
به گزارش حلقه وصل، بعد از سفر رضاخان به ترکیه و دیدار با آتاتورک و مواجه با مظاهر تمدن غربی در آنجا، دیگر وضع موجود ایران و مردم آن، رضاخان را آرام نمی گذاشت. باید به هر شیوه ای تمدن و تجدد را به ایرانِ آن روزگار وارد می کرد. در روزگاری که گرسنگی و وضعیت ضعیف بهداشت و امکانات رفاهی و امنیتی بلای جان مردم ایران شده بود، رضاشاه پهلوی دوران متمدن و متجدد شدن ایرانی را آغاز کرد.
به مدت هفت سال از سال 1314 شهرها و روستاهای ایران جولانگاه آژان ها بود تا با زور رضاشاهی سنت ها، اعتقادات و داشته های فرهنگی و هویتی مردم ایران کشف شود و با برداشتن چادر از سر زن ها و دستار و عمامه و شال از سر مرد ها راه تعالی فکری مردم فراهم شود.
اما چنین نشد. هفت سال مردم کوچه و بازار ایران در برابر «کشف حجاب» رضاشاه مقاومت کردند. بیرون رفتن زن از منزل یک معضل بود که هر بار با اتفاقات و ترفندهائی مواجه می شد، مجلس روضه ممنوع بود، پوشیدن لباس روحانیت قدغن بود.
در برابر این همه ممنوعیت اما نه زنان ایرانی بی حجاب شدند و نه مجالس روضه تعطیل شد و نه تجدد رضاشاهی کار به جایی برد و اینها همه مدیون ابتکارات و مقاومت فرهنگی مردم بود.
«دبیرخانه طرح ملی گوهرشاد» در طول ماه های گذشته با رصد ظرفیت های محتوایی و مردمی مختلف اقدام به ضبط و جمع آوری خاطرات مردمی از آن دوران و وقایع در سراسر کشور کرده است.
در آستانه هشتادمین سالگرد قیام خونین مسجد گوهرشاد خاطره آیتالله خزعلی در این باره که با آقای وحید جلیلی گفتوگو کردهاند را در زیر میتوانید ببینید: