
به گزارش حلقه وصل، حامد سلیمانزاده منتقد و پژوهشگر سینمای ایران درباره نمایش آثار متعدد کمدی در سینماهای کشور و تغییر ذائقه مخاطبان سینما به خبرنگار سینمایی فارس گفت: فیلمهای کمدی که در حال حاضر اکران هستند، به نحوی یادآور فیلمفارسیهایی است که قبل از انقلاب به نمایش در میآمد. حال اسم جدیدی که ما میتوانیم در عصر حاضر روی آن بگذاریم «کمدیهای سخیف» است.
وی ادامه داد: این فیلمهای کمدی سخیف از نظر جامعهشناسانه، یک نوع صنعتـفرهنگ است که سینما را اشباه میکند و تفاوتی ایجاد نشده است که سلیقه عوامل را به یک طرف معطوف کند. متأسفانه سازندگان اینگونه آثار با چرخه اکران ارتباط نزدیکی دارند و علت به وجود آمدن این ارتباط نزدیک سود سرشاری است که اینگونه آثار جذب میکنند.
در سینمای حال حاضر ایران کمدی نداریم!
این پژوهشگر سینمای ایران درباره صدمه زدم آثار کمدی به سینمای ایران خاطرنشان کرد: ساخت فیلم کمدی به هیچ عنوان به سینمای ایران صدمهای وارد نمیکند؛ اما این چیزی که امروزه ما در سینماهای کشورمان شاهد آن هستیم به هیچ عنوان کمدی نیست. این سبک شبهکمدی که در حال حاضر در سینمای کشورمان شاهد آن هستیم، یک سبک «مندرآوردی» است که هیچ عنصر زیبایی شناسانهای ندارد. مثلاً به برخی از آثار وودی آلن کمدی میگویند، آیا فیلمی مثل «خالتور» و امثال آن را هم میشود کمدی دانست؟
وقتی فیلمهای شبه کمدی ایران از یک تدوین منسجم هم برخوردار نیست
وی درباره سینمای کمدی در هالیوود گفت: سینمای کمدی در هالیوود، سینمای بسیار قدرتمندی است. البته به کمدیهایی که در هالیوود هم ساخته میشود، انتقادات بسیاری وارد شده است؛ اما اکثر فیلمهای کمدی هالیوود از حداقل استانداردهای لازم برای این گونه سینمایی، برخودار هستند. متاسفانه فیلمها شبه کمدی سینمای ایران، سوپرمارکتی شدهاند، یعنی فقط ساخته میشوند تا بفروشند، بسیاری از این فیلمها حتی یک تدوین منسجم و درست هم ندارد، انگار که تدوینگر حتی اصول اولیه تدوین را هم نمیدانسته است!
سلیمانزاده بیان کرد: اکثر کمدیهای هالیوودی، جدا از بحث محتوا، از فرم درست برخوردارند، چرا که اگر اینگونه نباشند به هیچ عنوان کمپانیهای بزرگ فیلمسازی اجاره ساخت این فیلمها را نمیدهند.
کمدیهای جنسی تلویزیون وارد سینما شدند
این منتقد سینمای ایران درباره به کار بردن الفاظ اروتیک (جنسی) در فیلمهای کمدی اظهار کرد: بخشی از علت استفاده کلمات اروتیک در فیلمها، به خود جامعه بر میگردد. در جامعهای ما در آن زندگی میکنیم، استفاده از کلمات اروتیک، به خصوص در فیلمها نوعی عبور از خط قرمزها است و به همین علت است که این شبهکمدیها در سینمای ایران پرفروش میشوند. از نظر من منشأ استفاده از کلمات اروتیک در سینمای کشورمان، طنزهای تلویزیونی در دهههای ۷۰ و ۸۰ است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم جایگاهی را برای اروتیک در فیلمهای کمدی قائل شویم، میتوان گفت که اروتیک یک گونه شوخی است، همه شوخی نیست. متأسفانه همه آن چیزی که امروزه در سینمای ایران به عنوان کمدی از آن یاد میشود، تنها با اتکا به شوخیهای اروتیک، ساخته و به نمایش در میآیند. از نظر من اینگونه آثار در گذر زمان به فراموشی سپرده میشود، چرا که تاریخ مصرف اینگونه آثار تنها برای همین دورهای است که در آن زندگی میکنید. وقتی چند سال از این دوره بگذرد، دیگر اینگونه آثار برای هیچ مخاطبی جذابیت ندارد.
سینمای ایران نابود نمیشود
سلیمانزاده در پاسخ به این سؤال که با توجه به این که سینمای ایران در حال حاضر روی ریل فیلمهای شبهکمدی حرکت میکند، آیا به نظر نمیرسد که این فیلمها سینمای ایران را به سمت نابودی بکشاند، گفت: نه به هیچ وجه. اگر نگاهی به سینمای ایران بیندازیم، میبینیم که همیشه فیلمهای خوب هم از فروش و مخاطب کافی برخودار بوده است.
وی خاطرنشان کرد: باید نظام اکران ما به گونهای اجتماعی توجه بیشتری داشته باشد و درست آنها را تبلیغ کند، یعنی همانطور که برای فیلمهای کمدی تبلیغ میشود، برای فیلمهای درام و ملودرام و ... نیز تبلیغ شود. کسی که برای تجارت وارد سینمای ایران وارد میشود، خود نابود خواهد شد، نه سینمای ایران.
منبع: فارس