
به گزارش حلقه وصل، ایکنا به نقل از خبرگزاری بینالمللی اسلام نوشت، در پایگاه الکترونیک دانشنامه حج و حرمین شریفین میتوان هر نوع اطلاعات تاریخی و فرهنگی در مورد حج و حرمین شریفین از دوره قبل از اسلام تا زمان حاضر را به دست آورد.
علاوه بر آن پیشینهای از مراسم حج در طول سالهای گذشته و مجموعه بزرگی از اسناد، تصاویر، کتب، نتایج مطالعات و تحقیقات و آثار تاریخی حج در آن جای داده شده است.
«عبدالله بن صالح الرقیبه»، مسئول اجرای طرح تصریح کرد: ایجاد دانشنامه بزرگ اسلامی حج و دستهبندی اطلاعات اولیه آن از سال 2008 با همکاری 115 گروه از جمله 432 محقق داخلی و خارجی آغاز شد و در این مدت با بررسیهای تاریخی و جغرافیایی توانستند گنجینهای از اطلاعات و اسناد با موضوع حج گردآوری نمایند.
وی همچنین افزود: انتظار میرود کار ساخت مقر پایگاه سه سال دیگر به طول انجامد و بعد از آن دسترسی به هر نوع اطلاعات در مورد حج اعم از کتاب، تصویر و سند برای همگان میسر خواهد شد.
الرقیبه در ادامه عنوان کرد: تحقیقات داخلی این دانشنامه بیشتر بر موضوعاتی چون حج در دوره قبل از اسلام، در زمان پیامبر(ص)، خلفای راشدین، امویان، عباسیان، ممالیک و عربستان کنونی تمرکز کرده است.
همچنین تاریخ مکه مکرمه و مدینه منوره و چگونگی گسترش حرمین و مسیرهای حج و آمادگی حجاج از دیگر موضوعاتی است که در تحقیقات این دانشنامه به آن پرداخته شده است.
واما در تحقیقات خارجی این دانشنامه بر تحلیل اسناد و کتابهای ویژه حج در عربستان و آغاز سفرهای حج و نیز عادات و رسوم حجاج در سفر و سازمانها و ادارات وابسته به حج و نیز ویژگیهای اجتماعی، اقتصادی هر کشور که حجاج آن برای زیارت آمدهاند، پرداخته شده است.
این دانشنامه شامل هشت بخش میشود، که در بخش نخست آن به حج در قبل از اسلام، صدر اسلام، اموی و عباسی اشاره شده است.
در بخش دوم این دانشنامه به عصر ممالیک، عثمانیها و عربستان پرداخته شده و در بخش سوم آن به حج در زمان عبدالعزیز و فرزندان آن تمرکز داشته است.
بخش چهارم نیز به مکه مکرمه در زمان گذشته و حال و نیز سیر تاریخی گسترش مسجدالحرام پرداخته شده است.
بخش پنجم این دانشنامه نیز به مدینه منوره در گذشته و حال و گسترش مسجدالنبی(ص) و در بخش ششم به ایجاد دایرةالمعارف ویژه اماکن حج و مسیر آن و دایرةالمعارف اصطلاحات حج و چگونگی آمادگی حجاج میپردازد.
در بخش هفتم این دانشنامه به مؤسسات ساماندهی کاروانها و وزارت حج و کمیته عالی حج و مرکز تحقیقات حج و در بخش هشتم این دانشنامه به حجاج کشورهای عربی، جنوب شرق آسیا و جنوب مرکزی آسیا و برخی از حجاج ترکیه، اروپا، آمریکا و کشورهای آفریقایی پرداخته شده است.