به گزارش حلقه وصل، پیام اصلی اثر حاضر، تقویت هاضمه عقلانیت و نقادی در میان شهروندان ایرانی است. علوم انسانی که به یک معنای دقیق «انسانساز» به شمار میآیند، در صورتی در هدف خود موفق میشوند که بتوانند مخاطبان و حاملانی عقلگرا و نقّاد تربیت کنند. صاحب این قلم امیدوار است آنچه در این مجموعه جمعآوری شده است، گامی باشد در مسیر دستیابی به هدفِ مورد اشاره.
در مجموعه حاضر، 23 مقاله از آثار نگارنده بازنشر شدهاند. این مقالهها زیر سه عنوان کلی جای گرفتهاند: «مقالههایی درباره علوم انسانی»، «گفتوگوهایی درباره علوم انسانی» و «مقالههایی از منظر علوم انسانی».
مقاله «چگونه میتوان کارایی علوم انسانی را افزایش داد؟ بحثی در امکانپذیری و راهکارهای عملی»، از جمله مقالات منتشر شده در این کتاب است، دو مسئله اساسی در ارتباط با علوم انسانی را مورد بررسی قرار میدهد. نخست ارزیابی امکان ارتقای کارایی این علوم و دوم، در صورتِ یافتن پاسخی مثبت برای پرسش نخستین، کاوش در راههای عملی ازدیاد بازده علوم انسانی. از آنجاکه دربارۀ چیستی علوم انسانی و ظرفیتها و اهداف آن دیدگاههای متنوعی در میان صاحبنظران وجود دارد، در بخش نخست مقاله به ارزیابی نقادانۀ برخی از این دیدگاهها پرداخته شده است. در بخش دوم شماری از شیوههای پیشنهادی برای بهبودبخشی به قابلیتهای علوم انسانی مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. در بخش سوم مدل مختار نگارنده برای پژوهش در حوزه علوم انسانی معرفی شده است. در بخش چهارم با بهرهگیری از مباحث مطرحشده، مسئله امکان ارتقای کارایی علوم انسانی مورد ارزیابی نقادانه قرار گرفته و در آخرین بخش مقاله بحثی دربارۀ ارائه راهکارهای عملی برای بهبودبخشی کیفیت علوم انسانی در کشور ارائه شده است.
«آینده علوم انسانی در ایران» موضوع مورد بحث دومین مقاله بخش نخست کتاب است. در این مقاله پس از اشارۀ کوتاهی به اهمیت مطالعات آیندهاندیشانه و چگونگی انجام این مطالعات و میزان اعتبار نتایج آنها، به این پرسش پرداخته میشود که راز اهمیت علوم انسانی در مقایسه با دیگر علوم در چیست. بر مبنای پاسخی که برای این پرسش اساسی ارائه شده است، برخی آموزهها بهمنظورِ زمینهسازی برای ایجاد صورت مطلوبی از علوم انسانی پیشنهاد شده است.
«راه و رسم منزلها؛مقالاتی در باب و از منظرِ علوم انسانی» در هزرا نسخه به قیمت 33 هزار تومان منتشر شده است.