
سرویس دریچه: مراسم جشن ولادت امام زمان(عج) عصر روز سهشنبه سوم اردیبهشتماه در مسجد دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
حجتالاسلام ناصر رفیعی استاد حوزه و دانشگاه در این مراسم اظهار داشت: همه ائمه ما از امام زمان(عج)، غیبت و طولانی شدن آن خبر دادهاند. روایاتی که در این زمینه آمده نیز غیرقابل انکار است. حتی ابن تیمیه که ایجادکننده وهابیت است در کتاب «منهاج السنه»اش روایات مهدویت را آورده است.
رفیعی افزود: کنفرانسی حدودا سی سال قبل در مدینه تشکیل شد که در نتیجه آن کنفرانس این مطلب بیان شد که داستان مهدویت قابل انکار نیست و متواتر است. اینکه این قضیه، فرا شیعه، فرا اسلام و فرا ادیان است، در این زمینه کم هم کار نشده؛ یکی از کتابهای مفید در زمینه مهدویت، دانشنامه مهدوی است که هشت، نه جلد است و رهبر معظم انقلاب هم از آن رونمایی کردند.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه ائمه علیهم السلام میدانستند که این غیبت بسیار طولانی اتفاق میافتد، خاطرنشان کرد: امام زمان(عج) در نامهای که به چهارمین نایب خود نوشتند، فرمودند: «فَقَد وَقَعَت الغیبَة التّامَّة، غیبت طولانی واقع شد». وی افزود: یازده امام در طول ۲۴۹ سال آمدند؛ امامت یک امام پنج برابر همه آن ائمه دیگر شده است. در زمان غیبت فرهنگی رواج پیدا کرد به نام فرهنگ ابتذال؛ و در مقابل آن فرهنگی قرار دادند به نام فرهنگ انتظار. چه کسی به دنبال ابتذال است؟ دشمنان و مخالفان. در این فرهنگ بیدینی، بیحجابی، لاابالیگری و... رواج پیدا
میکند. در مقابلِ آن فرهنگ انتظار است که ویژگیهایی خاص برای جامعه مهدوی مطرح میکند.
رفیعی ادامه داد: سندِ این حرف، روایتی در کتاب بحار الانوار است که هفت صفحه است و حدود پنجاه ویژگی از دوران ابتذال را امام صادق(ع) در این روایت نام بردهاند. هنگامی که غیبت اتفاق بیافتد، میبینید که حق و اهلش میمیرند. شر گسترده میشود و کسی از آن نهی نمیکند. مومن صامت و ساکت است، جرئت حرف زدن و اعتراض کردن نیست و اگر نهی کند به او خرده میگیرند. همجنسگرایی پدید میآید. معروف خوار و ذلیل میشود. ربا ظاهر میشود و کسی این رباخوار را سرزنش نمیکند. بدعت آشکار میشود. کوچکترها به بزرگترها احترام نمیگذارند. طالبِ مال حلال مذمت میشود. طالب مال حرام، ستوده و تشویق میشود. حلال حرام میشود و حرام، حلال...
