صادق یزدانی: تقارن را «همزمانی بین دو چیز» و «قرین شدن با یکدیگر » معنا کردهاند. بسیاری از اتفاقاتی که هر ساله و همیشه برای همه ما رخ میدهند و رنگ و بویی خاص دارند، با یک تقارن و همزمانی، طراوت ویژهتری پیدا میکنند و اهمیتی دوصد چندان مییابند. هرچند این تنها یک تقارن زمانی است اما میتواند حاوی پیامهایی روشن و روشنگر باشد.
آغاز محرم 96 با آغاز هفته دفاع مقدس تقارن یافته است و چون دومی نشات گرفته و بارور شده از اولی است، میتواند محل ارائه بسیاری از ایدهها و حرفها و طرحها باشد.
حتما همیشه در همه برنامههای محرم، نام و یادی از شهدا به میان میآمده و در برنامههای دفاع مقدس، گذری هم به کربلا و عاشورا زده میشده است، اما امسال قرار است روزهای دفاع مقدس با لباس مشکی گرامی داشته شود و در بیان خاطرات جنگ، عزاداران بر سرو سینه بزنند و وقتی نامی از جوانان شهید کربلای 5 و والفجر8 به میان میآید، علی اکبر حسین(ع) را به نظاره بنشینند.
محرم امسال قرار است بیش از سالهای گذشته رنگ و بوی یک مرد همیشگی در میدان مبارزه -خمینی کبیر- بگیرد که همواره به یادمان میآورد: «محرم، ماه نهضت بزرگ سید شهیدان و سرور اولیاى خداست كه با قیام خود درمقابل طاغوت، تعلیم سازندگى و كوبندگى به بشر داد و راه فناى ظالم و شكستن ستمكار را به فدایى دادن و فدایى شدن دانست و این، خود سرلوحه تعلیمات اسلام است براى ملتها تا آخر دهر.»
شاید امسال بهتر بتوان این جمله روح خدا را درک کرد که: «با حلول ماه محرم، ماه حماسه و شجاعت و ماه فداكارى آغاز شد. ماهى كه خون بر شمشیر پیروز شد. ماهى كه قدرت حق، باطل را تا ابد محكوم و داغ باطله، بر جبهه ستمكاران و حكومتهاى شیطانى زد. ماهى كه به نسلها، در طول تاریخ، راه پیروزى بر سرنیزه را آموخت؛ ماهى كه شكست ابرقدرتها را در مقابل كلمه حق، به ثبت رساند. ماهى كه امام مسلمین، راه مبارزه با ستمكاران تاریخ را به ما آموخت.»
شاید محرم امسال بهتر بتوان درک کرد که هر چند میان مشک و قمقمه، میان شمشیر و اسلحه، میان کلاهخود و کلاه فلزی، میان نیزه و سرنیزه، میان سپر و خاکریز، میان تیروکمان و موشک، تفاوتهایی ظاهری هست، اما غیرت و شجاعت و مجاهدت و ولایتپذیری و بصیرت و دوری از ذلت و نه به دشمن و فداکاری و ایثار و ادب و تشنگی در جبهه حق هیچ تفاوتی نکرده است و در آن سو دنائت و رذالت و خیانت و خباثت و ظلم و عهدشکنی و جنایت و بیرحمی و سربریدن و مثله کردن و سوزاندن و غارت کردن هم در جبهه باطل مدام تکرار میشود و میان اینها هیچ تفاوتی در باطن و ظاهر نیست.
محرم امسال پیوندی است میان همه آنچه که در روضهها از کربلای حسین(ع) شنیدهایم و نسلهای پیش از ما در سومار و پاوه و فکه و شلمچه دیدهاند و نسلهای امروزی در دیرالزور و حلب و خانطومان و موصل و نبلوالزهرا میبینند و همین محرم حسینی است که عاملی برای ختم همه این مبارزهها به پیروزی قطعی است حتی اگر نهایت کار، شهادت باشد؛ که خداوند مژده «احدی الحسنین» را داده است و همین محرم است که محور اتحاد و انسجام است و عاملی برای تحکیم جریان مقاومت که حضرت روحالله فرمود: «تمام این وحدتِ كلمهاى كه مبداء پیروزى ما شد، براى خاطر این مجالس عزا و تبلیغ و ترویج اسلام شد. این مجالس سوگوارى و این مجالس بزرگداشت سید مظلومان و سرور آزادگان، كه مجالس غلبه سپاه عقل بر جهل و عدل بر ظلم و امانت بر خیانت و حكومت اسلامى بر حكومت طاغوت است، بهتر است محرم هر چه باشكوهتر و فشردهتر برپا شود و بیرقهاى خونین عاشورا به علامت حلول روز انتقام مظلوم از ظالم، هر چه بیشتر افراشته شود.»
محرم امسال، هیاتها محل برپایی یادواره همه شهدایی است که کربلای حسینی و کربلای خمینی و کربلای زینبی را به هم پیوند دادهاند.