به گزارش حلقه وصل، مراسم رونمایی از چاپ دوم کتاب «کمیل هنوز زنده است»، شب گذشته با حضور حمید بنا نویسنده کتاب و با سخنرانی گلعلی بابایی و علی درویش برگزار شد.
* بنا: خاطرات تلگرامی از گردان کمیل/گردان کمیل گردانی مهجور و مشهور است
بنا نویسنده کتاب درباره روند تولید آن اظهار داشت: ماهیتا کتاب «کمیل هنوز زنده است» متولد یک گروه تلگرامی است. گردان کمیل گروهی را در فضای مجازی راهاندازی کرده بودند و بهانه جمعآوری خاطرات همین گروه بود تا این که این خاطرات به دست بنده رسید و نهایتا تبدیل به کتاب شد.
وی سختترین بخش پروژه این کتاب را تکمیل تاریخچه دانست و گفت: یکی از کارهای سخت در عرصه دفاع مقدس استخراج تاریخ است چرا که در حال حاضر نیز درباره یک عملیات نظرات مختلفی گاهی بیان میشود از این رو یکی از دشوارترین بخشها این بود که ما همچون همپای صاعقه یا آرشیو نشریه کمان مراجعه کردیم تا این تاریخ را به دست آوریم.
نویسنده کتاب با بیان اینکه در طول نگارش هر کتاب یا سندی که درباره گردان کمیل به ما معرفی میشد به آن مراجعه میکردیم، توضیح داد: گردان کمیل گردانی مهجور و مشهور است. مشهوریت در عین مهجوریت است. لذا کار سختی داشتیم ولی مدعی تکمیل تاریخچه هستیم و شاید یکی از معتبرترین تاریخچهها را بتوان نوشت.
به گفته وی قرار است این حرکت استمرار داشته باشد و گردان کمیل بیش از اینها شناسانده شود. ما در چاپهای آتی قصد دایم ایراداتی که برخی بزرگان به کتاب وارد دانستند را برطرف کنیم.چرا که اغلب خروجی کارها با نظرات مثبت و منفی مواجه میشوند.
* توصیههای گلعلی بابایی/ هر اقدامی که راستای ثبت خاطرات جنگ باشد مقدس و قابل احترام است
گلعلی بابایی در ادامه این مراسم در سخنانی اظهار داشت: به واقع کمیل هنوز زنده است، زنده است و همه میخواهند خود را به نحوی به کمیل وصل کنند، قطعا هم همینطور است، اخیرا هم در باره کمیل فیلمنامهای به من داده شده تا بخوانم و نظر بدهم.
این نویسنده درباره ارزشمندی کتاب توضیح داد: هر اقدامی که درباره ثبت خاطرات جنگ صورت گیرد مقدس و قابل احترام است از این نظر آقای بنا و کوشش او قابل تقدیر است.
وی افزود: این کتاب حاصل یک خاطرات گروه تلگرامی است از این رو این خاطرات نقایصی هم دارد که ممکن است در مصاحبههای رخ به رخ شاهد آنها نباشیم. با اینکه نویسنده خاطرات را راستیآزمایی و بازنویسی کرده ولی جمع کردن اینگونه خاطرات مشکلات خود را دارد.
وی با بیان اینکه اصل کار باید تاریخ نویسی جنگ باشد تا ماندگار شود، اضافه کرد: باید تاریخ گردان کمیل از ابتدا استخراج شده و به ثبت برسد تا جلوی تحریفها گرفته شود، گاهی حرکتهایی در جامعه دیده میشود و قهرمانسازیهایی شاید واقعیت نداشته باشد، اتفاق میافتد اما تا وقتی سند نباشد و ثبت آن اسناد در مجموعه منظمی صورت نگیرد جا برای اینگونه کارها است هر چند در کنار جمعآوری خاطرات باید به گردان و فعالیت آن نیز پرداخت.
