به گزارش حلقه وصل، مستند رویای بازگشت که به تازگی مراحل تولید را پشت سر گذاشته است و به موضوع مقاومت مردم فلسطین و انتفاضه سوم میپردازد روز جمعه 16 مهر ساعت 20 از شبکه اول سیما پخش خواهد شد از همین رو نشست رونمایی از این مستند روز گذشته دوشنبه دوازدهم مهر 1395 در دفتر جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران با حضور تنی چند از اصحاب رسانه، ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی در ایران، عوامل سازنده فیلم و برخی از علاقمندان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران به سخنرانی پرداخت. وی در ابتدا ضمن خوش آمدگویی به حاضرین از برگزاری مراسم رونمایی از مستند رویای بازگشت در دفتر جهاد اسلامی در تهران ابراز خوشحالی و خرسندی کرد و افزود: انتفاضه سوم که در اولین سالگرد آن قرار داریم اهمیت بسیار زیادی دارد و از اینکه این موضوع پراهمیت جهان اسلام توانسته است نظر هنرمندان و مستندسازان را به خود جلب کند، بسیار خوشحالیم.
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران، افزود: با توجه به موضوع انتفاضه لازم می دانم در ابتدا اطلاعاتی مختصر در مورد تاریخ و جغرافیای سیاسی سرزمین فلسطین ارائه دهم.
وی با اشاره به حضور مسلمانان در این سرزمین ادامه داد: مسلمانان در زمان سیطره بیزانسی ها سرزمین شام و فلسطین را آزاد کردند و فقط رومی ها و راهزنان از فلسطین خارج شدند و یهودی ها در این سرزمین باقی ماندند. البته یهودی ها از ساکنان اصلی این سرزمین بخش اکثریت نبودند و کنعانیان و گروهی به نام بلس در آنجا زندگی می کردند.
ناصر ابوشریف با اشاره به ریشههایی که در مورد رانده شدن یهودیان از محل زندگی خود گفته میشود افزود: در واقع در دوران باستان یهودیها توسط بخت النصر بابلی رانده شدند اما با حمایت کوروش امپراطور ایران نجات یافتند و برای بار دوم بعد از انقلاب آنها توسط رومیها رانده شدند و اخراج آنها به هیچ عنوان ارتباطی با مسلمانان ندارد. هنگامی که مسلمانان سرزمین قدس را آزاد کردند، حتی یک یهودی از قدس اخراج نشد. حتی در صدر اسلام نیز اگر گروهی از یهودیان از مدینه و یا خیبر هم اخراج شدند به دلیل رفتار زشت آن ها علیه اسلام بود که با توطئههای مختلف قصد سرنگونی دولت اسلامی را داشتند.
وی در ادامه با تأکید بر عدم تعدی مسلمانان به یهودیان در ادوار مختلف تصریح کرد: در هیچ دولتی هیچ گروهی از یهودیان کشتار نشد و حتی در هنگام زمامداری بدترین حاکمان و در سیاهترین ادوار تاریخ یهودیان توسط مسلمانان کشتار نشدند. در نتیجه موضوع مهم آن است که ما هیچ ارتباطی به رنج های یهودیان نداریم و این دروغی بزرگ است که مسلمانان را باعث کشتار یهودی ها بدانیم، نه ایرانی ها نه اعراب و نه ترکها و نه هیچ گروه دیگری از مسلمانان هرگز نه به کشتار یهودیان پرداختند و نه آنها را از سرزمینی اخراج کردند.
ابوشریف با اشاره به این ادعا که یهودیان برای تشکیل دولت اسرائیل شعار بازگشت به سرزمین پدری را بیان سر میدهند، بیان کرد: این ادعا که یهودیان میگویند میخواهیم به سرزمین آباء و اجدادی برگردیم حرف مضحکی است چراکه یهودیانی که از گذشته در این منطقه زندگی میکردند در این منطقه باقی ماندند و هرگز اخراج نشدند و بسیاری از کسانی که از حیث نسل به اجدادی یهودی باز میگشتند در طول زمان عموماً به اسلام گرویدند در حال حاضر نیز در شهر الخلیل زندگی میکنند.
