به گزارش حلقه وصل، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه اختصاصی با شبکه سیانان تأکید کرد: آمریکا به استفاده از تحریمها علیه تهران اعتیاد پیدا کرده است.
ظریف در ادامه افزود: من بر این باورم که یک بیماری در آمریکا وجود دارد و این بیماری اعتیاد به تحریمها است. حتی در دوره دولت اوباما نیز ایالات متحده تأکید بیشتری بر حفظ تحریمها داشت بهجای آنکه تحریمها را لغو کرده و به تعهدات خود در قبال برداشتن تحریمها عمل کند.
این مصاحبه در شصت و پنجمین سالگرد کودتای 28 مرداد انجام شده که در نهایت منجر به سقوط دولت محمد مصدق نخست وزیر ایران شد.
ظریف در ادامه گفت: میتوان بدون توجه به تضعیف توافق هستهای از سوی دولت ترامپ، این توافق را حفظ کرد.
در ماه می ترامپ از توافق هستهای ایران خارج شد و نخستین دور از تحریمهای مجدد آمریکا علیه ایران از 6 آگوست (15 مرداد ماه) اعمال شده است. این تحریمها شامل واردات قطعات خودرو، خرید دلار آمریکا و فلزات گرانبها است. دور دوم این تحریمها قرار است از 4 نوامبر یعنی 13 آبان علیه صنعت نفت ایران اعمال شود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در ادامه از این مسئله ابراز ناامیدی کرده است که ایالات متحده از این مسئله درس نگرفته است که تحریمها برای تغییر فضای سیاسی ایران، ناکارآمد و غیرمؤثر است.
وی افزود: احساس میکردیم آمریکا حداقل این مسئله را یاد گرفته است که تحریمها تنها موجب فشار اقتصادی بر ایران میشود و هیچ گونه دستاورد و نتیجه سیاسی مورد انتظار واشنگتن را بههمراه ندارد. من تصور میکردم آمریکاییها این درس را گرفتهاند ولی متأسفانه من اشتباه میکردم.
ظریف اظهار داشت: همان طرز تفکری که در دهه 50 وجود داشت، امروز نیز رویکرد دولت آمریکا را تشکیل داده است. من تصور میکنم دولت آمریکا هنوز بر این باور است که در حال همکاری با دولتی است که پس از کودتای 1953 میلادی در ایران روی کار آورده است. آنها باید بیدار شده و حقیقت را دریابند.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه مصاحبه با سیانان گفت: فشار از سوی متحدان اروپایی میتواند ترامپ را متقاعد کند تا نظر خود را تغییر دهد. ایالات متحده بهدنبال زورگویی به کشورهای اروپایی امضاکننده برجام است. ما خواستار بازنگری در توافق هستهای نیستیم. ما خواستار آن هستیم که آمریکا توافق هستهای را اجرا کند. امروز نزدیکترین متحدان آمریکا نیز در برابر این تحریمها ایستادگی میکنند.
ظریف در پاسخ به سؤالی درباره دیدار حسن روحانی رئیس جمهور ایران و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز گفت: ابتدا توافق هستهای باید محترم شمرده شود. توافق هستهای برای ما یک آزمایش و آزمون است که آیا میتوانیم به آمریکا اعتماد کنیم یا نه.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی تأکید کرد: مشکلات اقتصادی اخیر در ایران بهخاطر برخی اقدامات مقدماتی است که اتخاذ شده است. تحولات اقتصادی که اکنون در ایران مشاهده میکنید، بهخاطر تدابیری است که باید برای آمادگی برای آن روزها اتخاذ میشد، بنابر این ما برای بدترین سناریو آماده هستیم.
وی درباره دستیابی به توافق هستهای با قدرتهای جهانی نیز گفت: ما زمان زیادی را صرف کردیم. این برای دولت ایران و شخص من و آقای روحانی تصمیم سیاسی راحتی نبوده است. شاید این برای برخی از وزرای خارجه اعتبار محسوب شود که ساعتها با وزیر خارجه آمریکا زمان صرف کنند، ولی قطعاً این مسئله برای ایران اعتبار محسوب نمیشود.
ظریف درباره احتمال دستیابی به یک توافق پایدار با مردی که درباره "هنر دستیابی به توافق" مینویسد، گفت: این به ترامپ بستگی دارد، اینکه آیا او میخواهد ما را به این باور برساند که او یک شریک قابل اعتماد است. اکنون اگر ما زمان صرف کردیم و توافق دیگری را با او امضا کردیم... این توافق جدید چقدر دوام خواهد داشت، آیا تا پایان دولتش؟
وزیر امور خارجه کشورمان درباره اعمال مجدد تحریمهای آمریکا نیز گفت: دههها فشار به این معناست که مردم ایران در برابر فشارها مقاوم شدهاند. هرچند این فشارها تأثیر هم میتواند داشته باشد. تحریمهای آمریکا همواره آسیب زده است. کسانی که آسیب میبینند مردمی هستند که قصد خرید دارو دارند، مردمی که میخواهند مواد غذایی بخرند. آمریکا این مسئله را تکذیب میکند که با اعمال تحریمها عملاً به بخش بهداشت و کشاورزی ایران لطمه وارد میکند و میگوید سوء مدیریتهای داخلی و فساد عامل افزایش قیمت مواد غذایی است.