
سرویس معرفی: در دومین اجلاس ملی اصحاب عشق که با حضور چندصد نفر از فعالین تخصصی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی با موضوع استکبارستیزی و نفوذ برگزار شد چند میزگرد با حضور اساتید این جبهه تشکیل شد. یکی از این میزگردها تحت عنوان تبارشناسی نفوذ در عرصههای مختلف رسانهای بود که توسط آقایان صرامی و شهبازی از فعالین برجسته فرهنگی و رسانهای برگزار شد که گزیده آن را در ذیل مشاهده میکنید.
صرامی در این میزگرد به مدیریت در میان نظام سلطه پرداخت و بزرگترین نمود این نظام سلطه را شرکت گوگل عنوان کرد. او با ارائه پاورپوینتهایی درباره گوگل گفت: ما گوگل را معمولا بر اساس سرویسهایش میشناسیم. گوگل هم بر اساس همین سرویسها آمده و تشخصیص نیاز انسانها را با شیوهها و پژوهشهای مختلف داده است.
این فعال رسانهای ادامه داد که وقتی گوگل توانست نیاز مردم را تشخیص دهد در ادامه بر اساس آنها سرویس ارائه میکند. تعداد این سرویسهای گوگل امروز شاید به 150 سرویس مختلف برسد. در واقع گوگل معادل ساحتهای نیاز و مختلف زندگی بشر آمده و سرویس تعریف کرده است. شاید مهمترین سرویس این شرکت همین سیستم عامل اندروید باشد که دیگر امروز همه ما با آن کار میکنیم. در واقع اطلاعات زندگی ما همه توسط گوگل مدیریت میشود.
صرامی گفت بر اساس این سرویسدهیها برای مردم چه اتفاقی رخ میدهد؟ وابستگی! یعنی نیاز را ابتدا تشخیص میدهد و بعد از آن سرویس میدهد و این سرویس افراد را به گوگل وابسته میکند. با این وابستگی تقریباً میتواند اعتماد تعداد زیادی از مردم را به خودش جلب کند. مثل خیلی از ماها که به این سیستمها اعتماد میکنیم و یا به عبارت درستتر مجبوریم که به این سیستمها اعتماد کنیم.
این کارشناس حوزه رسانه با اشاره به اینکه این شرکتها علاوه بر مطالب فوق یک کار مهم دیگر هم انجام میدهند افزود که این سرویسدهندهها اجازه نمیدهند کس دیگری وارد بازی آنها شود و به هیچکسی اجازه ورود به این عرصه را نمیدهند. پس با این فضای بدون رقیب میتوانند یک نوع جریان سازی اجتماعی را شکل بدهند و از قِبَلِ این وابستگی یک نوع دلبستگی را ایجاد میکنند.
صرامی عنوان کرد که این دلبستگی عملا نوعی از باور و اعتقاد را القا میکند به گونهای که بتواند معیارسازی کند. یعنی بتواند خوب یا بد را به مخاطبش القا کند. که نمود فنی این القا را شما میتوانید در جریان کلیک کردنها ببینید. یعنی اینکه به شما القا میکند که شما روی چه چیزی کلیک کنید و چه چیزی را کلیک نکنید. با این کار در عمل میتواند یک نوع نظام نیازسازی را پیاده کند.
او افزود بنابراین ابتدا آنها از کشف نیاز شروع کردند و حالا میتوانند نیاز بسازند. اما حالا آنها با این کارها چه چیزهایی دارند؟ یک بانک احصاری از اطلاعات شخصی افراد دارند که عملا با آن میتوانند تکنولوژی مدیریت انسانها را پیادهسازی کنند. چرا؟ چون در مدل غربی زندگی، انسانها بنده نیازها هستند. مثل همان مدل نیازهای مازلو که انسان را بنده نیاز و در قید نیاز تشخیص میدهد.
صرامی گفت که مدیر عامل شرکت گوگل 4 سال پیش در یک سخنرانی این مطلب را بیان کرد که ما نیاز نداریم که کاربران ما حتی حروف را بر روی صفحه کلید فشار دهند. ما میدانیم که شما چه کسی هستید کجا هستید؟ کم و بیش هم میدانیم که شما هماکنون به چه فکر میکنید!