وی افزود: ائمه علیهم السلام نسبت به این دوران نگرانی داشتهاند و این نگرانی در روایات شان مشهود است. امام کاظم(ع) میفرمایند: «وقتی امام دوازدهم غیبت میکند، ای مردم! شما را به خدا مراقب دینتان باشید» نگران حفظ دین مردم هستند. یکی از یاران ایشان میگوید خدمت آقا رفتم و دیدم که نشستهاند روی زمین و گریه میکنند. از ایشان پرسیدم چه شده؟ فرمودند نگران دوران غیبت هستم. و بعد از حوادث آن دوران برای من تعریف کردند.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: اهل بیت با این حرفها میخواستند مردم آخر الزمان هم ارزشِ ایمان خود را بفهمند چون ما در این زمان با وجود تمام شبهات، نه پیامبر داریم و نه اماممان ظهور دارند و هم اینکه مسئولیت خود را بدانند. ائمه مردم این زمان را خیلی بالا بردهاند. امام سجاد(ع) به اباخالد کابلی که از یاران ویژه ایشان بود، فرمودند: «اباخالد! مردم زمان غیبت، از تمام مردم دورانهای قبل که امام را می دیدند، بالاترند. به شرط اینکه ایمانشان را حفظ کنند، منتظر باشند و امامشان را قبول داشته باشند». سپس امام(ع) فرمودند: «میدانی چرا این مردم از مردمان زمان قبل بالاترند؟ چون غیبت و مشاهده امام برای اینها یکی است». مثلا اگر امام مینشستند بالای این منبر و میفرمودند خمس بدهید، این مردم میدادند؛ حالا هم در غیبت امام خمس میدهند. تمام این ارزشهایی که این مردم به آنها پایبند هستند را از زبان امام معصوم که
نشنیدهاند؛ از کتابها خواندهاند. این یعنی مردمان احساسِ حضور امام را دارند، و فقط منتظر ظهور ایشان هستند.
وی با اشاره به اینکه دیدگاه ابتذال به دنبال ترویج لاابالیگری، ترویجِ سهولت به نام دین، کرنش در مقابل دشمن، بدحجابی و... است و قرائتِ خودش را از دین دارد، گفت: در مقابل این فرهنگ، فرهنگ انتظار و جامعه مهدوی است؛ که کاملا مخالف این تفکر است که میگویند ظلم و جور
را در جامعه رواج بدهید تا امام زمان(عج) زودتر ظهور کنند. درست است که در زمان ظهور زمین از عدل و داد پر میشود، پس از اینکه از ظلم پر شده بود؛ اما این به این معنا نیست که شما بروید ظلم کنید. مثل اینکه وظیفه آتشنشان خاموش کردن آتش است، اما شما که نباید بروید آتش افروزی کنید.
حجتالاسلام رفیعی در ادامه ویژگیهای جامعه مهدوی را برشمرد و اظهار داشت: ۱- اصل معنویت؛ جامعه مهدوی مروج مهدویت است. چون امام زمان(عج) برای تربیت میآید. ذیل آیه ۴۱ سوره حج، امام صادق(ع) میفرمایند: «این آیه برای مهدی و یاران مهدی است». ترویج چهار چیز برای امام زمان(ع) در زمان حکومتشان اولویت دارد: نماز، زکات، امر به معروف و نهی از منکر. کانون حکومت ایشان مسجد است. چرا؟ چون به دنبال معنویت و ترویج قرآن است. این معنویات، زمینه را برای ایشان مهیا می کند. الان اگر کسی از شما بپرسد، رستوران کجاست؟ شما می فهمید که گرسنه است و میخواهد غذا بخورد. اگر بپرسد مسجد کجاست، میفهمید میخواهد نماز بخواند.
وی افزود: در دعای ندبه ۳۸ بار "اَینَ" آمده که نشانی حضرت حجت را میپرسد. این "این" ها به ما می گوید امام برای چه میآیند.
- أَیْنَ الْم تَخَیَّر لإِعَِِادَهِ الْمِلَّهِ وَ الشَّرِیعَ هِ
أَیْنَ الْم ؤَمَّل لإِ حِِْیَاءِ الْکِتَابِ وَ حدودِهِ
کجاست آن برگزیده برای بازگرداندن دین و شریعت؟
کجاست آن آرزو شده برای زنده کردن قرآن و حدود آن؟
- أَیْنَ جَامِع الْکَلِمَهِ عَلَی التَّقوَی
کجاست گردآورنده همه مردم، حولِ محور تقوا؟
- أَیْنَ صَاحِب یَوْمِ الْفَتْحِ وَ نَاشِر رَایَهِ الْهدَی
کجاست صاحب روز پیروزی، و گسترنده پرچم هدایت؟
- أَیْنَ مبِید الْع تَاهِ وَ الْمَرَدَ هِ
کجاست نابودکننده سرکشان و سرپیچی کنندگان؟
- أَیْنَ معِزُّ الأْوَِْلِیَاءِ وَ مذِلُّ الأْعَِْدَاءِ
کجاست عزّت بخش دوستان و خوارکننده دشمنان؟
امروز دشمنان چه کسانی هستند؟ آل سعود و نتانیاهو و آمریکا. دوستان چه کسانی هستند؟ مردم یمن و بحرین و...
