سرویس سیاست حلقه وصل - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
مرعشی: دولت بعدی کشور را در شرایط کاملا نرمال تحویل خواهد گرفت
«حسین مرعشی» سخنگوی حزب کارگزاران در مصاحبه با پایگاه خبری اعتمادآنلاین گفت: «تحریمها که خوشبختانه در همین دولت روحانی رفع میشوند و هر دولتی که در آینده روی کار بیاید، کشور را در شرایط کاملا نرمال تحویل خواهد گرفت. در واقع در همین دولت، آقای روحانی با پشتیبانی مقام معظم رهبری موفق میشوند این مساله مهم بینالمللی ایران را حل کنند و کشور روی یک روال کاملا عادی میافتد. لذا هر دولتی که سر کار بیاید، میتواند خدمات مهمی انجام دهد. نظیر اینکه دستمزدها را ترمیم و بخشی از قدرت خرید از دست رفته مردم را بازسازی کند و پروژههای توسعهای کشور را به حرکت درآورد».
مرعشی در ادامه گفت: «به نظر من میزان مشارکت نسبت به همه انتخاباتهای گذشته پایینتر خواهد بود. در مجموعه نظام جمهوری اسلامی هم نهادهای موثری که میتوانند با تصمیماتی در جهت روابطیتر کردن انتخابات و گرمتر شدن آن کمک کنند، به نظر میرسد که پذیرفتهاند این دوره با مشارکت کمتر و با نتیجه مطمئنتری برگزار شود. اینکه صداوسیما رسما از مشارکت ۳۲ درصدی خبر میدهد و البته با این توجیه که خیلی از مردم به خاطر کرونا در انتخابات شرکت نخواهند کرد، به این معنی است بخشی از نهادهای موثر پذیرفتهاند که یک انتخابات با مشارکت زیر ۴۰ درصد و با نتایج قابل اتکا و اطمینانبخش بهتر از یک انتخابات پرشور و با نتایج نامطلوب است».
دیدار انتخاباتی ظریف با سیدحسن خمینی و خاتمی
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه روز سه شنبه با سیدحسن خمینی و محمد خاتمی دیدار کرده است.
یک عضو جبهه اصلاحات که نخواست نامش فاش شود در گفتوگو با فارس درباره جزئیات این نشست، گفت: دعوت از آقای ظریف از سوی سید حسن خمینی و خاتمی برای انتخابات صورت گرفته است و ظریف تأکید کرده که در انتخابات نامنویسی نمیکند.
وی افزود: ظریف در این نشست گفته است که نمیخواهم با نامنویسیام در انتخابات اینگونه تلقی شود که مقابل رهبری قرار گرفتهام چرا که بنده تمام عمرم را صرف تقویت نظام و رهبری کردهام. اصلاحطلبان میگویند در انتخابات ریاست جمهوری نامزد آنها شوم در حالیکه بنده در مجلس ششم هزینه حمایت اصلاحطلبان را دادهام و اگر حمایتهای رهبری نبود مجلس ششم اصلاحطلب میخواست برای من پروندهسازی کند.
این عضو جبهه اصلاحات تأکید کرد: ظریف در این نشست گفته بنده به هیچ عنوان تمایلی به نامزدی در انتخابات ندارم و به همین منظور برنامهام را نیز به نهاد اجماعساز اصلاحطلبان ارائه نکردهام و مستقیما هم به اعضای جبهه صالاحات ایران اطلاع دادهام که نامزد نمیشوم.
علی لاریجانی احتمالا برای انتخابات ثبت نام می کند
به دنبال انتشار برخی اخبار مبنی بر قطعی شدن کاندیداتوری علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، یک نماینده ادوار مجلس در گفتگو با مهر از تشکیل یک گروه در فضای مجازی متشکل از ۲۵۰ نفر از نمایندگان ادوار مجلس با هدف برنامهریزی برای نامزدی علی لاریجانی در انتخابات خبر داد.
به گفته این نماینده ادوار، ورود لاریجانی به عرصه انتخابات حتمی است و احتمالاً وی در روز پنجشنبه برای ثبتنام در انتخابات به وزارت کشور خواهد رفت.
بر اساس شنیدهها، حامیان لاریجانی به دنبال ایجاد دوقطبی «لاریجانی-رئیسی» هستند و در عین حال به دلیل آرا منفی لاریجانی و از طرفی آرا بالای سید ابراهیم رئیسی در سال ۹۶ و تجربه او در رقابتهای انتخاباتی، رقابت دشواری را برای لاریجانی پیشبینی میکنند.
ساماندهی ستادهای انتخاباتی لاریجانی در استانها در دستور کار ۲۵۰ نماینده ادوار حامی لاریجانی قرار دارد. قرار است علی لاریجانی با جمعی از نمایندگان ادوار با موضوع حضور در انتخابات تشکیل جلسه دهد.
مهرعلیزاده: اگر کسی با عدد و رقم وعده بدهد شاید رأی بیاورد
«محسن مهرعلیزاده» فعال سیاسی اصلاح طلب که در دولت های خاتمی و روحانی حضور داشته است، در مصاحبه با پایگاه خبرآنلاین گفت: «چون فشار روی مردم خیلی زیاد بوده و هست اگر الان دوباره کسی مثل جریان سال ۸۴ بیاید و روی کسری های زندگی مردم دست بگذارد و شعار بدهد و وعده عدد و رقم بدهد ممکن است مردم به آن سمت گرایش پیدا کنند. من برای همین می گویم که فضای رقابت انتخاباتی باید آنگونه باشد که اجازه ندهد چنین شرایطی پیش آید، این وظیفه هر دو جناح مؤثر در بسیج مردم برای رای دادن و حضور پیدا کردن است وگرنه جریان یا فردی که مانند گذشته اقدامات پوپولیستی و عوام فریبی را باب کند هم به کشور و هم به مردم خیانت کرده است».
