به گزارش حلقه وصل، دکتر حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی دیروز در همایش تمدن نوین اسلامی که در دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد، با طرح این سؤالی که "آیا تمدنهای اسلامی بر اساس مفاهیم خاص با رویکرد شیعی یک نوع تمدن محسوب میشود"، گفت: تفاوت تمدنها از بینش شروع میشود و سپس به هستیشناسی و جامعهشناسی سرایت میکند؛ به عبارت دیگر این تفاوت از فلسفه اخلاق شروع و به فلسفه حقوق منتهی میشود.
وی افزود: بدین ترتیب تعریف بشر تغییر مییابد؛ یعنی حقوق بشر هم مبنای دیگری پیدا میکند؛ حقوق و اخلاق تحت تأثیر جهانبینی تغییر مییابد و بدین صورت تمام مباحث مربوط به اخلاق، حقوق بشر، خانواده و سایر مباحث مطابق با نوع جهانبینی کشورها، معرفی میشود.
ازغدی در ادامه با بیان اینکه در غرب برای جامعهشناسی دینی هزاران کتاب و پایاننامه نگارش شده؛ اما اساس آنها بر مبنای بی دینی است، عنوان کرد: بین تمدنها خط و مرز مشخصی نداریم؛ زیرا تمام تمدنهای بشری به دلیل اینکه دارای فطرت و دردهای انسانی مشترکی با هم هستند، وجه اشتراکات زیادی دارند؛ بنابراین برای تمدن دینی و غیر دینی نمیتوان مرز مشخصی تعیین کرد.
وی ادامه داد: شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» ایران نیز به معنای نفی همه آنچه در غرب و شرق وجود دارد، نیست؛ بلکه مقصود تأیید خوبیها، اصلاح کژیها و خراب کردن اساس پلیدیها و از نو ساختن آنهاست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: برخی ارزشهای اسلامی مانند نظم و انضباط و دادن مالیات، در دیگر کشورها نیز وجود دارد و آن را به نحو مطلوبی رعایت میکنند؛ چون منافع دنیوی آنها اینگونه ایجاب میکند.