به گزارش حلقه وصل، ابوالفضل طاهرخانی، نویسنده دفاع مقدس پیرامون اهمیت ثبت خاطرات والدین شهدا، عنوان کرد: بعضی از روانشناسان می گویند که شکل گیری شخصیت انسان از نطفه شروع می شود و تا 7 سالگی ادامه پیدا می کند و عمده شکل گیری شخصیت انسان در این دوران است. شخصیت انسان در خانواده شکل می گیرد و شیوه تربیتی مادران می تواند در ادامه و تکامل شخصیت فرزندان، نقش عمده ای داشته باشد. این که مادران چگونه با فرزندشان برخورد کنند و با چه بینش و نگاهی با آن ها رفتار کرده و چه چشم اندازی را برای زندگی آینده شان در نظر بگیرند؛ در شکل گیری تدریجی شخصیت فرزندان خانوده موثر است.
وی در همین زمینه افزود: شکل گیری شخصیت انسان از خانواده شروع می شود. هیچ کس نمی تواند منکر شکل گیری شخصیت و تربیت فرزندان در خانواده باشد. خانواده می تواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد و در مرحله بعد هم دوستان، جامعه و رسانه ها؛ نقش هایی در این زمینه دارند.
فوت هر روزه والدینی که سرچشمه خاطرات هشدا هستند/ مصاحبه های شفاهی با والدین شهدا در دستور کار پژوهشگران قرار گیرد
نویسنده دفاع مقدس با یبان این که والدین سرچشمه خاطرات شهدا هستند، گفت: فراز و فرود زندگی شهیدان در خانواده شکل می گیرد و خانواده شهید، منبع اطلاعات پیرامون جزئیات زندگی شهدا است. متاسفانه هر روز شاهد فوت والدین شهدا هستیم و به همین خاطر جای دارد که نویسنده گران و مصاحبه گران به فکر این موضوع باشند و آن را در اولویت قرار دهند تا با مصاحبه های شفاهی با والدین شهدا، این منبع عظیم از زندگی شهدای گرانقدر را در اختیار داشته باشند تا در آینده در قالب های مختلف قابل عرضه به جامعه باشد.
طاهرخانی با ابراز این گلایه که در زمینه جمع آوری خاطرات والدین شهدا کم کاری شده است و می تواند کار بیشتری انجام شود، اظهار داشت: در دوران گذشته هنگام جمع آوری خاطرات و مصاحبه با والدین شهدا، بیشتر از جنبه هیجانی و احساسی به موضوع پرداخته شده است ولی در دوره زمانی فعلی، لازم است که موارد تکنیکی و هنری هم مورد دقت قرار گیرد تا قالب مستندی برای آیندگان داشته باشد. باید مصاحبه کننده از تکنیک خاصی برخوردار و به فنون مصاحبه مهارت داشته باشد و این موضوع که خاطرات مصاحبه شونده، چگونه ثبت شود، مهم است.
وی در ادامه در مورد نفراتی که در اولیت های بعدی برای ثبت خاطرات شهدا، قرار دارند، گفت: بعد از والدین، اولویت بعدی همسران شهدا هستند که شریک زندگی آن ها بوده اند و ابعادی از زندگی پر فراز و فرود شهید و مطالبی در مورد این که شهید در خانواده به چه شکل زندگی می کرده است و چه دیدگاهی نسبت به خانواده داشته است را مطرح می کنند.
ترویج این نگاه که شهدا به خانواده و زندگی شان علاقه ای نداشتند، اشتباه است
نویسنده دفاع مقدس با انتقاد از شیوه روایت بعضی نویسندگان در مورد نگاه شهدا به فرزند و خانواده و زندگی، تصریح کرد: انتقادی که نسبت به بعضی از نوشته ها دارم این است که داستان زندگی شهیدان را به شکلی روایت می کنند که گویی شهدا اصلا به فرزندان، خانواده و زندگی علاقه ای نداشته اند؛ در صورتی که به هیچ وجه به این شکل نبوده است و شهدا عشق و علاقه خاصی به همسر و فرزندانشان داشته اند که باید به این موضوع در مصاحبه و روایت ها توجه شود.