مهرعلیزاده در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «الان در اثر بی برنامه گی های اقتصادی به شرایطی رسیده ایم که علی رغم معایب یارانه ها، حتما باید ادامه داشته باشند و حتی برای دهکهای پایین باید چند برابر پرداخت شود چرا که فقر فاحش را به عینه می بینیم، بعضی ها می گویند ۶۰ میلیون نفر زیر خط فقر هستند و بعضی ها می گویند ۷۰ درصد یا ۷ دهک زیر خط فقر هستند. من برای اینکه بتوانم عدد صحیحی بگویم بر اساس مطالعات خودم باید بگویم که اقلا ۵۰ درصد مردم زیر خط فقر هستند».
جمع بندی قطعی رئیسی برای کاندیداتوری
تسنیم در خبری نوشت: آیتالله سید ابراهیم رئیسی جمعبندی خود برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری را نهایی کرده است و بهاحتمال بسیار زیاد در روزهای آتی، برای ثبتنام به وزارت کشور خواهد رفت.
در پی افزایش مطالبههای مردمی از آیتالله سید ابراهیم رئیسی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری، شنیده ها از نهایی شدن احتمال کاندیداتوری وی در انتخابات ریاستجمهوری حکایت دارد. گفته میشود، احتمالا ًسید ابراهیم رئیسی یکی از وزرای دولت سابق را بهزودی بهعنوان رئیس ستاد انتخاباتی خود منصوب خواهد کرد که این موضوع هنوز مورد تأیید قرار نگرفته است.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه روز سه شنبه یکی از فراکسیونهای تخصصی مجلس و در پاسخ به سؤال یکی از نمایندگان درباره کاندیداتوری خود در انتخابات پیشِرو گفته است: با توجه به کاندیداتوری آقای رئیسی، بنده بنای ثبتنام در انتخابات را ندارم.
قالیباف همچنین گفته است که آقای رئیسی، آخر هفته جاری برای ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری اقدام خواهد کرد.
خاتمی: مردم میگویند شما چه قدرت و اختیاری دارید؟
«محمدرضا خاتمی» نایبرئیس مجلس ششم و دبیرکل سابق حزب منحله مشارکت در مصاحبه با شماره سه شنبه روزنامه شرق گفت: «مشکل اصلی ما در انتخابات، قهر مردم است. اصلاحطلبان هرچه بخواهند مردم را به انتخابات تشویق کنند خیلی اثری ندارد چون مردم میگویند شما چه قدرت و اختیاری دارید؟ بهترین آدم را هم رئیسجمهور کنید، این رئیسجمهور میتواند برنامههایش را اجرائی کند؟ اگر رئیسجمهوری گفت میخواهم برجام را به هر قیمتی حفظ کنم، میخواهم حقوق مدنی و شهروندی را حفظ کنم، با خلاف قانونها برخورد کنم و به او هم رأی دادیم و آمد، چقدر توان اجرای این وعدهها را دارد؟».
خاتمی در ادامه گفت: «معتقدم به هر قیمتی نباید به انتخابات بیاییم، یعنی کاندیدای ما را شورای نگهبان تعیین نکند، خودمان کاندیدایمان را انتخاب کنیم هرچند او حداکثرهای اصلاحات را نداشته باشد. اگر این شرایط ایجاد شود میتوانیم نگاه مثبتی به انتخابات داشته باشیم هرچند مردم حاضر نشوند. یعنی شرط حضور در انتخابات را پیروزی خودمان نمیگذاریم که بگوییم چون مردم قهر هستند ما در انتخابات شرکت نکنیم. من معتقدم اگر حداقلها تحقق یابد و بتوانیم کاندیدای خودمان را داشته باشیم باید صندوقهای رأی را حفظ کنیم».
تنها کاندیدایی هستم که مذاکرات بین المللی بلدم
«رستم قاسمی» وزیر پیشین نفت و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با شماره سه شنبه روزنامه خراسان گفت: «من در بین همه کاندیداهای مطرح ریاست جمهوری کسی هستم که مذاکرات بین المللی بلدم و دیپلماسی اقتصادی را انجام دادم. به ده ها کشور بزرگ سفر کردم و با سران کشورها ملاقات داشتم و بسیاری از نیازهای کشور از جمله کالاهای اساسی را وارد می کردم. در حوزه فرهنگی و اجتماعی هم ما بیگانه از این مسائل نیستیم اما مشکل اصلی کشور چالش اقتصادی است و اگر در حوزه فرهنگی و اجتماعی هم آسیب های زیادی داریم به خاطر موضوعات اقتصادی است که اگر آن حل شود بخش زیادی از معضلات فرهنگی هم حل خواهد شد».
قاسمی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «اصلی ترین کار من بی اثر کردن تحریم هاست مخصوصا وقتی در وزارت نفت بودم. دور زدن تحریم ها کاری است که هم در دوره وزارت نفت اقدام کردیم و هم در این مقطع با همکاری دوستان وزارت نفت انجام می دهیم و نه در فروش نفت به سوریه بلکه به نقاط دیگر دنیا هم این کار را می کنیم».