سرویس معرفی: «با صبر زندگی» عنوان مستندی است از محصولات خانه مستند انقلاب اسلامی که روایتی از مظلومیت و محرومیتهای مردم بیدفاع شهرهای« فوعه» و «کفریا» است در محاصره دو ساله توسط معترضان سوری و اتفاقات تلخی که هنگام مبادله مردم این دو شهر با اسرای معترضین رخ داد. روایت تلخی از انفجار خودرو انتحاری در میان کودکانی که بعد از دوسال در مسیر بیرون آمدن از حلقه محاصره به دنبال گرفتن خوراکیهایی بودند که در این مدت رنگ آنها را هم ندیده بودند.
وحید فراهانی، کارگردان مستند «با صبر زندگی» در گفتگو با حلقه وصل در خصوص چگونگی تهیه این اثر گفت: «فوعه» و «کفریا» در جنوب غرب حلب قرار دارند و دوسال و نیم در محاصره کامل بودند و هیچ کمکی مگر از طریق هوایی به آنها نمیرسید تا اینکه مطلع شدیم قرار است خانوادهها و اهالی فوعه و کفریا باخانوادههای گروههای مسلح تبادل شوند. ما رفته بودیم تا راوی شادی مردم مقاوم فوعه و کفریا باشیم اما با اتفاق شومی که در انفجار اتوبوسها افتاد، راویان اندوه بیپایان و عمیق این مردم شدیم.
وی ادامه داد: مظلومیت کودکان برای من خیلی مهم بود. محور این اتفاق روی بحث کودکان بود یعنی اینها با انگیزه مشخص و برنامهریزی شده برای کودکان چیپس پخش میکنند و از طرفی همان کودکان را فدای مقاصد ظالمانه خودشان میکنند و آنها را هدف قرار میدهند. هشتاد کودک در این حادثه کشته شدهاند. این یعنی کودککشی کامل. معترضین اتفاقات دیگری که در سوریه رخ میدهد را خیلی قشنگ به نفع خودشان بازتاب خبری میدهند و چون ما میدانستیم که اهالی شهرهای «فوعه» و «کفریا» خیلی مظلومند سمت این سوژه رفتیم.
دکتر حمیدرضا مافی، نویسنده و راوی این مستند نیز در گفتگو با خبرنگار حلقه وصل گفت: فراهانی برای روایت تبادل اسرا به سوریه میرود که با این تراژدی تلخ مواجه میشود و در واقع «با صبر زندگی» روایت مستندی از یک تراژدی بزرگ است. جایی که هشتاد کودک کشته میشوند و چهل فرد بزرگسال؛ جمعا صد و بیست نفر در جریان این انفجار شهید میشوند و بعد تبادل خانوادهها صورت میگیرد. پیش از تبادل هم به دلیل اینکه معارضین آنها را رها نمیکردند سه روز در اتوبوس باقی میمانند.
وی افزود: زنان و علیالخصوص کودکان درک درستی از مناسبات سیاسی و منازعات سیاسی ندارند. برای همین ما همیشه فریاد میزدیم کودکان را باید از صحنه جنگها دور کنیم. کودکان را درگیر منازعات سیاسی و منازعات قدرتمدارانه نکنیم. یکی از مهمترین نکاتی که فراهانی تاکید داشته این بود که نشان دهیم کودکان مهمترین و مظلومترین عنصر در جنگ هستند. در این مستند میبینیم که تروریستها ضربه را به کودکان میزنند تا بُرد خبری را بدست بیاورند و در ادامه آنقدر عمق محکومیت این فاجعه زیاد است که هیچکسی مسئولیت آن را به عهده نمیگیرد.
مافی در انتها بیان کرد: دردناکتر از اصل فاجعه این است که مظلومیت این کودکان به هیچ وجه پوشش خبری داده نمیشود. غربیها با بیتوجهی از این مسائل عبور میکنند ما هم در ایران بخاطر اینکه درگیر انتخابات بودیم و شور انتخابات بود به این خبر نپرداختیم. در حالی که ما میبینیم در غرب کوچکترین اتفاق، کوچکترین انفجار که قطعا آن هم محکوم است اما چقدر بُرد خبری پیدا میکند و چقدر مظلومیت آنها درست نشان داده میشود اما مظلومیت مردمی که سالها تحت فشار و اشغال و محاصره هستند اصلا نشان داده نمیشود.