گلعلی بابایی در ادامه چند توصیه ارائه کرد و بیان داشت: چند توصیه دارم که باید در چاپهای آتی مدنظر قرار گیرد، نکته اول اینکه سازمان اصلی گردان کمیل و تاریخچه آن به وسیله اسناد گردآوری و به کتاب تبدیل شود، توصیه میکنم عملکرد گردان در قالب یک کتاب تالیف شده چراکه اگر تاریخ نگاری بر اساس اشل منظم صورت گیرد کار ماندگار خواهد شد و برای خواننده جذاب میشود.
وی افزود: خاطرات باید گویاسازی شود، در این کتاب عکسهای بسیاری درج شده اما گویاسازی نشدهاند باید ذیل هر عکس توضیحی از آن واقعه نوشته شود، این گویاسازی به خواننده کمک میکند تا خاطرات را باز بخواند.
وی در پایان گفت: وقتی میگوییم کمیل زنده است باید برای آن مصداق بیاوریم، بسیاری از بزرگان کمیل به شهادت رسیدند اما شهدا زندهاند بنابراین کمیل زنده است، سعی کنید اگر خاطرات را جمعآوری میکنید سیر تاریخی داشته باشد یعنی اگر اولین خاطرات از یک مبدا آغاز میشود بر مسیر زمان حرکت کنید تا کتاب جذابـر شود.
* شادانلو: فرم اصلی انتخاب شده باید مورد بازبینی قرار گیرد
محمد شادانلو منتقد نیز در این مراسم نقدی بر کتاب وارد کرد و گفت: اسم کتاب جذاب است چرا که پیش زمینه سینمایی با فیلم پرواز در شب داریم، اما کتاب و تصویر آن حتی محوریت داستان، رمان و مستند بودن را به مخاطب نمیرساند بنابراین باید روی جلد زیرعنوانی قید شود. طرح جلد کتاب اجرای ضعیفی دارد و به مانند کارهای دهه ۶۰ است.
این منتقد گفت: تصاویر مندرج در کتاب ایراداتی دارد، رنگها شفاف نیستند و در واقع عکسها کیفیت مناسبی ندارند حتی عکسها زیرنویس هم ندارند و فلسفه کار شدن آن در صفحات متعدد مشخص نیست.
به گفته این منتقد در این کتاب با ورود ۱۸ نفر از اعضای گردان کمیل مصاحبه شده است، بنابراین توقعم بالاتر از این بود چنین گردان،گردان بزرگی است و اصولا اینگونه کتابها که خاطرات مجرد در آنها کار میشود از سوی ناشران متعدد کار شده و کتابهای بسیاری از این سبک داریم اما اولین مرحله شکل تدوین است.
شادانلو با بیان اینکه اگر قرار است تاریخچهای از گردان به مخاطب بدهیم با این کتاب نقشها نمایان نمیشود،گفت:به نظرم فرم اصلی انتخاب شده باید مورد بازبینی قرار گیرد.
* توضیحاتی به انتقادات وارد شده
میثم رشیدی از متولیان انتشار کتاب توضیحی در مورد اثر داد و گفت: به لحاظ شکلی باید بگویم هنگام چاپ کتاب قطع اثر تغییر کرد و ما با توجه به زمان اندکی که داشتیم فرم کتاب در صفحهبندی شامل تغییراتی شد تا اینگونه چشمنواز نباشد هر چند طراحی کتاب را به یکی از طراحان مطرح در حوزه دفاع مقدس سپرده بودیم اما در عین حال تاکید داشتیم از تصویر کانال کمیل استفاده شود. بنابراین برخی دوستان طرح جلد کتاب را نپسندیدند.
در پایان این مراسم سردار علی درویش جمعآوری خاطرات دفاع مقدس را قابل تقدیر دانست و گفت: کتاب را دیدم و ایراداتی وارد است و امیدواریم در چاپهای بعدی برطرف شود.
وی در ادامه خاطراتی از شهدای گمنام را برای حاضران بازگو کرد.
منبع: فارس