«این جمله زیبا از نهجالبلاغه را باید طلا بگیرند و سر در وزارت امور خارجه قاب کنند تا نصب العین مذاکرهکنندگان باشد. وقتی امیرالمؤمنین(ع) به مالک برای مذاکره با معاویه توصیه کرده بودند و گفته بودند مراقب باشی عبارات سست و قابلتوجیه به کار نبری که اثر حرف متقن تو را خنثی کند.» این گزارش مروری است بر توصیه های طلایی نهج البلاغه برای مذاکره کنندگان از زبان مردی که حافظ نهج البلاغه است و کتاب امیر را زندگی می کند.
در ساختار سیاسی آمریکا، تحریمهایی که برای کشور مشکل ایجاد کرده است؛ برداشتن یا تعلیقش دست رئیس جمهور نبوده بلکه توسط کنگره انجام میشود. یعنی قوانین تحریمی مصوب کنگره است. اگر این قوانین بخواهند تعلیق یا نقض بشوند، نیاز به مصوبه و مجوز کنگره دارند و حتی اگر قانون تحریمی مجوز تعلیق را به رئیس جمهور بدهد، غالباً این مجوزهای تعلیق را هم برداشتند.
در جلسه ۱۲ فروردین کنگره آمریکا، نماینده کنگره از مسئول اسبق میز ایران در سازمان سیا میپرسد: «برای استفاده از گزینههای غیردیپلماتیک علیه ایران چه مشکلاتی وجود دارد؟»
درحالیکه دونالد ترامپ با رفتارهای نامتعارف خود در اذهان عمومی به پدر تحریمهای ایران شناخته میشود، اما بررسی موارد اعمالی علیه ایران حاکی از آن است که آمریکاییها با دست چدنی اوباما، تحریمهای شدیدتری علیه ایران اعمال کردهاند.
شرق در عین حال به خاطر اختلاف موقتی آمریکا و اروپا، از ایران خواسته از فرصت استفاده کرده و به اروپا نزدیک شود! نویسنده البته به سوابق بیارادگی و بدعهدی دامنهدار اروپا اشاره نمیکند.
از زمانی که ایران اقدام به غنیسازی زیر پنج درصد کرد، حدود ۲۲ سال میگذرد و در این مدت به همت جوانان ایرانی غنیسازی ۲۰ و ۶۰ درصد هم تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شد و آنگونه که مقامات ایرانی میگویند توانایی غنیسازی بالاتر از این میزان نیز وجود دارد.
رئیس مجمع اصرار دارد که لوایح cft و پالرمو بدون در نظر گرفتن نسبتشان با FATF بررسی شوند اما یک کارشناس روابط بین الملل میگوید که اگر FATF از ما پیوستن به این کنوانسیونها را نخواسته بود که آنها را اصلا بررسی نمیکردیم.
کسانی که این روزها، ساز بدصدای مذاکره با آمریکا را کوک کردهاند و برای آن صفحه سیاه میکنند و گریبان میدرند، یا «احمق» هستند و یا «خائن» و در هر دو حالت، شایستگی حضور در مسئولیتهای کلیدی نظام را ندارند!
شب گذشته معاون حقوقی رئیسجمهور گفته که برای رشد اقتصادی ۸ درصدی نمیشود با بخش عظیمی از کشورها ارتباط نداشته باشیم و به این رشد برسیم. این در حالی است که همزمان معاون اجرایی رئیسجمهور توئیت متفاوتی منتشر کرد.
بیانات دیروز رهبرانقلاب درباره مذاکره توسط برخی به عنوان «مجوز مذاکره» تعبیر شده است اما بررسی دقیق تر این بیانات فهم دیگری را به ذهن متبادر می کند.
باتوجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده و روسیه و چین نیز تمایلی به بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران ندارند، تنها طرف اروپایی است که میتواند این مکانیسم را فعال کند. از اینرو جلوگیری از این اقدام باید در اولویت ایران قرار گیرد.
حتی اگر قرار باشد مذاکره کنیم، ظریف با ارسال پیامهای خاص خود به آمریکا، در حال سوزاندن شانسهای مذاکراتی ایران است.
در گذشته، بعضاً مشاهده می شد که برخی افراد غربگرا، میان دموکرات ها و جمهوری خواهان آمریکا تفاوت قائل می شدند و فریب برخی وعده ها یا رفتارهای ظاهری دموکرات ها را می خوردند. در مصاحبه اخیر، ظریف پا را فراتر نهاده و حتی به نوعی با سفیدشویی ترامپ، خروج از برجام را محصول کار برخی افراد خاص که در اطراف ترامپ بودند، نشان داده است!
این روزها در فضاسازی رسانههای اصلاحطلب و برخی چهرههای نزدیک به روحانی، تلاش شده است مذاکره با ترامپ را به محور موضوعات کشور تبدیل کنند.
پس از خروج ایالات متحده از برجام در سال 2018، بسیاری از وعدههای برجام مانند رفع تحریمهای اقتصادی و بانکی نسیه ماندند و ایران نتوانست به صورت کامل از مزایای اقتصادی این توافق بهرهبرداری کند.
معاون رئیس جمهور دولتسیزدهم، گفت: fatf مانند سایر پیمانهای بینالمللی، یک طرفه بوده و برای برخورد با کشورهای مستقل راهاندازی شده است.
روزهای اخیر یادداشت ریچارد نفیو، جان هافمن و باراک راوید، بار دیگر توجهها را به سمت مسئله آینده مذاکره و منازعه ایران و آمریکا بر سر برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان برگرداند. ترجیعبند این مواضع ناکامی احتمالی غرب در صورت هر حمله احتمالی به تاسیسات هستهای ایران و پیشنهاد مذاکره برای مهار کشورمان و وادارسازی به عقبنشینی در موضوع هستهای است.
در یک نگاه هرچند گذرا به وضوح میتوان دید که اظهارات دیروز گروسی سخنانی خارج از موضوع است و از برنامه هستهای ایران به عنوان بهانه و پوشش استفاده شده است. چرا که غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم مسئله بارها تکرار شده است و بر اساس «معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای» (NPT) نیز ممنوعیتی نداشته و ندارد.
ظریف در حالی در سخنانی خطاب به ترامپ دست ایران در حوزه هستهای را با وجود غنیسازی ۶۰ درصد پر دانسته که قانون اقدام راهبردی موجب این امر شده است.
اهمیت دیپلماسی حقوقی در تنظیم قراردادها و توافقات بینالمللی، موضوعی است که بارها بر آن تأکید شده است. تجربه توافق هستهای و برجام نشان داد که عدم توجه دقیق به جزئیات حقوقی میتواند زمینهساز آسیبهای جدی به منافع ملی شود.