سرویس حاشیهنگاری: هرچقدر که از ضربالاجل تعیین شده برای فیلتر تلگرام فاصله میگیریم و هنوز هم تلگرام باز است و مردم از آن استفاده میکنند، زمزمههایی مبنی بر اینکه هدف، «رفع انحصار» از تلگرام است و نه بستن و فیلتر آن در حال قوت گرفتن است. از طرف دیگر عنوان میشود که خروج مقامات کشور از پیامرسان تلگرام و تبلیغ ادامه فعالیت خودشان در پیامرسانهای داخلی برای فرهنگسازی صورت گرفته است و تبلیغاتی هم که در صداوسیما علیه تلگرام صورت میگیرد تماما در راستای همین سیاست است. با اینکه تلاشها برای رفع انحصار از تلگرام ادامه دارد، اما اراده مجلس و حاکمیت برای هرچه منحصر کردن حوزه صوت و تصویر در سازمان صداوسیماست.
طبق مصوبه دیروز کمیسیون فرهنگی مجلس شواری اسلامی مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات رادیویی و تلویزیونی فراگیر و نظارت بر آن، منحصرا بر عهده سازمان صداوسیماست و هرگونه ارائه خدمات نوین پخش فراگیر رادیویی و تلویزیونی الزاما بر بستر شبکه ملی اطلاعات منحصر و محدود میشود. این مصوبه تمام مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و نظارت بر آن را منحصرا بر عهده سازمان صداوسیما گذاشته است و به گفته سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در صورت تصویب در جلسه علنی مجلس لازمالاجراست.
این مصوبه به اختلاف و درگیری میان صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سر مالکیت سامانه VOD یا ویدیوی درخواستی پایان میدهد. VOD یکی از مجموعه خدمات قابل ارائه از طریق IPTV است و مخاطب در بستر اینترنت میتواند فراتر از زمان و مکان هر موقع که دوست داشت برنامهها و فیلمهای مورد علاقه خود را از طریق این برنامه درخواست و مشاهده کند. در زمان ریاست محمد سرافراز بر صداوسیما، این سازمان این حق را منحصرا در اختیار خود دانست ولی وزارتهای ارشاد و ارتباطات با بیان اصطلاحهایی از این دست که ارشاد مسئولیت محتوای تولید شده در سینما و تئاتر را بر عهده دارد و وزارت ارتباطات هم از نظر فنی مجوز صادر میکند، به فعالیت خود در این زمینه ادامه دادند.
با انتشار این خبر، نگرانیهایی را در مورد آینده تولید برنامههای مستقل اینترنتی به وجود آورده است و از آنجایی که صداوسیما این برنامهها را رقیبی جدی برای خود میداند چقدر ممکن است که برای تولید شدن برنامههایی گفتوگو محوری مثل «سیوپنج» فریدون جیرانی، «دید در شب» رضا رشیدی که نوید از سرگیری تولید آن را داده است مجوز صادر کند؟
حسین دهباشی به انتشار این خبر واکنش نشان داده و از آینده برنامه «خشت خام» ابراز نگرانی کرده و این سوال را پرسیده که «سرنوشت برنامههای مستقل اینترنتی نظیر خشت خام چه خواهد شد؟»