
به گزارش حلقه وصل، مجید سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان و رئیس مجموعه تئاتر ایرانشهر به تازگی مصاحبهای تفصیلی با خبرگزاری نسیم داشته و در مورد مشکلات حوزه نمایش در کشور صحبتهای فراوانی کرده است. او در بخشی از صحبتهایش یه موضوه جشنواره تئاتر فجر اشاره کرده است و به بررسی نسبت این جشنواره با اهداف انقلاب اسلامی پرداخته است. با هم بخشهایی از مصاحبه او در این مورد را میخوانیم:
باید جشنوارهای برگزار کنیم که برند ما و هویت فرهنگی ما را داشته باشد
چرا جشنواره فجر را که برگزار میکنیم؟ این جشنواره اصلاً برای چیست؟ چه چیزی به ما در دنیا اضافه میکند . ما برای خودمان داد میزنیم که جشنواره فجر یکی از معتبرترین جشنوارههای بین المللی است به خدا اینطور نیست یعنی در سطح منطقه هم اینطور نیست. همین هند و مصر و کشورهای حاشیه عرب خیلی از ما بهتر جشنواره برگزار میکنند، چرا؟ چون ما نتوانستیم برند خودمان را ایجاد کنیم. من بارها گفتهام که ما اگر میخواهیم جشنواره بگذاریم باید یک جشنوارهای باشد که برند خود ما باشد و هویت فرهنگی ما را داشته باشد.
جشنواره فجر نه ربطی به نظام دارد و نه انقلاب
به طور مثال گفتم که ایران بیاید جشنواره بین المللی نمایشهای آئینی و مذهبی را برگزار کند چون پایه فرهنگ ما دین است آن وقت از همه دنیا میآیند اینجا هر کسی سالانه میآید ببیند که در حوزه نمایشهای دینی و مذهبی چه کارهای جدیدی انجام شده است. شما جشنواره فجر را ببینید نه ربطی به انقلاب دارد نه نظام، نه کارهایی تولید میشود که بگوییم کارهای خیلی شاخصی هستند و نه کارهایی که از خارج میآوریم دارای کیفیت بالایی است.
در جشنواره فجر گذشته، ما به هیچ کدام از گروههای خارجی نتوانستیم جایزه بدهیم چون اصلاً نسبت به کارهای ایرانی در رده چهارم و پنجم هم به حساب نمیآمدند. جشنواره بین المللی من همیشه گفتهام جشنوارهای نیست که چهارتا نمایش از قرقیزستان و قزاقستان و افغانستان و عمان و کویت و... بیاورد و بگوییم ما جشنواره بین المللی برگزار کردیم. جشنواره بین المللی جشنوارهای است که مخاطب بین المللی داشته باشد.
الآن در برلین یک جشنواره برگزار میشود به نام که یک کار هم از خارج از آلمان به جشنواره نمیآید و همه کارها آلمانی است ولی یک جشنواره بین المللی است چون مخاطبانشان از دیگر کشورها میآیند تا این جشنواره را ببینند یعنی بنده در تقویم خودم یادداشت میکنم که 10 تا 20 خرداد جشنواره تئاتر برلین است و اگر بتوانم حتماً بروم یا مثلاً 10 تا 20 آذر جشنواره اوینیون فرانسه است... یعنی جشنواره بین المللی جشنوارهای است که هویت بین المللی داشته باشد مردم از سراسر دنیا بیایند و تماشا کنند.
ما یک جشنواره فجر برگزار میکنیم و بیش از سه میلیارد از پول اندک تئاتر مملکت فقط خرج این جشنواره میشود. که ببینید سه میلیاد در فضایی که ما داریم چقدر میتواند به تئاتر کمک میکند. بعد نتیجهاش چیست؟ ما چه نتیجهای از این جشنواره گرفتیم؟ بگوییم که خروجی این شده است که مثلاً ما کارهایی تولید کنیم که قابلیت رفتن به خارج از کشور را داشته باشد. که نبوده، اغلب بچههایی که خارج از کشور میروند با روابط شخصی خودشان است و فلان کارگردان با فلان آقای رئیس کمپانی ارتباط دارد و کارش را میبرد آنجا و اجرا میکند.