به گزارش حلقه وصل، مراسم رونمایی کتاب خلاصةالاشعار و زبدةالافکار، عظیمترین تذکرة شعرای فارسیزبان، که به همت میرتقیالدین کاشانی مشهور به میرتذکره (زنده تا 1017ق) طی 40 سال تألیف و تدوین شده است، عصر امروز چهارشنبه 13 تیرماه ساعت 16 در دفتر خبرگزاری فارس برگزار شد.
در سالهای اخیر بخشهایی از این کتاب تصحیح و منتشر شده است. در همین راستا سعید فرمانی، بخش شاعران قزوین را پس از مقابلة 7 نسخة خطی تصحیح کرده و از سوی انتشارات سفیر اردهال به چاپ رسانده است. بخش قزوین به معرفی 27 شاعر از قرن 10 و 11 میپردازد که دیوان هیچیک از این شعرا تا به حال یافته و یا تصحیح نشده است.
از سوی دیگر در تصحیح بخشهای خراسان، اصفهان و کاشان (که پیشتر توسط مصححان دیگری به عرصة انتشار رسیده)، افتادگیها و سهلانگاریهایی صورت گرفته است. سید وحید سمنانی بعد از مقابلة 9 نسخة خطی کوشیده تا این افتادگیها را در یک مجلد تحت عنوان «تکملهای بر بخشهای منتشرشدة خلاصةالاشعار و زبدةالافکار» گرد هم بیاورد.
این دو کتاب با حضور علیمحمد مؤدب، سید امیر منصوری، مبین اردستانی و محمود حبیبی کسبی عصردر آستانه 14 تیر روز قلم رونمایی شد.
منصوری در این نشست با طرح چند سوال اظهار داشت: اولین مقوله این است که چرا نویسندگان شروع به نوشتن تذکره کردهاند؟ در این نوع ادبی به نام تذکره، ذکر شاعران و نویسندگان رفته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: البته در زبان فارسی کمتر به نویسندگان پرداخته شده و اغلب تذکره شاعران تالیف شده است. چون شاعران بیشتری داشتیم و اصلا رویکر زبان فارسی به شعر است تا نویسنده.
حبیبی کسبی هم در این نشست با ذکر چند مثال در باب تذکرهها خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم به طور اخص تذکره ادبی را مثال بزنیم، شاید لباب الالباب محمدعوفی اولین تذکره باشد، اما در قرن یازده و دوازده به اوج تذکره نگاری ادبی میرسیم، چون با وفور شاعران هم مواجه هستیم.
علی محمد مودب هم در این نشست ضمن ارزشمند خواندن کار «سمنانی» و «فرمانی» متذکر شد: اشاراتی که در این تذکرهها درباره شعر است میتواند سرچشمه تحقیق و بررسیهای بیشتر باشد.
مدیر موسسه شهرستان در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه امروز در آن سوی دنیا بحثهایی درباره چگونه خواندن یک کتاب مطرح است، اضافه کرد: درباره کتابهایی که به دست ما رسیده فیلسوفانی صحبت میکنند که چگونه بخوانیم تا به آنچه مولف میخواسته برسیم. اما نسخ خطی و تحقیق پیرامون آن به حدی ارزشمند است که باید قدر دانسته شود ، یک مصحح با عشق وقت و زندگی خود را صرف میکند تا متنی را که بخشی از ثروت ادبی ماست تصحیح کند، اما اینکه چقدر قدر دانسته میشود جالب نیست.
در پایان این مراسم هم سید وحید سمنانی و سعید فرمانی سخنان کوتاهی در باب انتشار این تذکره مطرح کردند