به گزارش حلقه وصل: آخرین هفته پاییز سال جاری منتهی به شب یلدا با تصمیمات دولت عملا یک هفته تعطیل بود. تعطیلاتی که روز به روز دولت آن را تمدید کرد تا در کنار آلودگی هوا ماجرای کمبود برق نیز به علل تعطیلیهای غیر رسمی کشور اضافه شود. این در شرایطی است فصل سرد زمستان در راه است.
اگرچه آلودگی هوا به جهت پدیده هر سال وارونگی کشور را دچار مشکل میکند و مسئولان برای جلوگیری از ازدیاد آن برخی از روزها را تعطیل میکنند اما این موضوع نه تنها به یک رویه معمول تبدیل شده است بلکه حالا دولتمردان و مسئولان از آن به عنوان یک ابزار و روش حل مسئله بهرهبرداری میکنند.
روشی که در مشاهدات میدانی حداقل نشان داده که چندان راه حل مناسبی نیست و نشان از باب شدن تصمیم گیری کوتاه مدت برای مشکلات بلند مدت است. مانند اینکه برای یک بیماری حاد گفته شود که یک عمل سرپایی که برای بیماریهای نه چندان سخت کاربرد دارد، انجام شود.
البته این تعطیلات به جهت اینکه تنها بخشهای دولتی و وابسته به آن را در بر میگیرد یک تعطیلی و راه حل ناقص است زیرا از لحاظ گستره اجرا این روش چندان نمیتواند مشکل آلودگی هوا و یا حتی ترازمند کردن مصرف برق و گاز را حل کند.
یکی از مشکلات دیگر این نوع تصمیمگیریها نگاه کارمندی دولت است؛ این درحالی است که همه کشور کارمندان و سازمانهای دولتی نیستند و نیاز اقتصادی و نوع کنش و واکنشهای آنان به تصمیمات دولت فرق میکند. قطعا بسیاری از مراکز اقتصادی و تولیدکنندگان آن هم در ظرف زمانی سه ماهه آخر سال بیشتر از اینکه به تعطیلات احتیاج داشته باشند نیازمند کار و فعالیت اقتصادی هستند.
خصوصا اینکه با توجه به رکود اقتصادی که خصوصا در سال جاری بیشتر حس شده چشم امید بسیاری از تولید کنندگان و واحدهای تجاری و اقتصادی به بازار شب عید است. رکودزدگی در بازار تا جایی پیش رفته که بازاریان به مواردی چون «جمعه سیاه» به عنوان داغ کردن و رونق بخشی هیجانی مصنوعی به فضای اقتصادی متوسل میشوند.
کمبود برق در تابستان نیز وجود داشته و صنایع چه در فصل گرما و چه در فصول سرد جور کش بیبرقی بودهاند. بسیاری از شهرکهای صنعتی دو روز در هفته برق ندارند و با این تعطیلات نیز به روزهای بیبرقی صنعت و تولید افزوده شد. نیرویی که در تولید مهمترین ابزار حرکت است و اغلب ماشین آلات صنعتی باید برق سه فاز داشته باشند که بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. سازمانهای دولتی در حالی تعطیل شدند که بیبرقی صنایع را به تعطیلی اجباری کشانده است. با این شرایط با هر بهانهای جامعه این موضوع را ناکارآمدی توصیف میکند.
اینکه با وجود مشکل تولید برق در تابستان گفته میشود سوخت لازم برای این امر ذخیره و فراهم نشده است و کشور در زمستان نیز با معضل کمبود برق روبرو میشود قصور و اهمال مدیریتی است که چندان نمیتوان این نوع اهمال کاری را پذیرفت. دولت با وضعیت تابستان باید فکری برای زمستان میکرد و کار به جایی نمیرسید که در پاییز به سراغ تعطیلات برویم.
این تعطیلات پی در پی در دولت نیز فرهنگ کار را به شدت تقلیل میدهد. وقتی مسئولان برای حل مسائل مهمی چون آلودگی هوا و کمبود برق و ... به سراغ دم دستیترین روش ممکن یعنی تعطیل کردن کار و بار کشور میروند خود به خود فرهنگ کار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. طی همین هفته کارمندان و نیروهای مختلف دولتی هر بعد از ظهر چشم و گوششان به اخبار تعطیلی روز آینده بود و خبر تصمیمات دولت برای ادامه تعطیلات پربازدیدترین اخبار روز کشور بود!
فرهنگی که از دوران تحصیل به کودکان در حال انتقال است. تعطیلاتی که اگر رسمی بود تا این حد برای کشور از لحاظ فرهنگی و اقتصادی مخرب نبود اما وقتی به یک روش حل بحران تبدیل میشود، آثار سوء آن در بینظمی و بهم ریختگی کشور در حوزههای مختلف بروز میکند. روشی که حداقل مشاهدات میدانی نشان داده چندان هم نتوانسته مشکلات را حتی در کوتاه مدت حل کند.