این کارشناس فرهنگی در خصوص شرکت گوگل مباحث گوناگونی از جمله اینکه گوگل کشورها را چگونه تقسیم بندی میکند یا شبکه سازی این شرکت و غیره را نیز بیان کرد که متن مفصل آنها را در شماره اسفند ماه مجله حلقه وصل مشاهده خواهید کرد اما نفر دوم این نشست آقای شهبازی بود که خلاصهای از صحبتهای ایشان را در مجمل و متن کامل آن را در شماره اسفندماه مجله حلقه وصل ملاحظه خواهید کرد.
به گفته آقای شهبازی زمانی که رهبری از جنبش نرمافزاری سخن گفتند آقای امیرخانی نویسنده معروف یک مقاله نوشته بود تحت عنوان «چقدر جنبش نرمافزاری!». جنبشی که همه حرف آن را میزنند از رییسجمهور بگیر تا امام جمعهها و مابقی مسئولین و کسی حرفی از مسئولیت خودش در این جنبش نمیزند در صورتی که وقتی رهبری از این صحبت میکند، کار هر شخصی در هر جایگاهی برای رسیدن به نتیجه این جنبش مشخص است. در ماجرای نفوذ هم به همین شکل است که هر کدام از ما باید به وظیفه خودش عمل کند.
شهبازی با اشاره به اینکه هر کدام از ما فعالین فرهنگی باید ببیند که نفوذ در سطح خرد یعنی خود ما چه کاری با ما دارد گفت که هر کدام از ما باید ببینیم که چه کاری از دست ما برای مقابله با آن بر میآید و باید به آن عمل کنیم.
او ادامه داد که نظام سلطه برای ما یک هدف کلی دارد آن هم اینکه میخواهد منابع قدرت را از ما بگیرد، برای خودش نگه دارد و آنها را برای خودش بیشتر کند. این کار را هم از طریق یکسری سازوکارها، معاهدهها، سازمانها و نهادها و آموزشها و کارهای فرهنگی انجام میدهد. و اگر طرف مقابل ما یعنی دشمن یا مستقیم و یا غیر مستقیم یک ارتباطی با یکی از افراد جامعه ما در هر جایگاهی برقرار کند و تلاش کند که نظام تصمیم سازی ما را بر هم بریزد یعنی توانسته نفوذ کند.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه دشمن میخواهد یا تشخیص ما را بر هم بریزد یا اینکه ما مسائل را غلط بفهمیم افزود مثل زمان بعد از سال 68 که ما میخواستیم کشور را بسازیم اما گفتند که یکی از مشکلات مهم کشور این است که ما با جمعیت زیاد نمیتوانیم این کار را کنیم. آمدند هم جا انداختند که راهکار اصلی کنترل جمعیت است!
شهبازی ادامه داد اگر از مرحله تشخیص عبور کنیم به مرحله راهکار میرسیم که ممکن است در اینجا رخنهای ایجاد شود. مثل بحران بیآبی که آمدند و گفتند که مشکل بیآبی از کشاورزی است و راهکار آن نکاشتن است! چیزی که برای بچههای آذربایجان غربی و خوزستان خیلی مشهود است. مثلا میگویند که ما برای هر هکتار یک میلیون تومان به شما میدهیم تا چیزی نکارید و اینگونه جلوی کشت را میگیرند! این میشود یک راهکار غلط از سوی یک نهاد بینالمللی.
شهبازی با بیان اینکه خیلی وقتها، هم تشخیص درست میدهیم و هم راهکار درستی اتخاذ میکنیم اما در مرحله اقدام جلوی ما را میگیرند گفت: مثلاً میگویند بودجه نیست! امکانات نیست مثل همین موضوع خودروی هیبریدی و سازگار با محیط زیست که در برنامه ثریا مطرح شد. علت همه این مشکلات هم نفوذ است.
همچنین شهبازی با اشاره به اینکه در مباحث جنگ نرم دشمن میخواهد در یک جنگ نفر به نفر از ما آدم بگیرد افزود: وقتی که سلطه و نفوذ میخواهد اثر کند چارهای ندارد الا اینکه یک طبقه ذینفع در سلطهگری را شکل بدهد. با همین کار هم است که بسیاری از کارهای استکبارستیزی ما در نطفه خفه میشود. طبقهای که از سلطه سود میبرد باعث میشود که همه امکانات و قدرت در اختیار مستکبر قرار بگیرد.
شهبازی یک پیشنهاد هم در این میزگرد برای فعالین فرهنگی داشت آنهم اینکه بروند و جزوه آقای مجتبی نامخواه درباره سلطه و نفوذ را از اینترنت تهیه و مطالعه کنند که بسیار به آنها کمک خواهد کرد.