نماینده جنبش جهاد اسلامی در فلسطین با اشاره به تشکیل نطفه اولیه رژیم اشغالگر قدس گفت: در سال 1917 میلادی سرزمین شام و از جمله فلسطین توسط انگلیس و فرانسه اشغال شد و بین این دو کشور تقسیم شد که فلسطین به اشغال انگلیسیها در آمد و آنها خواستند کشوری یهودی را ایجاد کنند تا بتوانند نقاط تنش را از کشورهای خود دور کنند و ضمنا با تضعیف کشورهای عربی و اسلامی از اتحاد آنها جلوگیری کنند. آن وضعیت دقیقا شبیه به حالتی است که امروزه شاهد آن هستیم که نیروهای تندرو را به عراق و یمن می فرستند. این مقدمه بسیار مهم لازم بود تا بدانید ما هیچ گاه نخواستیم ملتی را از محل زندگی خود اخراج کنیم. بلکه تحت قیمومت انگلستان جمعیت یهودی وارد فلسطین شد و همین نکته باعث تشکیل حکومت یهودی شد
وی ادامه داد: تا سال 1948 با پایان یافتن قیمومت انگلستان یهودیان فقط 5 درصد جمعیت و سرزمین فلسطین را در اختیار داشتند. اما با قوانین ظالمانه فلسطینی ها مجبور شدند بسیاری از زمین های خود را به شرکت های خارجی و نه اسرائیلی بفروشند. در سال 1948 حدود 78 درصد از سرزمین فلسطین به زور تحت اشغال در آمد، و پس از آن باندهای تهبکار اشغالگر اسرائیلی توسط انگلسیها پدید آمدند.
ابوشریف با اشاره به جمعیت فلسطینیان در جهان گفت: در سال 1948 تقریبا دو سوم مردم فلسطین اخراج شدند، 800 هزار فلسطینی اخراج شدند، در حال حاضر نیز تعداد فلسطینیان خارج از فلسطین هفت و نیم میلیون نفر است و تعداد فلسطینیان ساکن در فلسطین شش میلیون نفر است که اگر بخواهیم مجموعا نگاه کنیم از مجموع یهودیان کل جهان بیشتر است.
نماینده جنبش جهاد اسلامی در ایران با اشاره به سوابق انتفاضه در فلسطین گفت: در سال 1968 اولین انتفاضه ملت فلسطین آغاز شد. بار دیگر در سال 2000 میلادی دومین انتفاضه که معروف به انتفاضه اقصی است شعلهور شد. اما این آخرین انتفاضه فلسطینیان نبود و سومین بار نیز در اکتبر 2015 سومین انتفاضه آغاز شد. البته باید گفت در طول این مدت 4 جنگ هم علیه مردم فلسطین در یک منطقه کوچک محدود شدهاند، در گرفته است.
ناصر ابوشریف دلایل شکلگیری انتفاضه سوم را اینگونه تشریح کرد که: انتفاضه سوم که به انتفاضه قدس معروف است از اکتبر سال گذشته میلادی شروع شد و علت آن رفتار برخوردهای توهین آمیز شهرکنشینان و سایر صهیونیستها بود. این اقدامات تا جایی ادامه داشت که کار به بی حرمتی به مسجدالاقصی رسید و تا آنجاکه وزیر جنگ اسرائیل آموزش در مساجد را ممنوع اعلام کردند، و ببعدتر وزسر کشاورزی اسرائیل وارد مسجدالاقصی شد. پس از این اتفاقات بود که جوانان فلسطینی و عموما کمتر از 23 سال سن داشتند بدون هماهنگی با گروههای فلسطینی و با استفاده از شبکههای اجتماعی به صورت خودجوش تصمیم به انتفاضه گرفتند.
