
حلقه وصل: نشریه حلقهوصل تصمیم گرفته است تا به مناسبت سالگرد پرواز تلخ اردیبهشتماه به بازخوانی نشریه شماره 118 خود بپردازد.
شما بخش نماینزدیک شماره 118 را میخوانید:
پله پله تا آسمان
عافیتطلبی در کار شهید رئیسی نبود، در هر سمت و جایگاهی پشت میزنشین نبود، انگار از استادش آموخته بود که باید مجاهدت کند. حرفها و کنایهها متوقفش نمیکرد. در آخر هم با منش و روش استادش، شهید آیتالله بهشتی، راه او را رفت و به جمع دوستان شهیدش پیوست.
پسر سیدحاجی رئیسالساداتی در سال ۱۳۳۹ در خانوادهای روحانی در محله نوغان مشهد به دنیا آمد و در کوچه پس کوچههای مشهدالرضا قد کشید. مادر وی سیده عصمت خداداد حسینی از سلاله سادات حسینی بود و نسبت سید ابراهیم از هر دو طرف به حضرت زید بن علی بن الحسین(ع) میرسید. سید ابراهیم که پدرش را در پنج سالگی از دست داده بود، تحصیلات ابتدایی و حوزوی را در مشهد گذراند. سپس در سال ۱۳۵۴ برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم و مدرسه آیت الله بروجردی رفت.
آیتالله رئیسی در جریان اهانت روزنامه اطلاعات در ۱۷ دی ماه ۱۳۵۶ به روحانیت، آغازگر جریانی علیه رژیم پهلوی بود؛ وی همچنین در تجمعات و تحصنهای علما و روحانیون در دانشگاه تهران حضور داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دنبال شورشهای مارکسیستی و ایجاد مشکلات متنوع در مسجد سلیمان، به همراه گروهی از طلاب به این منطقه رفت.
بعد از انقلاب اتفاق ویژهای برایش افتاد: سید ابراهیم توانست در دوره تربیتی خاصی که استاد آن آیتالله شهید بهشتی بود شرکت کند. دورهایی که نقطه عطف زندگی رئیسی بود و او را به دادستانی رساند و روحیه مبارزه با فساد را در او شکل داد. شاگرد خلف شهید بهشتی از کرج تا همدان، از تهران تا لرستان و کرمانشاه و سمنان را یک به یک رفت و به عنوان حلّال پروندههای پیچیده قضایی شهرت یافت. فعالیتهای شبانهروزی سیدابراهیم رئیسی در بخشهای مختلف دستگاه قضا، تجربیاتی را به او آموخت که توانست در ۳۴ سالگی تصدی سازمان پراهمیت بازرسی کل کشور را بر عهده گیرد. بعد از دو دوره ۱۰ ساله تصدی ریاست سازمان بازرسی و معاون اولی قوه قضاییه، به دیار غریبالغربا بازگشت و به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد. خدمت به امام هشتم مشهورش کرد به خادمالرضا، بعدها که در سنگرهای مختلف خدمت گرهگشایی از مردم را سرلوحه کار خود قرار داد، خادم مردم هم به لقبهایش اضافه شد.
رئیسی در این سمت، با خدمات گسترده برای تهیدستان لقب سید محرومان را از مردم گرفت. سید محرومان، سال ۱۳۹۷ در برههای حساس سکان دستگاه قضا را به دست گرفت و توانست آموختههای خود از استادش شهید بهشتی را برای مبارزه با گلوگاههای فساد به کار گیرد. اما دعوت و رأی مردم سید ابراهیم رئیسی را به عنوان هشتمین رئیس جمهور کشور وارد دوره چهارساله ریاست قوه مجریه کرد. دورهای که با تلاشهای شبانهروزی، سفرهای استانی، حضور در دل مردم، گرهگشایی و بسترسازی برای حل چالشها آغاز شد، اما به پایان نرسید... «آیتالله رئیسی» هر سال به اقصی نقاط ایران اسلامی سفر کرد تا از نزدیک بر خدمترسانی به مردم نظارت کند و برخی پروژهها را به بهرهبرداری برساند. وی در ۲ ماهی که از سال ۱۴۰۳ گذشت، به چهار استان سمنان، قم، مازندران و آذربایجان شرقی رفت تا نشان دهد که «خادمِ ملت» تنها یک لقب برای «سیدِ محرومان» نیست.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت در مسیر بازگشت با بالگرد از مراسم افتتاح سد قیز قلعهسی در شمال آذربایجان شرقی به سمت تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی و به همراه تمامی همراهان به مقام رفیع شهادت نایل شد. عروج وی در شب میلاد امام مهربانی، علی ابن موسی الرضا (ع) «شهیدِ خدمت» را نیز به القاب او افزود.
