به گزارش حلقه وصل، ابراهیم فیاض؛ استاد دانشگاه و پژوهشگر و فعال فرهنگی که در جمع فرهیختگان کاروان زیارتی «چهل چراغ» حضور داشت، نقش دین را در زندگی بشر و من جمله هنرمندان و نخبگان بسیار مهم دانست و گفت: «نخبگان و فرهیختگان به دلایل مختلف نیاز به چنین سفرهای معنوی دارند. در واقع هنرمند و فرهیخته و چهره های شناخته شده هنری وقتی در این جمع خروشان قرار می گیرند، دیگر هرگونه من بودن را از خود دور می بینند و خوشبختانه در این راهپیمایی هم همه هنرمندان خود را جزئی از مردم می دانستند و همه در یک قالب متحد شده بودند و اصلا خودمحوری وجود نداشت. از این جهت یک صمیمیت خاصی در درون کاروان هنرمندان ما وجود داشت.»
ابراهیم فیاض ارتباط میان هنرمند با مقوله دین را امری ناگزیر دانست و گفت: «وجود چنین برنامه هایی قطعا می تواند موجب نزدیکی بیشتر هنرمند با مقولات و آئین های دینی شود چرا که هنرمند ذات و نگاه و فطرت دینی دارد و نیاز به شرایطی برای ظهور اعتقادات خود دارد.»
این محقق و استاد دانشگاه ادامه داد: «ما در طول سفر با دوستان هنرمند مرتب راجع به مسائل علمی و اعتقادی بحث و گفت و گو می کردیم و قطعا چنین برنامه هایی جدا از بخش زیارتی بودن و عبادی بودنش از حیث اجتماع و همراهی و همفکری گروه های مختلف فرهنگی و هنری در نوع خود جالب است. دوستان به شکلی صادقانه مباحث و تفکرات خود را در چند روزی که کنار هم بودند، مطرح می کردند و این در حالی بود که برخی ها پیش از این سفر از هم شناختی نداشتند و در همین کاروان با هم آشنا شدند. به نظرم می توان مباحث و ارتباط میان اهالی علم و فرهنگ و هنر را در فرصت های دیگر هم ادامه داد و حتما این همفکری ها و مباحثات در زندگی و هنر افراد تاثیرات مثبتی می گذارد.»
ابراهیم فیاض به لازمه نزدیکی هنرمندان با اقشار مختلف جامعه پرداخت و گفت: «در راهپیمایی اربعین همه اقوام و طیف های فکری جمع هستند و همه نوع طیفی را می توان دید که یکرنگ هستند. من یقین دارم که هنرمندانی که در مراسم اربعین حاضر می شوند حتما از این سفر ثمره لازم را می بینند. مثلا آقایان افخمی و داوودی را کمتر می دیدیم و انقدر درگیر مراسم بودند که حتما در آینده روی آن ها تاثیر می گذارد و می توانند فیلمی براساس آن ایجاد کنند. از طرفی به نظرم ما می توانیم در طی جلساتی بنشینیم و درباره کارهایی که می توانیم در ارتباط با این سفر داشته باشیم، همفکری کنیم.»
این محقق، راهپیمایی عظیم «اربعین حسینی(ع)» را در مسیر وحدت مسلمانان و اشاعه «فرهنگ صلح جهانی» دانست و گفت: «در مقابل انواع جنگ افروزی ها ما می بینیم که چقدر زیبا همه اقوام و ملت های دین مدار در کنار هم به پیاده روی می پردازند و این ترویج صلح جهانی است و در نقطه مقابل داعشی های درنده قرار می گیرد. پیاده روی اربعین به دلیل همین ماهیت صلح جویانه در آینده ابعاد بسیار گسترده ای در سطح جهانی پیدا می کند، همان گونه که در مراسم امسال خوانندگان خارجی حضور پیدا کردند که وقتی گفته های آن ها را می خوانیم تحت تاثیر قرار می گیریم.» وی افزود: «من خیلی از محققان و اساتید دانشگاه را می شناسم که در مراسم اربعین شرکت کردند و علاقه به حضور دارند و این مساله می تواند به بازتولید فرهنگ و اندیشه ای والا در جامعه تبدیل شود. حضور هنرمندان نیز می تواند موجب ایجاد نهضت فرهنگی و دینی والایی شود و از این نظر نیاز به توجه دارد.»