وی در تشریح ویژگیهای انتفاضه سوم گفت: این انتفاضه به گستردگی دو انتفاضه قبلی نیست. چراکه برخی کشورهای اسلامی و عربی خود در گیر برخی مسائل داخلی شدند یا بایکدیگر درگیرند و برخی کشورهای عربی و اسلامی هم رسما با انتفاضه مخالفند برای مثال مصر که باید پیشقراول باشد رسما انتفاضه را محکوم میکند و حتی یکی از رسانههای مصری تیتر میزند که تروریست فلسطینی اسرائیل را درنوردید!
ابوشریف با این حال به تشریح نقاط قوت انتفاضه سوم پرداخت و گفت: با این حال نتایج انتفاضه اخیر فلسطین بسیار خوب بوده چراکه جوانان فلسطینی توانستهاند با تکیه بر قدرت ایمان به خود متکی باشند و تا همین امروز در این انتفاضه بیش از 250 نفر شهید تقدیم کردهاند.
او همچنین ویژگی خاص این انتفاضه را غیرقابل پیشبینی بودن تصریح کرد: نکته مهم آن است که کارشناسان نمی توانند عاقبت این انتفاضه را تخمین بزنند و همین موضوع باعث ترس رژیم صهیونیستی شده است. این نکته با تصریح مقام معظم رهبری در مورد ضرورت مسلحسازی کرانهی باختری وضعیت بسیار خاصتری پیدا کرده است و رژیم صهیونیستی را به وحشت انداخته است.
ابوشریف با اشاره به مستند رویای بازگشت گفت: اینکه هنرمندان، فیلمسازان و مستندسازان به مسئله انتفاضه سوم پرداختند مضووع بسیار ارزشمندی است که باید از آن تقدیر کرد. حقیقتاً توجه هنرمندان و مستندسازان به مسئله مقاومت مردم فلسطین و انتفاضه سوم یکی از نکات ضروری جهان اسلام است که امیدواریم از این پس نیز شاهد این چنین مستندهایی باشیم.
پس از سخنان ناصر ابوشریف نوبت به سخنرانی سمیه احمدی کارگردان مستند رویای بازگشت رسید که در این مدت ضمن توضیح چگونگی تهیه این مستند به سؤالات خبرنگاران حاضر در جمع پاسخ داد.
وی در مورد چگونگی جمعآوری تصاویر این مستند گفت: ضمن تهیه مصاحبههای مختلف و برخی از تصاویر دیگر، تلاش کردیم در کنار تولید با بهرهبرداری از تصاویر آرشیوی به غنای مطالب این مستند کمک کنیم. البته در این زمینه ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران و محمد سلیمان ابونصره نماینده شبکه فلسطین الیوم نیز در زمینههای مختلف و از جمله مصاحبه ها کمک بسیاری به ما کردند.
احمدی در پاسخ به این سؤال که این مستند چه حرف جدیدی میزند، گفت: در سالهای اخیر به طور کلی به موضوع انتفاضه سوم توجه نشد و این اولین کار است که در حوزه انتفاضه سوم ساخته شده است. در مستند رویای بازگشت فرم متفاوتتری برای تدوین تصاویر انتخاب کردهایم تا برای مخاطب جذابتر باشد؛ ضمن اینکه با استفاده از قصه، موسیقی و بیان روایت داستان از زبان افراد گوناگون بر تنوع آن افزودهایم.
وی با اشاره به ضرورت حضور مستندسازان در فلسطین گفت: برای ساخت این مستند بهتر بود که بتوانیم در کرانه باختری حضور یابیم اما این موضوع عملا منتفی بود و به همین خاطر سعی کردیم با استفاده از تصاویر آرشیوی تا حدی این نقص را جبران کنیم. با این حال این نکته که صرفاً از حیث خبری خضور در این منطقه امکانپذیر است تا حدی محل انتقاد است و به نظر من باید شرایطی را فراهم کنیم که مستندسازان نیز بتوانند در این منطقه شخصاً حضور داشته باشند.
گفتنی است مستند رویای بازگشت که از محصولات خانه مستند انقلاب اسلامی است، روز جمعه 16 مهر ساعت 20 از شبکه اول سیما پخش خواهد شد. سمیه احمدی کارگردانی این مستند حسین افشار تهیهکنندگی آن را بر عهده دارد.