به گزارش حلقه وصل، این نمایشگاه که ساعت 17 امروز، یکشنبه افتتاح شد با حضور احسان باقری مدیر خانه عکاسان ایران، مرتضی شعبانی، عکاس، حسن شمشادی، فعال رسانهای و هنرمندان و اهالی رسانه همراه بود.
احسان باقری، مدیر خانه عکاسان ایران، در ابتدای این مراسم در سخنانی کوتاه ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید مرتضی آوینی در سالروز شهادتش گفت: شهید آوینی از جمله چهرههای شاخصی بود. امیدوارم راه این شهید بزرگ را ادامه دهیم. به یاد دارم آخرین عکس شهید آوینی همان عکس معروفش رو به دوربین یک هفته قبل از شهادتش توسط آقای شعبانی گرفته شده است.
وی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به برگزاری نمایشگاه «حلب آزاد شد» در هفته هنر انقلاب توضیح داد: برگزاری چنین نمایشگاهی علاوه بر نمایش مفاهیم هنری و مجموعهای از تصاویر دلیلی است که بتوانیم در کنارش به نکات مهم دیگری بپردازیم. در نمایشگاه پیشرو عکسهایی دیده میشود که پس از آزادسازی شهر حلب گرفته شده است.
مرتضی شعبانی نیز در این مراسم ابتدا درباره شرایط پیشآمده برای عکاسی در حلب توضیح داد و گفت: یک روز یکشنبه بود که متوجه شدیم قرار است مسلحین، شهر حلب را ترک کنند. راستش شاید اکثر دوستان مرا به عنوان مستندساز بشناسند؛ چون حداقل طی این سال ها کار عکاسی خیلی کم انجام دادهام. در روز آزادی حلب یک تیم تقریبا 6 نفره تشکیل دادیم و با سه فیلمبردار خوب به سمت سوریه رفتیم، در همان حین احساس کردم جای یک عکاس بینمان خالی است و با خود گفتم اتفاقی که رخ داده شاید دیگر تکرار نشود. بنابراین جسارت به خرج دادم و دوربین به دست گرفتم و بخشی از وقایع را پوشش دادم. راستش هیچ وقت قصد نداشتم نمایشگاه برگزار کنم اما لطف آقای باقری و دوستان موجب برپایی این نمایشگاه شد.
وی در ادامه به اهمیت آزادسازی حلب و تاثیرش بر عکاسی اشاره کرد و گفت: حلب یکی از مهمترین شهرهای سوریه است. اکثر دوستان تصوری که از این شهر داشتند این بود که این شهر به طور کامل در اختیار گروهکهای تروریست بود در حالی که تنها 50 درصد حلب در اختیار آن ها بود و 50 درصد دیگر هیچ وقت به دست تروریستها نیفتاد. اکنون تصاویری که شما می بینید تصاویری هستند که شهر کاملا تخریب شده است و مردم با وجود شرایط نامساعد و خانههای تخریب شده به خانههایشان بازگشتند. اهمیت این اتفاق شاید مجموعهای از تروریستها بودند که بر این باور بودند میتوانند حلب را حفظ کنند و به اهداف سیاسیشان برسند بنابراین آزادی حلب معادلاتشان را برهم ریخت.
این عکاس همچنین در پاسخ به اینکه در مدت زمانی که در شهر حلب حضور داشت، چقدر پوشش تصویری از طریق رسانهها صورت میگرفت، خاطرنشان کرد: در آن مقطع از کشور ایران تنها شبکه افق و خبرگزاری صداوسیما حضور جدی داشتند و گزارشهای خوبی هم ارسال کردند اما شبکههای دیگر از کشورهایی مثل لبنان، فلسطین و حتی ترکیه هم حضور داشتند و پوشش تصویری میدادند اما عکاس و مستندساز کمتر به چشم میخورد. من در آن مقطع عکاس ندیدم اما سه چهار تیم مستندساز هم آنجا بودند. قطعا ما به جبهه مقابل دسترسی نداشتیم و نمیدانستیم آن ها چه میکنند. بنابراین هیچ پوشش تصویری نداشتیم. اگر هم خبری از آن طرف میرسید از طریق تلگرام بود وگرنه خبر رسمی خیلی کم داشتیم و یا اینکه از طریق شبکههای معارض بود.
شعبانی در پایان صحبتهایش خاطرهای که از شهید آوینی در عکاسی داشت، اشاره کرد و گفت: مرتضی آوینی عموما نمیگذاشت از او عکس بگیریم، یا شکلک درمیآورد و یا با دست علامت پیروزی را به دوربین نشان میداد و عکسها را خراب میکرد. یادش به خیر، روز سیزده بدر بود؛ دقیقا یک هفته قبل از شهادتش غروب روز جمعه که کارمان تمام شده بود. چون برای تهیه مستندی به فکه رفته بودیم و می خواستیم به تهران برگردیم که من درخواست کردم از دوستان یک عکس دستهجمعی یادگاری بگیریم، در همان حین به شهید آوینی اشاره کردم که می خواهم عکس تکی بگیرم. شهید آوینی دستش را به حالتی گرفت و گفت اگر عکس حجلهای میاندازی بگیر و من هم قبول کردم. دقیقا هم همین اتفاق افتاد.
حسن شمشادی، فعال رسانهای نیز از دیگر سخنرانان مراسم افتتاحیه نمایشگاه عکس «حلب آزاد شد» بود. وی در سخنانی کوتاه درباره اینکه با توجه به انتخاب نام نمایشگاه مبنی بر حلب آزاد شد، در مقایسه با آزادی خرمشهر که شادی در چهره مردم آشکار بود، چهره مردم حلب همچنان غمگین است؛ بنابراین بهتر نبود در انتخاب نام نمایشگاه عکس بیشتر دقت میشد، توضیحاتی ارائه داد.
شمشادی ضمن گرامیداشت یاد شهید مرتضی آوینی گفت: بحران سوریه در مقایسه با خرمشهر پیچیدگی و درهم تنیدگیهایی داشت. ضمن اینکه بخش اعظمی از تروریستها سوری بودند و با خانوادههایشان آنجا زندگی می کردند. شما حساب کنید بعد از این همه سختی و چهار سال آوارگی که همه جا کاملا تخریب شده بود، طبیعتا شادی در این صورتها دیده نمیشود. البته گفته شده که چند روز پس از آزادی حلب مراسم رسمی برگزار شد و مردم شادی خاص خودشان را کردند.
وی همچنین عنوان کرد: آزادسازی حلب روند معادلات تروریستها را برهم زد و در نهایت آزادی این شهر ورق را برگرداند. طبیعتا مثل همه جنگها در جنگ سوریه هم آنچه که تاثیرگذارتر از هر موشک، بمب و خمپارهایاست، کاری است که عزیزان عکاس و خبرنگار انجام می دهند و به ثبت وقایع تاریخی میپردازند. هرکسی نمیتواند در این مسیر موفق باشد و فعالیت رسانهای از عهده هرکسی برنمیآید.
نمایشگاه عکس «حلب آزاد شد» مرتضی شعبانی از روز گذشته، 20 فروردینماه به مدت 10 روز در حوزه هنری برپاست.