انقلاب اسلامی ایران یکی از رخدادهای بینظیر دوران معاصر و فجر جدیدی در تاریخ بشریت است که منشأ آثاری بس شگرف در ابعاد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... در داخل و خارج از ایران گشت. سید محمد دهنوی در این یادداشت به لزوم همدلی و همزبانی فرهنگی دولت و ملت برای رسیدن به اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی اشاره میکند.
باسمه تعالی
به یقین شجره طیبه این انقلاب با بهرهگیری از چشمه زلال معارف و اعتقادات دینی مردم نستوه و فداکار ایران و با تکیه بر ریشههای استوار پیشینه فرهنگی و سیاسی و اجتماعی آنان بارور و پرثمر گشت. انقلاب اسلامی یک تفسیر اسلامی و الهی بوده و به معنی زنده کردن دوباره اسلام است؛ چنانکه رهبر معظم انقلاب میفرماید:
«انقلاب یک تفسیر اسلامی و الهی است. ما انقلاب را یک تحوّل اخلاقی، فرهنگی و اعتقادی میدانیم که به دنبال آنها تحول اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و آنگاه رشد همه جانبه ابعاد انسانها میآید. همانطور که در آیه قرآن است «ان الله لایغیر مابقوم حتی یغیروا ما بانفسهم» هر وقت انسانها خصلتهای بد، ضعفها، نقصها و بیایمانیها را در خودشان تغییر دادند، اوضاع و احوال اجتماعی آنها تحول پیدا خواهد کرد. هیچ چیز هم جلوگیر آن نخواهد بود. برای شروع این حرکت و تحول همگانی، انسانها باید احساس تکلیف کنند».
بزرگترین بعد پیروزی انقلاب اسلامی، بعد فرهنگی آن است
انقلاب اسلامي، بيش و پيش از هر چيز، يك انقلاب فرهنگي است؛ نه يك انقلاب سياسي، حقوقي و اقتصادي. البتّه اين به معناي نفي خصلتهاي سياسي، حقوقي و اقتصادي اين انقلاب نيست؛ بنابراین اگر عنصر فرهنگ اساسیترین عنصر اسلام تلقی شود؛ بزرگترین بعد پیروزی انقلاب اسلامی نیز بعد فرهنگی آن خواهد بود.
شهيد آیتالله مرتضي مطهري نيز معتقد است كه: «انقلاب اسلامي راهي است که هدف آن اسلام و ارزشهای اسلامی میباشد و انقلاب و مبارزه، تنها براي برقراري ارزشهاي اسلامي انجام میگیرد و در اين صورت انقلاب اسلامي متفاوت با اسلام انقلابي خواهد بود، زيرا در صورت اخير، انقلاب و مبارزه هدف خواهد بود و نه وسيله، بر خلاف صورت نخست كه مبارزه و انقلاب، وسيله است نه هدف».
لذاست که مردم با آن همه شور و اشتیاق وصفناپذیر و عشق و ارادت به اهلبیت(علیهمالسلام)، انقلاب اسلامی را رقم زدند، به جمهوری اسلامی آری گفتند و قانون اسلام را بهعنوان قانون اساسی پذیرفتند. در دفاع مقدس حاضر شدند، جان و مال و فرزند خود را تقدیم به انقلاب کردند و بعد از 35 سال اندکی عقبنشینی نسبت به آرمانهای انقلاب اسلامی و امام امت نداشته و هنوز 22 بهمن ماه، حال و هوای 22 بهمن 57 را میدهد.
با عنایت به آنچه که در سال اخیر گذشت که میتوان از آن به شکاف بین همدلی و هم زبانی دولت و ملت در حوزه فرهنگ که زیربنای سایر حوزهها نیز میباشد نام برد اختلافی است که به دلیل سوءاستفاده برخی از جریانهای حاکم در دولت نام برد تا آنجا که موجبات نگرانی و ناراحتی دوستداران نظام، علما، فضلا و مراجع عظام را بهوجود آوردند.
با عنایت به تحولات اساسی جامعه بینالملل و قرار گرفتن در این حالت گذار و تحول به سمت ایجاد يك «ساختار و هندسه جديد سياسي، اقتصادي و اجتماعي» و جايگاه و نقش آفريني ويژه ملت ايران در اين تحول عظيم تاريخي از یکسو و ارتقاي جايگاه ايران در ساختار جديد جهان و احساس هويت و بيداري متكي بر اسلام در ميان ملتهاي مختلف اسلامي و حتی غیراسلامی از سوی دیگر، نشانه بيسابقهاي است از عمق تحول در ساخت و هندسه آتي جهان و نقش بیبدیل انقلاب اسلامی در آن.
سیاست امروز، سیاست اندلسی کردن ایران است
لذا هر چه انسان به وقایع اطراف کشور، منطقه و فضای بینالملل نگاه میکند صفآرایی خطرناکی را در مقابل انقلاب اسلامی و گفتمان اسلام ناب میبیند که متحد و منسجم، از جبهه تکفیریها و تندروهای به اصطلاح اسلامی گرفته تا جبهه سرمایهداری، صهیونیستی و ارتجاع فکری که در پی پیشبرد اهداف حیوانی و خوک صفت خود هستند.
با این تفاسیر میتوان بیشتر بر لزوم همدلی و همزبانی دولت و ملت و تمرکز به درون و استحکام قوای داخلی فرهنگی و ایجاد و تقویت جبهه واحد در داخل کشور و به طبع آن در دنیای اسلام در مسیر حرکت به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی پی برد. که این میتواند نقطه مقابل آن جبهه استکباری حیوان صفتی باشد که بنا بر فرمایش مقام معظم رهبری: سياست امروز، سياست اندلسى كردن ايران است!
آنچه امروز لازمه حرکت انقلاب اسلامی است توجه به اسلام و آرمانهای انقلاب اسلامی، آرمانهای امام امت و نقش بیبدیل مردم در پشتیبانی و حمایت از این آرمانهاست و این تحقق نمییابد مگر با همدلی و همزبانی دولت و ملت.