به گزارش حلقه وصل، مجید رحمانی، رئیس اداره مهندسی و مطالعات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز، در رابطه با انتقال آب سد طالقان به تهران از طریق تونل، گفت: باید مطالعات دقیق در ابعاد مختلف انتقال آب از طریق تونل به تهران داشته باشیم، مشاور پروژه که مطالعات لازم را نیز انجام داده معتقد است آثار سوء در این نوع از انتقال آب در منابع آب وجود خواهد داشت.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در ادامه با اشاره به اینکه باید بررسی شود که حفر تونل در استان چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت، اظهار کرد: با نگاهی به تجربیات حفر تونل در سطح کشور داشته ایم می توان متوجه شد شریان های داخل زمین و زیرزمینی در این حالت قطع خواهند شد و این امر در منابع زیر زمینی اثر گذار است.
این مقام مسؤول اشاره کرد: در این پروژه یک سری از چشمه ها دچار آسیب خواهند شد و دبی آن ها کم خواهد شد ، البته ممکن است آب یک چشمه را به چشمه دیگر منتقل کند و برای برخی از چشمه ها هم اثر مثبت داشته باشد. مشکلات این طرح باید رفع شود تا موافقت برای اجرای آن اعلام شود در حال حاضر موافق اجرای این طرح نیستیم.
رحمانی با بیان اینکه دبی چشمه در این برهه از زمان که هنوز تونل احداث نشده است در حال بررسی و اندازه گیری است، گفت: پیمانکار پروژه اعلام کرده است، اگر پس از احداث تونل دبی چشمه های کاهش یابد خسارت پرداخت خواهد کرد.
وی با اشاره به حضور مراکز جمعیتی از هزاران سال پیش در کنار این چشمه ها، اعلام کرد: این زیست بوم ها که در دامنه جنوبی استان البرز مستقر هستند اگر با خشک شدن چشمه ها مواجه شوند دچار ضرر بسیاری خواهند شد که پرداخت خسارت و سکونت دوباره این قشر در شهر کرج و حواشی آن نه تنها مشکلی از استان و کشور حل نخواهد کرد بلکه به معضلات اضافه می کند.
کارشناس اتاق مطالعات اداره کل منابع طبیعی استان البرز یادآور شد: ضرورتی ندارد تأمین و انتقال آب از طریق تونل انجام شود در حالیکه راه چاره بسیار دیگری وجود دارد، مشاورین دیگری انجام پروژه مذکور را مطالعه کرده اند اما شواهد نشان می دهد که اصرار بر حفر تونل وجود دارد. نسبت به این موضوع مشکوک هستم که چرا انقدر اصرار برای حفر تونل وجود دارد؟
رحمانی به انتقال آب به صورت مستقیم از طالقان به تهران اشاره کرد و افزود: همچنین قسمتی از آب سد کرج به شهر کرج و قسمت عمده ای از آن به تهران منتقل می شود، می توان پیشنهاد داد آب سد کرج کامل به تهران منتقل شود و به همان اندازه آب از طالقان به خط لوله استان البرز متصل شود.
وی اضافه کرد: یکی از دلایلی آن ها که انتقال آب از طریق لوله فولادی را رد کردند وجود منازل مسکونی سطح شهر و سختی عبور لوله کشی از این مسیرها بود که اگر پیشنهاد فوق مبنی بر انتقال آب طالقان به داخل استان عملی شود این مشکل نیز مرتفع خواهد شد چرا که خط لوله به ابتدای شهر کرج می رسد و از منازل مسکونی و داخل شبکه های شهر عبور نخواهد کرد. همه این راه ها از حفر تونل بهتر و منطقی تر است.
این مقام مسؤول با بیان اینکه شکافتن تعداد زیادی از کوه ها برای حفر تونل و انتقال آب گزینه مناسبی نیست، اظهار کرد: طی جلسات متعددی که در آن شرکت کردیم و تبادل نظر در مورد این طرح صورت گرفت مشاورین از طرح حفر تونل دفاع کردند که رضایت هیچ یک از کارشناسان طرح را به همراه نداشت. در پایان مجبور به نوشتن نامه مکتوب شدیم و اعلام کردیم اداره منابع طبیعی به صورت کلی با اجرای این طرح مخالف است و مقرر شد موضوع در کارگروه شورای ملی بررسی شود.
این کارشناس حوزه منابع طبیعی دلایل مخالفت اداره کل را با اجرای این طرح از هم پاشیده شدن دستگاه زیست بوم و از بین رفتن آب های زیر زمینی خواند و تصریح کرد: احتمال خشک شدن چشمه ها و تخریب های ناشی از این پروژه همچون نخاله ها از دیگر دلایل نظر مخالف ما است. تحت هر شرایطی پس از اجرای طرح با تغییر مسیر آب چشمه ها مواجه خواهیم شد.
رحمانی با اشاره به روستاهای بزرگ دامنه البرز و سابقه تشکیل این زیست بوم ها، گفت: اگر شرایط برای این گروه ها نامساعد شود، این قشر مجبور می شوند برای ادامه زندگی به کرج و تهران بیایند که مشکلات جمعیتی، اجتماعی و ترافیکی را افزایش خواهد داد، در حالیکه موظفیم مهاجرت را معکوس کنیم، این طرح غیر عقلانی است.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز ادامه داد: تا این لحظه لوله کشی سابقی که آب را منتقل می کرد هیچ آسیبی ندیده است، البته امکان بروز آسیب تأیید می شود اما باید گزینه درست جایگزین شود، تصور می شود لابی تونل سازان پشت این قضیه است که برای انجام پروژه فشار می آورند. تفاوت زیادی برای انجام خط لوله و حفر تونل وجود ندارد، اصرار آقایان را متوجه نمی شوم!
این کارشناس منابع طبیعی با بیان اینکه اگر اصرار به حفر تونل وجود دارد، مسیر احداث را تغییر دهند، گفت: احداث تونل در مسیر بالای کرج مشکلی به همراه نخواهد داشت، همانطور که پروژه همت در حال اجرا است، در کنار همت خط لوله تعریف کنند که البته این راه ها نیازمند بررسی دقیق متخصصین است.
افراد متخصص در این پروژه اظهار نظر کنند/مسؤولان ارشد استانی از این پروژه بی خبر هستند
وی با تأکید بر اینکه همه افراد دخیل در موضوع موظف هستند در این امر تخصص داشته باشند، افزود: هر بار که در جلسات شرکت کردیم افرادی حضور داشتند که تخصص لازم را نداشتند.
رحمانی گفت: معاون سابق هماهنگی امور استانداری در این امر موافق نظر ما بود اما به نظر می رسد سایر مسؤولان همچون استاندار و نمایندگان فعلی در جریان موضوع نیستند، البته انتظار می رود باید طرح توسط این افراد مطالعه شود و اظهار نظر و جبهه گیری درستی داشته باشند.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در پایان در رابطه با اظهار نظر رئیس شورای شهر مبنی بر اینکه زمینی به مساحت یک ونیم هکتار برای احداث تصفیه خانه در این محل در نظر گرفته شده است، گفت: اگر چنین زمینی وجود داشته باشد در محدوده شهر است که در اختیار مسکن و شهر سازی قرار دارد.
منبع: فارس