به گزارش حلقه وصل، کلاس درس نهجالبلاغه، در اردوی دختران عضو دوره ششم آفتابگردانها با حضور حجتالاسلام نظافت برگزار شد.
او با بیان این حدیث از حضرت امیرعلیهالسلام که هرکسی پشت زبانش پنهان است، گفت: «شخصیت هر کسی از پشت زبان او پیداست. هرچه انسان افکارش برگرفته از ارزشهایی باشد که امام علی(ع) آن را ترویج میدادند طبیعتا اشعار او والاتر و ارزشمندتر خواهد بود.»
وی ادامه داد: «حضرت امیرالمومنین میفرمایند اگر کسی را میخواهید بشناسید به درونش پی ببرید؛ هیچکس هیچچیزی را پنهان نمیکند مگر اینکه در لابهلای لغزش سخنانش آشکار شود؛ یعنی شعر ما، ما را نشان میدهد.»
حجتالاسلام نظافت در اهمیت نهجالبلاغه بهویژه برای شاعران اظهار داشت: «ما در روز قیامت باید پاسخگوی حرفهایی که میزنیم باشیم. در قرآن آمده که پشت سر هر نظریهای قرار نگیر و به هرچیز به راحتی معتقد نشو. روز قیامت انسان باید پاسخگوی گوش و چشم و دلش باشد. چشم مدخلیست برای ورود به جان ما.»
او افزود: «آگاهی یا دچار مرگ میشود یا بیماری. مرگِ آگاهی، نسیان است، اما بیماریِ آگاهی، غفلت. باید مدام آگاهیها را افزایش داد. بهخصوص آگاهیهای مربوط به زندگی. بعضی درسهای زندگی را تا قیامت به آن احتیاج داریم و جان ما باید نسبت به آن با طراوت باشد. وقتی ما مکرر به چیزی عمل کنیم آن با جان ما عجین میشود.»
وی با بیان این نکته که نورانی بودن قبر به معنای نورانی بودن جان انسان است، گفت: «امیرالمومنین(ع) مردم را به سه دسته تقسیم میکنند: عالمان، که ارزشمندی آنان به ربّانی بودن ایشان است، متعلمان، کسانی که در برابر عالم زانو میزنند و سعی میکنند یاد بگیرند و مسیر علم را درست طی میکنند و بر جادۀ نجات قرار دارند، گروه سوم کسانی هستند که از نظر فکری، پوچ و بیمنزلهاند که در همۀ اقشار هم هستند.»
او دربارۀ ویژگیهای دستۀ سوم این موارد را برشمرد که هر صدایی از هرجا بلند شود دنبال آن میروند، میزانی برای نقد و بررسی آدمها ندارند و باد به هر سمتی میرود به آن سو مایل میشوند و از نور عین پرتو نگرفتهاند.
نظافت به مشکلاتی که در جمهوری اسلامی پدید آمده اشاره کرد و اظهار داشت: «اگر منصفانه با این مشکلات برخورد کنیم در مییابیم که تمامی آنها حل نخواهند شد، چنان که امیرالمومنین(ع) نیز این مشکلات را در زمان خود داشتند؛ مسائلی مثل دنیاطلبیها و عقبگردیها که از سوی افرادی مثل معاویه وجود داشت.»
حجتالاسلام نظافت در پاسخ به پرسش یکی از شاعران آفتابگردان دربارۀ خطبهای که امیرالمومنین(ع) صفات متقین را در آن بر شمردند، گفت: «خطبۀ متقین درجات بالایی از تقوا را میگوید. اگر اجل نبود، لحظهای روح متقین در این بدن که برای آنها حکم زندان دارد، نمیماند. ما دعا میکنیم که خدایا ما را مشتاق مرگِ شاد بگردان؛ چرا که اکثر انسانها با غصه میمیرند.»
او افزود: «دنیا زندان مومن است. باید جوری زندگی کنیم که از مرگ نترسیم و مثل شهیدن مشتاق مرگ باشیم. روح ما باید آنقدر بزرگ شود که اگر چیزی به ما داده شد خوشحال و اگر از ما گرفته شد ناراحت نشویم و وابسته نباشیم.»
وی در پایان نهجالبلاغه را کتابی مهم برای شاعران دانست و گفت: «محتوا در شعر مهم است؛ حرف باید حرف ما باشد و نه حرف دیگران. اما خواندن کتابهایی مثل نهج البلاغه و عجین شدن آن با استعداد، روح و جان ما، میتواند آثار متفاوتی خلق کند.