سرویس جنگ نرم حلقه وصل - پایگاه آمریکایی امریکن کانزروتیو در یادداشتی انتقای از جنون و وسواس فکری تندروها و جنگطلبان ضدایرانی دولت ترامپ نوشت: پنجشنبه پیش بحث داغی در کاخ سفید میان رئیسجمهور و مشاوران ارشد وی در خصوص یک موضوع کاملاً متفاوت از بحران کرونا درگرفت: آیا آمریکا باید اقدام نظامی ضد ایران را شدت بخشد، ایرانی که رقیب دیرین آمریکا به شمار میرود و به واسطه همهگیری ویروس کرونا دچار مشکل شده است؟
خوانندگان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرحشده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاههای اندیشکدههای غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید حلقه وصل نیست.
شکاف در درون دولت میان تندروهایی است که میخواهند مستقیماً به ایران حمله کنند و در سوی دیگر نیروهای مسلحی که نمیخواهند روابط با عراق را بیش از این به خطر بیندازند. طبق گزارشات، وزیر امور خارجه، مشاور امنیت ملی، و سرپرست اداره اطلاعات ملی همگی مصرانه خواستار یک حمله بزرگتر در اوایل ماه جاری بودند. اما وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک ارتش مخالف چنین چیزی بودند. آنها در بحث پیروز شدند، زیرا میگفتند شواهد و مدارکی در دست نیست که نشان دهند جدیدترین حمله راکتی به دستور ایران انجام گرفته است. مارک اسپر وزیر دفاع و ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش مخالفت کردند. پنتاگون و نهادهای اطلاعاتی شواهد و مدارک واضحی دال بر اینکه حملهای که توسط گروه شبهنظامی کتائب حزبالله صورت گرفته بود به دستور ایران انجام شده است در دست نداشتند. آنها هشدار دادند که هرگونه پاسخ گسترده میتواند آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند و روابط پرتنش با عراق را گسسته سازد.
امریکن کانزروتیو در ادامه هشدار میدهد: موضع نیروهای مسلح حداقل در مقطع کنونی غالب گردید. با اینکه دولت ترامپ تا به اینجای کار نشان داده که در مواجهه با یک بحران عاجل همانند کرونا در داخل فاقد کفایت و کارایی است، برخی مقامات ارشد همچنان تلاش دارند آمریکا را گرفتار یک جنگ خارجی دیگر کنند، آنهم در مقطعی که به هیچوجه استطاعت آن را نداریم. نکته جالب توجه اینکه در حال حاضر هیچکس در هیچ بخشی از دولت در حمایت از خروج نیروهای آمریکایی از عراق استدلال نمیکند. ادامه حضور نظامی آمریکا در عراق اکنون بیش از هر زمانی به امنیت آمریکا بیارتباط است، اما دولت همچنان به گونهای رفتار میکند که انگار چیزی تغییر نکرده است.
شکاف میان مقامات ارشد دولتی آمریکا به هیچوجه تازگی ندارد. از یک سو، چهرههای غیرنظامی در درون وزارت امور خارجه و کاخ سفید قرار دارند که بیصبرانه میخواهند به زور متوسل شوند و نیروهای آمریکایی را در معرض خطرات بزرگتر قرار دارند. در سوی دیگر نیز سران نظامی هستند که به طرح آنها علاقهای ندارند. این اختلاف و شکاف در جریان چند جلسه بلندپایه روز ۱۲ مارس ساعاتی قبل از آنکه ترامپ دستور حمله را صادر کند، نمایان شد. قبل از آنکه ترامپ با مشاوران ارشد خود ملاقات کند، جلسهای در سطح پایینتر برگزار شد که با اوقات تلخی همراه بود. به گفته مقامات ارشد دولتی که از جزئیات آن جلسه اطلاع داشتند، برایان هوک مشاور ارشد وزارت امور خارجه در امور ایران در آن جلسه مقامات پنتاگون را از آن جهت که اذعان کردند هیچ گزینه نظامی برای ترامپ آماده نکرده بودند به باد انتقاد گرفته است.