طاهرخانی در ادامه عنوان کرد: اولویت بعدی ثبت خاطرات، برادران و خواهران شهدا هستند که می توانند بخشی از زندگی شهید را بیان کنند. در مرحله بعدی هم دوستان شهید هستند که نقش موثری در زندگی فرد دارند و بعد از آن ها، همرزمان می توانند ابعادی از زندگی شهید در دوران دفاع مقدس را مطرح کنند.
وی اظهار داشت: مصاحبه هایی در سال های گذشته توسط پژوهشگران با خانواده شهدا و ایثارگران، انجام شده است که در میان آن ها بعضی از خاطرات به خوبی جمع آوری شده و ابعاد زندگی شهید با جزئیات و ریز پردازی، سوال، بررسی و ثبت شده است.
مشاعره های مادر شهیدان دباغ زاده با یکی از فرزندان فرزند شهیدش
در ادامه طاهر خانی در تشریح چرایی انتخاب خاطرات مادر شهیدان دباغ زاده برای انتشار کتابی در قالب مجموعه کتاب های "مادران" روایت فتح، گفت: مادر شهیدان دباغ زاده متولد تبریز بوده اند و تا سوم راهنمایی تحصیل می کند، در دوران نوجوانی طبع شعری هم داشته و حتی گاهی اوقات با یکی از فرزندان شهیدش مشاعره می کرده است. مادربزرگ شهیدان، زن مومنه ای بوده و پدر بزرگ آن ها هم از مبارزین مشروطه بوده است. مادر شهیدان دباغ زاده در دامن مادر مومنه خود تربیت یافته و همیشه در مجالس مذهبی حضوری فعال داشته است و این فرهنگ را به نسل بعدی و فرزندان خود منتقل می کند. ایشان زندگی بسیار سخت و همراه با فقری داشته است ولی هیچ گاه دست از اعتقادات، ارزش ها و باورهای خود برنداشته است. ایشان زندگی پر فراز و نشیبی داشته است و با گلدوزی و خیاطی معیشت زندگی خود را تامین کرده و فرزندان خود را بزرگ می کند و در تربیت آن ها خیلی نقش داشته است. پدر شهدا هم به عنوان فردی که به شغل میوه فروشی اشتغال داشته است از صبح تا پایان شب در خانه حضور نداشته و این مادر بوده که مثل یک دوست در کنار فرزندان حضور داشته است.
وی در ادامه افزود: وقتی خاطرات مادر شهیدان دباغ را مطالعه کردم، دیدم که ایشان بسیار خوش بیان و فردی مومنه و عارف هستند و این خاطرات می تواند در قالب کتاب "مادران" روایت فتح منتشر شود تا مورد استفاده دیگران قرار بگیرد. در خاطرات این کتاب، روایت زندگی مادر شهیدان دباغ زاده از 5 سالگی تا شهادت فرزندان و در ادامه تا سال 85 روایت شده و همه چیز به صورت مستند بیان شده است و بنده هم در قالب تدوین کتاب سعی کرده ام که نثر و روند رویدادها برای خوانندگان به ویژه نوجوان و جوان جذاب باشد و این خاطرات قابلیت تبدیل به قالبهای دیگری نظیر رمان، فیلم داستانی و فیلم نامه را داشته باشند.
کتاب شهیدان دباغ زاده به روایت مادر در آینده ای نزدیک منتشر می شود
نویسنده دفاع مقدس در مورد آخرین وضعیت نگارش و زمان انتشار کتاب خاطرات مادر شهیدان دباغ زاده، گفت: در حال باز شنوایی نوارهای مصاحبه و ویرایش و بازبینی نهایی متن کتاب از نظر زبان و لحن روایت هستم تا متن کتاب بتواند تاثیر خود را بر خواننده بگذارد. کتاب روایت زندگی مادر شهیدان مجید، رضا و حبیب دباغ زاده؛ به زودی برای انتشار به انتشارات روایت فتح سپرده می شود و امیدواریم که در نمایشگاه کتاب سال آینده در اختیار مخاطبین و علاقه مندان به فرهنگ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس قرار گیرد.
گفتنی است؛ ابوالفضل طاهرخانی از نویسندگان فعال حوزه دفاع مقدس است که آثار متعددی را در این زمینه منتشر کرده است. از جمله آثار او می توان به «رهبر به روایت همسر شهید»، «آرزوی وصال»، « در مسیر هدایت»، « رد پای لاله» اشاره کرد.