعال جهادگر ادامه داد: یعنی هر شخصی که به پیادهروی اربعین میرفت ما تا سقف ۱۰ عروسک بهصورت رایگان به او میدادیم تا به کربلا ببرد، بقیهٔ عروسکها هم بانی داشتند که هزینهاش را پرداخت کردند و به هر کدام از خانمهایی که آمدند در تولید عروسکها کمک کردند، یک عروسک هدیه دادیم.
میرزایی در ادامه افزود: اما امسال به دلیل متفاوت بودن شرایط تصمیم دیگری گرفتیم و آن اینکه تعداد 114 عروسک را آماده و از طریق ستاد اربعین استان به دست کودکان عراقی برسانیم. اما نکته اساسی این است که این عروسک ها توسط بانوان سرپرست خانواده تهیه شدند تا برای آن ها نیز اشتغال زایی صورت گیرد و امیدوار هستیم این روند ادامه یابد و بتوانیم با گسترش نذر فرهنگی در گسترش این امر هم سهیم باشیم.
وی یادآور شد: در واقع در سال جدید، یکی از دوستان پیشنهاد داد حال که داریم این کار زیبا را انجام میدهیم خوب است در کنار آن چند هدف دیگر را نیز دنبال کنیم، برای مثال یکی از اهداف این باشد علاوه بر اینکه ما این هزینهها را جمعآوری کرده و عروسکها را تولید میکنیم، نذر فرهنگی نیز داشته باشیم؛ به این صورت که هر کس میخواهد در این طرح مشارکت کند و با دریافت هر تعداد از این عروسکها، مبلغی را پرداخت کرده و سپس عروسکها را برای کودکان عراقی ببرد. هزینهٔ خرید هر عروسک نیز ۳۵ هزار تومان است و تبلیغ آنها در فضای مجازی انجام شده است و استقبال بسیار خوبی از آنها شده است.
میرزایی در ادامه تأکید کرد: البته همان طور که گفتم امسال شرایط رفتن به اربعین مهیا نیست و عروسکهای خریداری شده توسط افراد، امانت پیش ما میمانند و در این میان نیز فرد میتواند یک عروسک را پیش خود نگه دارد و مابقی عروسکها بهصورت امانی نزد ما باشند. ما با ستاد اربعین برای ارسال عروسکها به عراق هماهنگ کردهایم، یعنی امسال هم عروسکهای ما در مسیر اربعین حضور دارند و بین بچهها پخش میشوند.
وی در ادامه گفت: نذر امسال ما ۲ مرحله برش و دوخت عروسک است، یک مرحله ۱۱۴ عروسک و یک مرحله ۷۲ عروسک. تصمیم داریم هزینهای که از تولید این عروسکها به دست میآید را در حوزهٔ اشتغالزایی بانوان سرپرست خانوار صرف کنیم.
این فعال جهادگر افزود: البته قبل از اینکه بحث کرونا پیش بیاید، ما این طرح را بررسی کرده بودیم و قرار بود آن زمان جشنوارهای بین افرادی که میتوانند در حوزهٔ اشتغالزایی بانوان انجام دهند، برگزار کنیم و هزینههایی که پس از تولید عروسکها باقی میماند را به کسی که در آن جشنواره بتواند رتبه کسب کند بدهیم تا برای تعداد خاصی از بانوان اشتغالزایی صورت گیرد.
میرزایی اضافه کرد: لازم بهذکر است تولید این عروسکها بهصورت مستمر و ادامهدار است و تنها مخصوص اربعین نیست، برای مثال در مناسبتهایی مانند روز دختر یا ولادت حضرترقیه(س) یا مناسبتهای دیگر، مدارس یا مساجد یا دیگر نهادها میتوانند به ما سفارش دوخت بدهند تا عواید حاصل از فروش عروسکها صرف اشتغالزایی بانوان سرپرست خانوار شود. اگر قرار باشد ما بهصورت انبوه این عروسکها را تولید کنیم لازم است با کارگاهها و زنان سرپرست خانوار ارتباط بیشتری بگیریم که بتوانند دست ما را در تولید انبوه بگیرند.
وی به نام عروسکهای اربعین نیز اشاره کرد و بیان داشت: هانی و هنا نام عروسک ها است. هنا همین عروسک های دخترانه ای است که تولید و پخش شده اند و ما به دنبال طرحی برای عروسک پسرانه با نام هانا هم هستیم.
مسئول گروه جهادی مهلاضمن اشاره به رعایت پروتکل های بهداشتی در تولید این عروسک ها تصریح کرد: امسال با توجه به شیوع کرونا، تعداد زیادی از همکاران بهصورت حضوری برای همکاری جهت برش و دوخت عروسکها نمیآیند و تنها حدود ۸ نفر از همکاران با رعایت پروتکلهای بهداشتی به کارگاه میآیند، بنابراین برای بقیهٔ همکاران ما از مراحل برش، دوخت و پر کردن عروسکها فیلم میگیریم و در گروه میگذاریم و یا همکاران میآیند کارگاه و نحوهٔ انجام کار را برایشان توضیح میدهم در منزل بقیهٔ کارها را انجام میدهند.
وی اظهار کرد: یکی از اهدافی که امسال گروه جهادی مهلا را ثبت کردیم این بود که بتوانیم در این گروه کارهای مختلفی در حوزهٔ اشتغالزایی بانوان سرپرست خانوار انجام دهیم و البته برنامههای مختلفی برای بلندمدت داریم. نکتهٔ حائز اهمیت در این میان، اهمیت نذر فرهنگی در جامعه است که مغفول مانده است و لازم است بیشتر به آن پرداخته شود.
میرزایی در پایان به راههای برقراری ارتباط علاقمندان با گروه مهلا اشاره کرده و گفت: افرادی که تمایل به شرکت در این طرح دارند میتوانند به صفحهٔ @mahla_group_ir در اینستاگرام مراجعه و سفارش خود را ثبت کنند و یا هزینهٔ تولید هر عروسک که ٣۵ هزار تومان است را به شماره حساب ۵٨٩٢١٠١٢٢٨٨٩٣۶٣٨ بانک سپه واریز کنید.