به گزارش حلقه وصل، ورود نیروهای ارتش سوریه به استانهای «رقه»، «حسکه» و شمال «حلب»، و فرار شماری از تروریستهای داعش از زندانهای کردها، در آمریکا و اروپا جنجال به پا کرد. در آمریکا سران کنگره حس میکنند همه آنچه را که آمریکا از سال ۲۰۱۱ تا کنون در سوریه رشته بودند، «دونالد ترامپ» یکجا پنبه کرد.
البته ، مقامات ارشد آمریکایی نگرانی اصلی خود را تحت پوشش «خیانت» ترامپ به کردهای سوریه و نگرانی آنها نسبت به مردم غیر نظامی پنهان میکنند. به عنوان مثال، «نانسی پلوسی» رئیسمجلس نمایندگان آمریکا دیروز طی بیانیهای، ترامپ را متهم به «خیانت» به کُردها کرد.
به گزارش ایسنا، در بیانیه پلوسی آمده است: ترامپ با اجازه دادن به آنکارا برای اجرای عملیات در شمال شرق سوریه، باعث تضعیف تلاشهای آمریکا در مبارزه با داعش شد. مشخص است که منظور واقعی پلوسی، مبارزه با داعش نیست، بلکه فروپاشی یکباره جایگاه آمریکا در شمال شرق سوریه است.
در هر حال، فشارهای پلوسی و مقامات دیگر آمریکایی علیه رئیسجمهور، به قدری شدید بود که وی دست به تحریم سه وزیر (وزرای دفاع، کشور و انرژی) و دو وزارتخانه دفاع و انرژی ترکیه زد و این اقدام خود را در بوق وکرنا کرد تا شاید قدری از فشارهای موجود بر خود بکاهد. البته ترامپ و سایر اعضای دولتش تلاش کردند که توپ را در زمین ترکیه بیندازند و مقامات آنکارا را مسئول شرایط جاری معرفی کنند. در همین چارچوب، « مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا، اظهار داشت: عملیات ترکیه در شمال سوریه، جان غیرنظامیان را به خطر انداخته و ماموریت ضد داعش را شدیداً تضعیف کرده است.
کشورهای اروپاییکشورهای اروپایی نیز نسبت به تحولات شمال شرق سوریه، به ویژه نزدیک شدن کردها به دمشق و فرار عناصر داعش از زندان، به شدت نگران شدند؛ «فدریکا موگرینی» رئیسدستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به صراحت گفت، نباید گذاشت کردها به دولت سوریه نزدیک شوند! به گزارش فارس، موگرینی گفت: «یکی از پیامدهایی که پیش از آغاز عملیات ترکیه در شمال شرق سوریه درباره آن هشدار داده بودیم این بود که این عملیات باعث نزدیکی کُردها به نظام(بشار) اسد و روسیه خواهد شد و این چیزی است که ما خواستار آن نیستیم.»
«وینستون پترس» وزیر خارجه نیوزیلند، هم فرار زندانیان داعشی از مناطق درگیری در سوریه را نگرانکننده دانست.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه نیوزیلند افزود، گزارشهای اخیر درباره فرار صدها تن از افراد مرتبط با داعش از یک اردوگاه، از نقطه نظر انسانی و امنیتی بسیار نگرانکننده است.
تصمیم آمریکا به انتقال سلاح اتمیروزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از منابع مطلع گزارش داد، با افزایش تنش میان واشنگتن و آنکارا، آمریکا احتمالا کلاهکهای اتمی خود را از پایگاه «اینجرلیک» و از خاک ترکیه خارج خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، «نیویورک تایمز» دیروز به نقل از دو مقام آمریکایی نوشت: «وزارت خارجه و وزارت انرژی آخر هفته گذشته در سکوت خبری، سرگرم بررسی طرحهایی جهت خارج کردن حدود ۵۰ کلاهک اتمی تاکتیکی(از خاک ترکیه) بودهاند. این کلاهکها از مدتها پیش در پایگاه «اینجرلیک» در ترکیه انبار شده است.» یک مقام آمریکایی این کلاهکهای اتمی را «گروگانهای» آنکارا توصیف کرده است.
نیویورک تایمز در مورد اهمیت خروج این کلاهکها از ترکیه نوشت: «خارج کردن آنها از اینجرلیک، عملا نشانگر پایان ائتلاف میان ترکیه و آمریکا است. با این وجود، باقی نگه داشتن آنها [در ترکیه] هم به معنی تداوم یک نقطه آسیبپذیری هستهای است که باید سالها پیش از میان میرفت.»
ترکیه یکی از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است و استقرار این کلاهکها در خاک ترکیه نیز در چارچوب همین همپیمانی صورت گرفته است. هرچند واشنگتن هیچگاه به صورت رسمی به وجود این تسلیحات در ترکیه اذعان نکرده، اما این موضوع اکنون به یک سر فاش بدل شده است.