به گزارش حلقه وصل، مدتهاست که موضوع ضرورت نظارت دقیق، قانونمند و همهجانبه بر تئاتر برای دستیابی به تئاتر سالم در عرصه این هنر نمایشی مطرح میشود و دغدغه تئاتردوستان و کارشناسان تئاتر شده است. دستیابی به چنین هدفی در راستای جلوگیری از بروز ابتذال و رفتارهای سطحی و غیراخلاقی در تئاتر و تماشای آن برای تمام اعضای خانواده از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
امیر نصیربیگی، رئیس سازمان بسیج هنرمندان و دبیر شانزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت مبنی بر مناسب بودن نمایشها برای خانوادهها عنوان کرد: بی تعارف برخی از این نمایشها اصلا به درد خانوادهها نمیخورد.
وی با بیان اینکه احساسش این است که نقش شورای نظارت در این زمینه خیلی جدیتر مشخص میشود، گفت: قوانین شورای نظارت میبایست در این زمینه قدری به روز رسانی شود و قطعا در ترکیب نفرات شرایط بهتری ایجاد شود. شاید اگر با خود دوستان شورا صحبت کنیم خودشان هم بدانند مواردی هست که به این مشکلات دامن میزند و نیاز به بررسی دارد.
نصیربیگی با اشاره به اینکه شورای نظارت و ارزشیابی یک شورایی است که به لحاظ فرهنگی مسئولیت دارد تا آرامش را در فضای تئاتری ایجاد کند، یادآور شد: ما اگر امروز در سیستم آبرسانی اشکالی داشته باشیم به طور مثال املاح آب بالا بوده یا ویروسی در آب باشد که امکان دارد در افراد مسمومیت ایجاد کند، همه شاخکها تیز میشوند و همه اظهارنظر میکنند و تلاش میکنند قضیه را مدیریت کنند، من واقعا تعجب میکنم که چرا در بخشی از کارها اتفاقاتی میافتد که مسمومیت فرهنگی در جامعه ایجاد میکند اما عکسالعمل مناسبی در این راستا نمیبینیم.
وی در ادامه افزود: گاهی در این زمینه هیچ نظری داده نمیشود، حتی برخی دفاعهای نامناسب هم از کارها میکنند، به نظرم اگر شورای نظارت اختیاری داشته باشد که از همان گام اول بازخوانی کارها آنها را بررسی کرده و حد و مرزها را مشخص کند، البته این حد و مرزها سلیقهای نباشد و با شرع و اسلام وفاق داشته باشد، این مشکلات را نمیبینیم که کاری به اجرا برسد و بعد سرو صدا به پا کند که باید از صحنه کنار گذاشته شود.
دبیر شانزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت با اشاره به اهمیت عیارسنجی مناسب در زمان درست نمایشها است، گفت: در این زمینه نیاز به تأمل بیشتر داریم تا کارهایی اجرا نشود که آسیبهای اجتماعی وارد کند.
نصیربیگی در پاسخ به این سؤال که آیا در این زمینه تنها شورای نظارت میبایست مسئولیت داشته باشد،گفت: خیر، شورای نظارت بخشی از کار است. همکاران ما در مرکز هنرهای نمایشی و آقای شهرام کرمی در تلاش هستند سیستم جامعه تئاتری و بخشنامههایی را در این فرآیند کلی تدوین و بخشی را به روز رسانی کنند تا هم از سلیقهها در این زمینه دور باشیم و هم اینکه تئاتر ما به تئاتر خانواده پسند و دور از ابتذال نزدیک شود.
وی در این باره افزود: بهرحال تئاتر هنر مردمی است اگر قرار باشد مردم آن را نبینند، این تئاتر به درد چه کسی میخورد، برخی کارها را من مطمئن هستم خود دوستان شورای نظارت هم با خانواده برای تماشایشان نمیروند! اینها نه تنها قرابت فرهنگی با اشتراکات ما ندارند؛ برخی اوقات ضدیتهای جدی هم با فرهنگیان دارد و آثار جلف و سخیف، سطحی و مبتذلی هستند که در شأن هنری ما نیست.
نصیربیگی با بیان اینکه میبایست تلاش کنیم هنرمندان در یک فضای تخصصی سالم به کار هنری خود با شکل و شیوه مدنظرشان کار کنند، افزود: هر هنرمند باید در گام اول اخلاق مداری را سرلوحه کار خود کند. هر هنرمندی از اخلاق عبور کند هیچ چیزی را نمیتوانیم برایش توجیه کنیم، هیچ کسی دوست ندارد در فضایی قرار بگیرد که در آن فضا اخلاق جایی برای ظهور و بروز ندارد.
منبع: فارس