نشانیِ بعدی آیه ۵۴ سوره مائده است که در روایت داریم که پیامبر اکرم(ص) دست روی شانه سلمان گذاشتند و فرمودند که این آیه برای همشهریهای توست! در روایتی دیگر داریم که پیامبر(ص) فرمودند این آیه برای امیرالمومنین(ع) و اصحابشان است و در جایی دیگر داریم که برای امام زمان و یارانشان است. این ها با هم منافاتی ندارد، چون به فرموده امام رضا(ع) از کسانی نباشید که بگویید قرآن برای یک موضوع نازل شده. قرآن مانند خورشید است. همانطور که خورشید هر روز طلوع میکند، قرآن هر روز آیاتش معنای جدیدی دارد. شان نزول یکی است، اما موارد تطابق، زیادند. آیه این است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَن وا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکمْ عَنْ دِینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّه بِقَوْمٍ یحِبُّهمْ وَ یحِبُّونَه أَذِلَّةٍ عَلَى الْمؤْمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَى
الْکَافِرِینَ یجَاهِدونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلَا یَخَافونَ لَوْمَةَ لَائِۗمٍ ذَلِۗکَ فَضْل اللَّهِ یؤْتِیهِ مَنْ یَشَاءۗ وَاللَّه وَاسِع عَلِیم
ای اهل ایمان! هر کس از شما از دینش برگردد زیانی به خدا نمیرساند خدا به زودی گروهی را میآورد که آنان را دوست دارد، و آنان هم خدا را دوست دارند؛ در برابر مؤمنانْ فروتناند و در برابر کافران سرسخت و قدرتمندند، همواره در راه خدا جهاد و تلاش میکنند، و از سرزنش هیچ سرزنش کنندهای نمیترسند. این فضل خداست که به هر کس بخواهد میدهد؛ و خدا بسیار عطاکننده و داناست».
۲. ویژگی دوم امید است؛ در این جامعه یاس راه ندارد. در این جامعه امید سکاندار است و ناامیدی از رحمت خدا راه ندارد.
۳ . فداکاری در راه امام زمان؛ ما همه چیزمان را فدای امام زمان میکنیم. سرمان را، جانمان را، آبرو و مال و خانوادهمان را.
روایتی هست که هفت ویژگی برای شیعیان بیان می کند و یکی از آن ها این است که شیعیان ما برای ولایت ما هزینه می کنند. نگویید هزینه جشن نیمه شعبان را بدهیم به سیل زدگان؛ برای سیلزدگان هم بدهید؛ جدا بدهید. اینها خلط نشود. برای اهل بیت باید خرج بشود.
۴. ثبات قدم؛ گفته اند زیاد بگویید "یا الله یا رحمان یا رحیم یا مقلب القلوب ثبت قلبی علی دینک". گفته اند زیاد زیارت عاشورا بخوانید، "ثبت لی قدم صدق" دارد.
"ربنا لا تزغ قلوبنا..." را زیاد بخوانید. این دعا برای راسخون در علم است.
۵. بسترسازی برای ظهور؛ هرکسی با توانایی خودش، با شعر با قلم، با زبان، با منبر رفتن و... سعی کند شرایط را آماده کند.
شاخصههای هر دو جامعه ابتذال و انتظار در سخنان ائمه بیان شده است. و یاران مهدی(عج) و مهدی باوران، باید در تحقق شاخصههای این جامعه ولایی تلاش کنند.
در ادامه میتوانید صوت کامل سخنرانی حجتالاسلام دکتر ناصر رفیعی در هیئت میثاق با شهدای دانشگاه امام صادق(ع) را دانلود کنید: