
سرویس تلنگر - رسول کریمی: یورو نیوز در مطلبی نوشت: «فیلم ناهید ساخته آیدا پناهنده، کارگردان ایرانی، جایزه «آینده نویدبخش» در بخش نوعی نگاه جشنواره کن را به دست آورد. این جایزه به طور مشترک به فیلمهای ناهید از ایران و ماسان از هند تعلق گرفت».
این شبکه خبری وابسته به اتحادیه اروپا بیان داشت: «ایزابلا روسیلینی که ریاست بخش نوعی نگاه جشنواره امسال را برعهده دارد، گفت: «ما به کشورهای بسیاری سفر کردیم، صداهای بسیار متفاوتی را شنیدیم و در نهایت رامس فیلمی بود که برگزیدیم.»
رادیو فردا هم در مطلبی با عنوان «جایزه آینده روشن برای ناهید؛ سهم سینمای ایران از کن» گفت: با اعلام برگزیدگان بخش «نوعی نگاه» جشنواره کن، فیلم «ناهید» ساخته آیدا پناهنده موفق شد به طور مشترک با فیلم «ماسان» ساخته نیراج قیوان کارگردان هندی، جایزه «آینده روشن» این بخش را دریافت کند.
این رسانه همچنین افزود: «مراسم اهدای جوایز«نوعی نگاه» شنبه شب، دوم خرداد در کن برگزار شد و جایزه اصلی این بخش به فیلم «قوچها» ساخته گریمور هاکونارسون رسید».
رادیو فردا با اعلام این مطلب که سینمای ایران تاکنون حضور موفقی در بخش «نوعی نگاه» داشته است، درباره تاریخچه این جایزه گفت: «عباس کیارستمی با فیلم «زندگی و دیگر هیچ»، حسن یکتاپناه با فیلم «جمعه»، جعفر پناهی با فیلم «طلای سرخ» و بهمن قبادی با فیلم «آوازهای سرزمین مادریام» توانستهاند با شرکت در بخش نوعی نگاه، جوایزی را هم در جشنواره کن به دست آورند».
رادیو فرانسه هم در مطلبی با اعلام خبر دریافت جایزه ویژه آینده بخشِ نوعی نگاه توسط فیلم ناهید گفت: «فیلم ناهید، نخستین فیلم بلند آیدا پناهنده، بر اساس تجربههای کودکی این فیلمساز جوان ایرانی ساخته شده که مراحل ساخت آن بیش از دو سال طول کشیده است».
بیبیسی هم ضمن اعلام این خبر گفت: «آیدا پناهنده کارگردان فیلم ناهید برنده جایزه آینده نویدبخش در بخش نوعی نگاه جشنواره فیلم کن شد.
BBC افزود: «فیلم HRÚTAR ساخته گریمر هاکونارسون از ایسلند جایزه اصلی بخش نوعی نگاه، و فیلم خورشید بالاآمده ساخته دالیبور ماتانیک از کرواسی جایزه ویژه هیئت داوران را دریافت کردند و کیوشی کوروساوا نیز برای فیلم سفر به ساحل برنده جایزه بهترین کارگردانی در بخش نوعی نگاه جشنواره کن ۲۰۱۵ شده است».
صدای آمریکا هم در خبری با اعلام این خبر گفت: «فیلم ناهید، نخستین ساخته بلند آیدا پناهنده، فیلمساز جوان ایرانی در بخش نوعی نگاه جشنواره کن به نمایش در آمد و مورد توجه برخی از نشریات سینمایی بینالمللی قرار گرفت».
در گزارش VOA همچنین آمده است: «نوعی نگاه، یکی از بخشهای مطرح جشنواره جهانی فیلم کن و پایگاه پرش و راهیابی به بخش رقابتی این جشنواره در سالهای آینده به شمار میآید. و در فیلم ناهید، که بیژن امکانیان تهیه کننده آن است، پژمان بازغی، ساره بیات و نوید محمدزاده نقشآفرینی میکنند. در هنگام اهدا این جایزه، بازیگران اصلی و تهیه کننده فیلم در سالن حضور داشتند».
در انتهای این گزارش بیان شده است: «پس از اکران فیلم در جشنواره کن، شرکت مومنتو فیلمز پخش بینالمللی این فیلم را بر عهده گرفت».
از آثاری که این شرکت منتشر کرده میتوان به فیلم برنده نخل طلای سال پیش خواب زمستانی اثر نوری بیلگه جیلان، همچنین دو فیلم درباره الی و گذشته از اصغر فرهادی اشاره کرد.
ایوبی: آینده از آن سینمایی است که ریشه در گذشته دارد
«حجتالله ایوبی» رئیس سازمان سینمایی هم از جایزه فیلم ناهید خرسند شد و در پیامی خطاب به دستاندرکاران فیلم سینمایی «ناهید» گفت: «خبر موفقیت شما به عنوان نماینده سینماگران جوان ایرانی موجب خرسندی و مباهات است. درخشش نخستین فیلم بلندتان و افتخاراتی که پیوسته سینماگرانمان در جهان به دست میآورند برای مردم و اهالی فرهنگ و هنر امید آفرین است. آینده از آنِ سینمایی است که ریشه در گذشته دارد ولی نگاه تیزبین اش به فرداست. اهدای جایزه «آینده» به فیلمتان نشانه دیگری است از اینکه سینمای ایران یک راه است؛ یک نگاه است؛ نگاهی دیگر که به احتراماش سینماگران و سینمادوستان جهان در کن بارها از جای برخاستند و بدان آفرین گفتند. این درخشش شایسته را به شما تبریک میگویم و برایتان آرزوی بهترینها را دارم».
همچنین سیدمهدی طباطبایینژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، موفقیت فیلم «ناهید» در کسب جایزه آینده درخشان جشنواره کن را آغازگر راه نوین جوانان خلاق و هنرمند کشور در چشمانداز امیدبخش سینمای ایران دانست و برای همهی تلاشگران عرصهی فرهنگ و هنر ایران اسلامی آرزوی موفقیت و بهروزی کرد.
فیلم ناهید، نخستین محصول سینمایی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به عنوان فیلم اول کارگردان در دوره مدیریت جدید این «مرکز» است که در شصت و هشتمین دوره جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد.
ناهید در جشنواره کن؛ دایره بسته یک زن
بیبیسی در گزارشی به قلم محمد عبدی منتقد فیلم با عنوان «ناهید در جشنواره کن؛ دایره بسته یک زن» نوشت: «این فیلم که در داخل ایران مورد بیمهری منتقدان قرار گرفت، بهعنوان اولین فیلم سازندهاش، فیلم قرص و محکمی است که در پرورش دنیای یک زن و جبر حاکم بر روابط در یک شهر کوچک موفق است».
در این گزارش همچنین آمده است: «فیلم در شمال ایران فیلمبرداری شده و فضا و محیط این شهر کوچک خود به شخصیت مهمی در فیلم بدل میشود که روابط و اخلاقیات حاکم بر آن- به عنوان نمادی از کل ایران- عامل مهمی در پیشبرد قصه است. از سویی دریا و رودخانه شهر و ارتباط دو سوی آن- نه از طریق پل، بلکه با یک قایق کوچک که تنها راه ارتباط دو طرف شهر است؛ خود نمادی از محدود بودن فضا- نقش مهمی در ترکیب بندی برخی صحنه ها ایجاد میکند و نماهای زیبایی را شکل میدهد».
گزارشگر بیبیسی میافزاید: «فیلم مدیون فیلمبرداری طراز اولی است که با تونالیته تیره و خاکستری فضای دردناک حاکم بر قصه را تصویر میکند. از سویی اما در روایت قصه فیلم بر یک مرز بسیار باریک حرکت میکند که در نهایت خوشبختانه میتواند به سلامت از مرز باریک شعاری شدن عبور کند».
در ادامه این گزارش آمده است: «مسعود- هتلدار- مردی است معقول و میانه رو که سعی دارد با منطق همه چیز را پیش ببرد در حالی که بر مشکلات واقف است و شرایط زن را درک میکند. از سویی شوهر سابق ناهید- با بازی خوب نوید محمدزاده- در عین مشکلاتش، شخصیت تنهایی است که حالا- حتی به ضرب و زور دزدی و کتک خوردن؛ که فیلم به خوبی بر هدف او از این کار تاکید چندانی نمیکند- سعی دارد پولی مهیا کند تا بتواند همسر سابقش را دوباره در کنار خودش ببیند».
فیلم ناهید به فیلمهای اصغر فرهادی و آدمهای گرفتار او نزدیک است
در این قسمت گزارش به یکی از دلایل موفقیت این فیلم در جلب توجه داوران جشنواره مشخص اشاره میشود، و گزارشگر بیبیسی میگوید: «در نتیجه با شخصیتهایی روبرو هستیم که در یک موقعیت بغرنج گرفتار آمدهاند. از این رو فیلم شاید به فیلمهای اصغر فرهادی و آدمهای گرفتار او نزدیک میشود، اما در عین حال فیلمساز در پرداخت در پی تکرار فیلمهای فرهادی نیست».
این گزارش همچنین از سنتها و آداب و رسوم در این فیلم بهعنوان سنتهای کهنه و دست و پاگیر نام میبرد و میگوید: «قهرمانی و ضد قهرمانی به یک نسبت در بین شخصیتها تقسیم شده، در نتیجه ناهید- شخصیت اصلی- لزوماً قهرمان فیلم نیست. بیشتر با یک دایره بسته روبرو هستیم که نتیجه انواع و اقسام سنتهای کهنه و دست و پاگیری است که به عنوان اخلاق و آبرو، حلقه را بر این زن تنگتر میکند، در حالی که او پاکترین و مظلومترین شخصیت فیلم به نظر میرسد».
در ادامه گزارش آمده است: «از این رو فیلم دیدگاهی فمینیستی در حمایت از حق و حقوق زنان دارد که خوشبختانه به جز دو مورد تأکید مستقیمی بر آن نمیکند و همه حرفهایش را در بستر فضا و روابط و درون قصه تصویر میکند؛ در دو جا اما فیلم دو دیالوگ ضد مرد کاملا اضافی دارد: لیلا به ناهید میگوید: مگر مرد خوب هم پیدا میشود؟ و در صحنه دیگری دختر کوچک مسعود به او میگوید: از پسرها خوشم نمیآد؛ که هر دو به راحتی قابل حذفاند».
بیبیسی در انتهای این نقد، فیلم را منتقدانه به نظام ارزیابی میکند و مینویسد: «نماهای داخلی غالباً بسته، تنگی محیط زندگی ناهید را یادآور میشود؛ محیطی که گریزی از آن نیست و چون دایرهای کاملاً بسته به نظر میرسد. در پایان اما فیلم - شاید برای جلب نظر مسئولان و کند کردن تیغ انتقاد- به شکل مثبتی به پایان میرسد: پناه بردن به دیوان عدالت- هرچند تضمینی برای آن وجود ندارد و ناهید با تردید از آن یاد میکند- پایانی است که خواه ناخواه مسئولان ایرانی را خوش میآید، در حالی که به نظر میرسد در صحنه چاقو در آشپزخانه و خروج شوهر سابق ناهید با حرکات آهسته، همه چیز تمام شده است».
لازم به ذکر است شصت و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم کن 13 می افتتاح شد و شب گذشته نیز به کار خود پایان داد.