به گزارش حلقه وصل، علیمراد اکبری امروز در همایش بزرگداشت روز جهانی خاک افزود: لایحه خاک در مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شده و این شورا چند ایراد گرفته که امیدواریم پس از طی مراحل، این لایحه به زودی در مجلس نهایی و به دولت ابلاغ شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود در این لایحه خاک به بحثهایی از جمله جلوگیری از تخریب، آلودگی و اصلاح خاک و بهره برداری بهینه و مدیریت خاک پرداخته است.
*2 ایراد لایحه حفاظت از خاک
در لایحه حفاظت از خاک به سازمان حفاطت محیط زیست قدرت داده شده که اگرتشخیص دهد واحدتولیدکننده ای آلوده کننده محیط زیست است بدون اخطار قبلی راسأ و بدون حکم مرجع قصایی, واحد تولیدی را پلمپ کند و اکنون این نگرانی وجوددارد که اعطای این اختیار ویژه به سازمان محیط زیست میتواند تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کند.
در همین لایحه امکان اعتراض به اصل تشخیص کارشناسان سازمان محیط زیست برای واحدهای تولیدکننده معترض وجود ندارد و تولیدکنندگان معترض فقط میتوانند تقاضای تمدید مهلت اعمال حکم را بکنند. با توجه به رویکرد سالهای گذشته سازمان محیط زیست، امکان عدم اعتراض از سوی تولیدکنندگان هم اشکال دیگری در این طرح است که تولید کنندگان و دوستداران این طرح را نگران کرده است.
اکبری در ادامه با اشاره به اهمیت خاک در تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی گفت: خاک در دنیا مورد بی مهری قرار گرفته و بیشتر به موضوع آب و هوا توجه شده و این در حالی است که سرعت فرسایش، آلودگی و تخریب خاک سریعتر از تجدید آن است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای تشکیل یک سانتی متر خاک به طور متوسط بیش از ۵۰۰ سال زمان نیاز است، بنابراین تجدید خاک در زمان بسیار طولانی اتفاق میافتد.
وی با بیان این که ۱۸.۵ میلیون هکتار خاک در کشور در چرخه تولید قرار دارد،گفت: در برنامه ششم توسعه، مجلس دولت را مکلف کرده که سالانه در سطح ۵۰۰ هزار هکتار توان حاصلخیزی خاک کشور را بهبود دهد و اصلاح خاک را پی گیری کند با این حال تا کنون اعتباری در لایحه بودجه به آن اختصاص نیافته است.
وی افزود: ما در تلاش هستیم که امسال یک ردیف برای مباحث خاک در لایحه بودجه تعریف کنیم یا از منابع آب و خاک با حمایت سازمان برنامه و بودجه، اعتباری برای آن تخصیص دهیم.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، افزایش مواد آلی خاک اراضی کشاورزی را ضروری خواند و اذعان داشت: ۶۰ درصد خاک های کشاورزی ما مواد آلی زیر یک درصد دارند و ما باید برای افزایش مواد آلی خاک کار کنیم.
اکبری درباره توسعه سامانه های نوین آبیاری نیز تصریح کرد: از ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی بیش از ۶ میلیون هکتار مستعد توسعه سامانه های نوین آبیاری هستند.
وی درباره چاه های غیر مجاز کشاورزی تصریح کرد: در حال حاضر ۱۲ تا ۱۳ میلیارد متر مکعب آب توسط چاه های غیر مجاز برداشت می شود و برای مسدود کردن آن چاه ها، همکاری همه دستگاه های ذی ربط با وزارت نیرو ضروری است.
اکبری درباره طرح پایش خاک گفت: این طرح در تمام نقاط کشور انجام شده و خاک به لحاظ آلودگی، فرسایش و ظرفیت های آن پایش شده است، با این حال این طرح باید هر سه تا پنج سال اجرا شود.
وی از همکاری ایران با سازمان ها و مراکز تحقیقاتی بین المللی در حوزه خاک خبر داد و اذعان داشت: طرح شورزدایی در کرمان با کمک کشور هلند آغاز شده است.
وی در عین حال از تشکیل دفتر خاک کشاورزی در معاونت آب و خاک وزارتخانه خبرداد و گفت: با موافقت وزیر جهاد کشاورزی به زودی این دفتر با هدف پی گیری مسایل خاک راه اندازی می شود.