مَرد کارکشتۀدیپلماسی
دکتر حسین امیرعبداللهیان در سال ۱۳۴۳ در دامغان متولد شد. او مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۷۰ در رشته روابط دیپلماتیک از دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه دریافت کرد. امیرعبداللهیان مدرک کارشناسی ارشد روابط بینالملل را از دانشگاه تهران گرفت. وی در سال ۱۳۷۵ از مقطع کارشناسی ارشد این دانشگاه فارغالتحصیل شد. او سپس در مقطع دکترای روابط بینالملل در همین دانشگاه مشغول به تحصیل شد.
امیرعبداللهیان، در سال ۱۳۷۶ به عنوان کارشناس در سفارت ایران در بغداد مشغول به کار شد و تا سال ۱۳۸۰ به معاونت سفارت رسید. سپس به تهران بازگشت و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه شد. او تا سال ۱۳۸۶ در این سمت باقی ماند و پس از آن، به خاطر تجربیاتی که در ارتباط با کشور عراق اندوخته بود، به عنوان نماینده ویژه وزیر خارجه در امور عراق به فعالیت خود ادامه داد. از سال ۱۳۸۴ رئیس ستاد ویژه عراق در وزارت امور خارجه شد. پس از دو سال، به منامه بحرین رفت و سه سال به عنوان سفیر در این کشور خدمت کرد. پس از آن مدیرکل خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امور خارجه شد و در نهایت از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ به عنوان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه به کار پرداخت. او مدتی دستیار ویژه رئیس مجلس و مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی بوده است. او سمت دبیرکلی دبیرخانه دائمی کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین را نیز بر عهده داشته است. امیرعبداللهیان در دانشکده روابط بینالملل وزارت خارجه به تدریس میپرداخت. وی عضو هیئت موسس مرکز مطالعات غرب آسیا (اندیشکده روابط بین الملل) نیز بود. این دیپلمات پرسابقه تالیفاتی نیز انجام داده است، از جمله «استراتژی مهار دوگانه آمریکا»، «دموکراسی متعارض ایالات متحده آمریکا در عراق جدید» و «ناکارآمدی طرح خاورمیانه بزرگ در خیزش بیداری اسلامی».
امیرعبداللهیان در مرداد ماه ۱۴۰۰ توسط سید ابراهیم رئیسی به عنوان وزیر امور خارجه به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و توانست رای اعتماد نمایندگان را به دست آورد. فعالیت او در زمینه کشورهای منطقه رابطه نزدیک وی با سردار سلیمانی را سبب شده بود. همین سابقه سبب شد در جریان رویدادهای اخیر منطقه، دیپلماسی فعالی را برای حمایت از مردم غزه در پیش گیرد. همچنین حضور امیرعبداللهیان را یکی از دلایل رشد توجه ایران به همسایگان و بهبود رابطه با کشورهای عربی منطقه میدانند.
وزیر امور خارجه دولت سیزدهم در راه بازگشت از مراسم افتتاح سد قیز قلعهسی در کنار رئیس جمهور ایران، در سانحهای که برای بالگرد حامل آنان به وجود آمد، به شهادت رسید.
وارث امام جمعههای شهید
سید محمدعلی آلهاشم، فرزند آیتالله سید محمدتقی آلهاشم، روحانی برجسته و به نام تبریز بود. وی که در سال ۱۳۴۱ متولد شده است، از دهم خرداد ۱۳۹۶ با حکم رهبر معظم انقلاب پس از شهیدان محراب آیتالله قاضی و آیتالله مدنی، مرحوم آیتالله مشکینی، مرحوم آیتالله ملکوتی و آیتالله مجتهدشبستری، به عنوان ششمین نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعهٔ تبریز منصوب شد. پیش از این تاریخ، او به مدت هشت سال رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود. پیش از آن نیز مسئول عقیدتی سیاسی مرکز آموزش پشتیبانی نیروهای زمینی ارتش، رئیس عقیدتی سیاسی لشکر ۲۱ حمزه آذربایجان، رئیس اداره عقیدتی سیاسی منطقهای آذربایجان، معاون تبلیغات و روابط عمومی سازمان عقیدتی سیاسی منطقهای آذربایجان، جانشین اداره عقیدتی سیاسی نیروی دریایی ارتش، جانشین اداره عقیدتی سیاسی نیروی زمینی ارتش، معاون هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و جانشین سازمان عقیدتی سیاسی ارتش بود.