همانطور که انتظار میرفت، تصمیم ترامپ مبنی بر انتصاب گرنل بهعنوان سرپرست اداره اطلاعات ملی موجب شد تا یک چهره پرسروصدای دیگر طرفدار جنگ با ایران، در مقطع خطرناکی در یک منصب کلیدی قرار گیرد. همان روز، پمپئو و دیگران طی بحثوجدلهای بعدی نزد رئیسجمهور استدلال کردند که حملات هوایی محدود به جای آنکه چرخه خشونتها را متوقف سازد احتمالاً این چرخه را تداوم خواهد بخشید. وزیر امور خارجه که از حمایت ریچارد گرنل سرپرست جدید اداره امنیت ملی برخوردار بود، استدلال کرد که حمله مستقیم به ایران ــ نظیر حمله به شناورهای نیروی دریایی این کشور ــ میتواند ایران را غافلگیر سازد و رهبران این کشور را پای میز مذاکره بیاورد.
نویسنده این گزارش با انتقاد از استدلاهای پمپئو و دیگر جنگطلبان آمریکایی اذعان کرد: البته، ترور غیرقانونی قاسم سلیمانی نیز قرار بود رهبران ایران را «غافلگیر» کند و به حملات راکتی پایان دهد، اما حملات راکتی (به دستور ایران یا به نحوی دیگر) ادامه یافتند و ایران در پاسخ به ترور سلیمانی دست به حمله مستقیم ضد نیروهای آمریکایی در ماه ژانویه زد.
اگر آمریکا خواسته پمپئو و گرنل را عملی ساخته بود، دولت ایران بطور قطع خود را ناگزیر به پاسخ متقابل میدید و حمله مستقیم دیگری علیه نیروهای آمریکایی صورت میداد. علاوه بر مقابله با یک همهگیری ویرانگر، ما برای سومین بار طی سال جاری خودمان را در آستانه جنگ مییافتیم و همه اینها نتیجه وسواس فکری دولت ترامپ نسبت به ایران میبود. خوشبختانه تندروهای آمریکایی این بار بازنده بحث و جدل بودند، اما این عین دیوانگی است که دولت هنوز درگیر بحثهای داخلی درباره حمله به ایران است آنهم در شرایطی که کشور ما با مشکلات بزرگتر و مبرمتری مواجه است و رهبران سیاسی ما باید تمام توجه خود را به سمت مشکلات مذکور یعنی بحران کرونا معطوف کنند.
اما در تازهترین تحولات روزنامه نیویورک تایمز بامداد شنبه در گزارشی نوشت که پنتاگون در بخشنامهای محرمانه از فرماندهان نظامی خود خواسته تا برنامهای برای افزایش تحرکات در عراق و کارزاری جهت «نابودی» یکی از گروههای مقاومت در این کشور تدوین و طراحی کنند.
این روزنامه آمریکایی درباره افراد دخیل در این تصمیمگیری پنتاگون توضیح داد: برخی از مقامات ارشد شامل مایک پامپئو وزیر خارجه و رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی آمریکا در حال فشار آوردن برای اقدام تهاجمی جدید علیه ایران و نیروهای مورد حمایتش هستند و معطوف شدن توجهات سران ایران به کرونا را فرصت خوبی برای نابود کردن گروههای شبهنظامی مورد حمایت آن در عراق میدانند.
این در حالی است که ژنرال رابرت وایت فرمانده نظامیان تروریست آمریکایی در عراق ضمن ابراز نگرانی از این دستور که هفته پیش صادر شده هشدار داد چنین اقدامی میتواند تقابل خونین و مخرب در منطقه و همچنین جنگ احتمالی با ایران را در پی داشته باشد.
به نوشته نیویورکتایمز، وایت در نامهای به مسئولان پنتاگون تصریح کرده که علاوه بر خسارات و تلفات احتمالی، چنین اقدامی نیازمند اعزام هزاران نظامی آمریکایی دیگر به عراق و همچنین استفاده از منابع اختصاص داده شده به آموزش نیروهای عراقی و مبارزه با داعش است.