
معصومه رامهرمزی: احتمالا شما هم با موضوع دور ریز مواد غذایی در منزل، محل کار، مهمانی وجشنها و مغازهها و فروشگاهها مواجه شده اید. چند روز پیش برای خرید میوه به یک مغازه بزرگ میوه فروشی رفتم. در این مغازه، مقدار قابل توجهی از میوهها و سبزیجات پلاسیده و خراب شده بود. کارگر مغازه، پیازهای لهیده و پشه زده را بدون توجه به ارزش غذایی آنها در سطل آشغال کنار خیابان خالی کرد.
عجیب است که مغازه دار، پیش از خراب شدن میوهها و سبزیجات راهی برای مصرف آنها پیدا نکرد. راههایی مثل تبدیل مواد به ترشی یا کمپوت یا تبدیل پیاز به پیاز داغ و در آسان ترین شکل آن رساندن مواد به مصرف کننده نیازمندی که قدرت خرید مواد غذایی را ندارد یا یافتن هر راه دیگری .
دور ریز غذا در کشور ما به رفتاری عادی و رایج تبدیل شده است و خانوادههای ایرانی نسبت به این موضوع حساسیت لازم را ندارند و ارزش واقعی مواد غذایی را نمیدانند.
با وجود شعارهای اقتصاد مقاومتی وایمان به این موضوع که تنها راه نجات کشور در شرایط تحریم وفشارهای بین المللی، اجرای سیاستهای مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است اما هنوز به شکل عملی سبک زندگی اقتصادی در کشور تغییر نکرده است.
شاید علت کوتاهی مردم در تغییر شیوه مصرف، عدم اطلاع رسانی به جا ومناسب و آموزش صحیح به آنها باشد. سیاستهای کلی و کلان کشور در صورتی که خرد و جزیی شود و راهکارهای آن بیان شود مورد اقبال عمومی قرار میگیرد..
کاهش و کنترل مصرف مواد غذایی یکی از راهکارهای مناسب برای تأمین امنیت غذایی کشور است. آموزش خرید به اندازه ومورد نیاز خانوار و کاهش ضایعات غذا ، استفاده بهینه از آب و خرید مواد غذایی با ارزش تغذیه ای بالا از جمله آموزشهای مورد نیاز خانواده ایرانی برای تحقق اقتصاد مقاومتی است..
وضعیت موجود مصرف و هدر رفت مواد غذایی در کشور بر اساس گزارشهای رسمی و غیر رسمی و تجربه موجود در جامعه نشان دهنده بی توجهی به مصرف بهینه و اسراف مواد غذایی در جامعه است در حالیکه تعالیم الهی و انسانی ما صد در صد مخالف اسراف و کفران نعمتهای الهی است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی خوارو بار و کشاورزی فائو، کشور ایران از جمله کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از موادغذایی تولیدی را هدر میدهد.
آمارهای منتشر شده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی (فائو) نشان میدهد در حالی که میلیونها انسان در جهان با مشکل گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند هرساله بخش مهمی از تولید غذای جهان در زنجیره توزیع، برداشت و مصرف به هدر میرود.
سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر میرود 2.7 درصد اعلام شده است، همچنین گزارشهای غیررسمی نشان میدهد 35 درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران به هدر میرود.
بر این اساس از 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تن در سال دور ریخته میشود. این رقم معادل غذای 15 میلیون نفر است. در این زمینه میتوان به 30 درصد ضایعات در نان، 30ــ25 (و حتی 50) درصد ضایعات در میوهها و سبزیجات، 10 درصد ضایعات در برنج، 25 درصد ضایعات در خرما و غیره اشاره کرد.
برای اصلاح رفتار مصرف در جامعه به آموزش و تبلیغ و حمایت های قانونی به طور همزمان نیاز است و در سایه یک حرکت عملی و خروج از پیله سیاستهای کلی و دستوری و غامض ، اقتصاد مقاومتی تحقق پیدا میکند.