آیتالله آل هاشم تحصیلات مقدماتی را تا دبیرستان در تبریز گذراند. سپس برای تحصیل علوم دینی در حوزه علمیه تبریز مشغول شد و سپس به حوزه علمیه قم عزیمت کرد. او تحصیلات حوزوی را تا سطح چهار حوزوی (دکتری) گذراند و به مدت ۱۴ سال در درس خارج مقام معظم رهبری حضور یافت.
یکی از افتخارات آیتالله آل هاشم، حضور در جبهههای نبرد حق علیه باطل بود. او فردی مردمدار و خوشبرخورد بود و در میان مردم محبوبیتی بسیار زیاد داشت. سیام اردیبهشتماه ۱۴۰۳، وی در بالگرد شهید ابراهیم رئیسی حضور داشت و در سانحهای که رخ داد، به فیض شهادت نایل آمد.
استاندار جوان
مالک رحمتی استاندار دهه شصتی دولت سیزدهم بود. او در سال ۶۱ در شهر مراغه متولد شد و عنوان جوانترین استاندار دولت را به دست آورد.
او در سال ۱۴۰۲ جانشین عابدین خرم، استاندار پیشین آذربایجان شرقی شد که بر اثر جراحات ناشی از جنگ تحمیلی درگذشت.
رحمتی فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته حقوق از دانشگاه امام صادق بود. وی مقطع دکتری را در رشته حقوق خصوصی در دانشگاه خوارزمی تهران سپری کرد. او قبل از انتصاب به عنوان استاندار آذربایجان شرقی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصیسازی بود.
مالک رحمتی در سیام اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به همراه سیدابراهیم رئیسی در حادثه سقوط بالگرد به شهادت رسید.
پرواز مرد تعهد
سردار سرتیپ دوم پاسدار سیدمهدی موسوی، سرتیم حفاظت ریاست جمهوری بود که در جریان سفرهای سیدابرهیم رئیسی او را همراهی میکرد.
وی ورزشکار رشته جودو بود و در حادثه سقوط بالگرد شهید رئیسی، به درجه رفیع شهادت رسید. تعهد شهید موسوی به کار خود به اندازهای بود که علی رغم حادثهای که در یکی از ماموریتهایش به شکستگی لگن وی انجامید، ۴۸ ساعت درد را تحمل کرد تا بتواند به وظیفهاش عمل کند.
پرواز جاودانه کمکخلبان
محسن دریانوش، ۲۲ مهر ۱۳۵۹ در نجفآباد متولد شد. او کمک خلبان پرواز رئیسج52مهور بود و در سانحه سقوط بالگرد، به شهادت رسید. او در سال ۱۳۷۸ وارد خدمت نیروی هوایی ارتش شده بود.
امیر آسمانها شهید شد
امیر سرتیپ دوم خلبان سید طاهر مصطفوی در سال ۱۳۴۸ در شهر گنبدکاووس متولد شد. وی خلبان بالگرد رئیس جمهور در سیام اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ بود و در حادثه سقوط آن به شهادت رسید. تواضع، اصلیترین صفتی است که نزدیکان شهید موسوی درباره او ذکر میکنند.
سربازی که تا آخرین لحظه در خدمت وطن بود
سرگرد بهروز قدیمی، ۱۰ آذر ۱۳۵۸ در روستای درسجین زنجان متولد شد. او ۲۵ شهریور ۱۳۷۴ با تخصص الکترومکانیک، وارد نیروی هوایی ارتش شد.
در پایگاههای شکاری همدان، چابهار، مهرآباد و آشیانه جمهوری اسلامی ایران خدمت کرد. بهروز قدیمی، به عنوان سرگرد فنی بالگرد، در پرواز بالگرد حامل رئیسجمهور حضور داشت و به شهادت رسید.