
سرویس حاشیهنگاری: «شورای نگهبان به لایحه الحاق به CFT ایراد گرفت». این خبری بود که صبح دیروز عباسعلی کدخدایی سخنگو و قائممقام شورای نگهبان در گفتوگو با فارس مطرح کرد. وی در این گفتگو از 20 ایراد شورای نگهبان به این لایحه خبر داد و گفت: این ایرادات که شامل ابهام، مغایرت با شرع و قانون اساسی است پیش از این از سوی شورای نگهبان و در موعد مقرر به مجلس اعلام شده است.
حال با این موضع قاطع میتوان گفت که مهمترین ضلع FATF در اوین گام با سد شورای نگهبان مواجه شده است. با توجه به این موضع شورای نگهبان، چه سرنوشتی در انتظار FATF و پیامدهای سیاسی آن است؟
۱- این موضع شورای نگهبان علیرغم همه تلاش دولتیها من جمله معاون اول و وزیر امور خارجه برای اقناع اعضای شورای نگهبان برای رای مثبت به این لوایح را باید مخالفت بخش مهمی از ساختار قدرت با لوایح چهارگانه دانست. موضعی که به نظر میرسد اگر مجلس در قبال آن سرسختی کند و موضوع را به مجمع تشخیص بکشاند، آنجا نیز با همان مخالفت مواجه شود. بنابراین میتوان از الان سرنوشت لوایح چهارگانه در مجمع تشخیص را نیز حدس زد.
۲- شکست FATF به عنوان مهمترین ابزار کارآمدسازی تحریمها در حوزه مدیریت رفتار داخلی قطعا باب میل دولت نیست. بنابراین نباید انتظار داشت به همین راحتی غربگرایان تسلیم روند قانونی شوند. براین اساس با توجه به سابقه رفتار این جریان باید منتظر یک موج قوی رسانهای پیرامون ضرورت تصویب لوایح چهارگانه باشیم. هم اکنون معافیت موقت آمریکا به هشت کشور خریدار نفت ایران برای هماهنگی با ساختار تحریم ها از سوی غربگرایان به یک پیروزی تبدیل شده است و به نظر میرسد این انگاره ترویج خواهد شد که اگر ما FATF را اجرایی نکنیم نمیتوانیم شرکای اقتصادی و اروپا را در کنار خود داشته باشیم و به ادعای روحانی، ائتلافی که هم اکنون علیه آمریکا تشکیل شده است با رفتار غلط نیروهای داخلی از بین خواهد رفت.
۳- آغاز تحریمهای پر سروصدای آمریکا علیه کشورمان وهمزمانی آن با اعلام این خبر را باید مهمترین فرصت جریان غربگرا برای فعالیت رسانهای دانست. فرصتی که از دل آن حمله به شورای نگهبان، حمله به مخالفان FATF و تکرار دروغهای اقتصادی رشد خواهد کرد. منتظر باشید تا همچون دوره ماقبل برجام که به یکباره وضعیت اقتصادی چنان گره خورد که برجام به عنوان منجی معرفی شد، اینبار نیز همین سناریو تکرار خواهد شد.
۴- مهمترین نکته اما فعالیت روشنگرانه جنبش دانشجویی برای مقابله با این لوایح است. بیش از شش ماه است که جنبش دانشجویی توانسته با تبدیل کردن لوایح چهارگانه به موضوعی در حوزه عمومی توجه مردم را به آن جلب کند. همچنین بازگشت این جنبش به عرصه میدانی نیز از نتایج این اقدامات بوده است. بنابراین هر سرنوشتی که در انتظار FATF و ملحقات آن باشد قطعا جنبش دانشجویی در آن دخیل خواهد بود. باید منتظر ماند و دید که شرایط داخلی و خارجی به نفع تصویب با فشار آن خواهد رفت و یا چنان از برجامیون اعتبارزدایی خواهد شد که لوایح چهارگانه به خودی خود از دستور کار دولتی ها خارج خواهد شد؟
5- از صبح امروز اما رسانههای غربگرا با تیترهای تند به استقبال این مخالفت رفتهاند. برخی تلاش دارند مجلس را مقابل شورای نگهبان قرار داده و به نوعی مجلس را به سمت مقابله علنی با مخالفان بکشانند و برخی دیگر با ضد امنیت ملی دانستن هرگونه مخالفت با لوایح چهارگانه سعی میکنند فضای شبه برجامی پیرامون آن شکل بدهند.در همین راستا میتوان علیرضا رحیمی، نماینده لیست امید تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، را پیشگام این فشار بر شورای نگهبان دانست. وی در توئیتی کنایهآمیز ادعای وجود ابهام در این لایحه برای اعضای شورای نگهبان را تکذیب کرده و سعی کرده با استفاده از حربه امنیت ملی و با ادعای تضمین شروط هفت گانه مجلس برای تصویب این لایحه به شورای نگهبان فشار وارد نماید.
6- این رفتار خارج از عرف در بررسی و تصمیمگیری چنین لوایح حساسی نشاندهنده آغاز موج رسانهای برای فشار به مخالفان لوایح چهارگانه برای عقبنشینی است. پس منتظر باشید و موجسازی غربگرایان برای تصویب خارج از روند قانونی این لوایح را شاهد باشید.