به گزارش حلقه وصل، درست دو هفته پس از خورشید گرفتگی سال ۲۰۱۹ در شیلی مردم بخشهای زیادی از کره زمین میتوانند در تاریخ ۲۵/۲۶ تیر نظارهگر یک ماه گرفتگی جزئی باشند.
این بار و بر اثر چرخش ماه به دور زمین سیاره ما درست در میان خورشید و ماه قرار میگیرد تا بخشهایی از ماه زیر سایهی زمین قرار بگیرند. در ماه گرفتگی پیش رو سایهی زمین تمام ماه را نمیپوشاند و شاهد یک ماه گرفتگی جزئی خواهیم بود. ۶۵ درصد ماه در این خسوف جزئی بر اثر سایهی زمین تاریک خواهد شد.
این ماه گرفتگی جزئی در ساعت ۰۰:۳۱:۴۳ بامداد چهارشنبه، ۲۶ تیر، (یا ۱۲:۳۱ نیمهشب سهشنبه) در ایران آغاز خواهد شد. پس از آن به مرور درصد گرفت افزایش خواهد یافت تا در ساعت ۰۲:۰۰:۴۴ بامداد به اوج خسوف جزئی برسیم. سپس سایهی زمین به آرامی قرص ماه را ترک خواهد کرد و در ساعت ۰۳:۲۹:۳۹ بامداد چهارشنبه این خسوف جزئی به پایان خواهد رسید.
تاریک شدن ماه در خسوف جزئی به راحتی با چشم غیرمسلح قابل تشخیص است و برای رصد این رویداد نیازی به استفاده از ابزارهای رصدی نیست. اما طبیعتا با تلسکوپ و یا دوربین دوچشمی میتوان نمای بهتری از ماه گرفتگی را مشاهده کرد.
مردم بیشتر بخشهای اروپا، آسیا، استرالیا، آفریقا، جنوب و شرق آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی حداقل بخشهایی از خسوف بامداد چهارشنبه را خواهند دید.
کیفیت خواندن نماز آیات
بر اساس احکام شرعی، عوامل وجوب نماز آیات عبارت است از: کسوف خورشید و خسوف ماه، زلزله و هر حادثه غیرعادی که باعث ترس بیشتر مردم شود؛ مانند بادهای سیاه یا سرخ و یا زرد که غیرعادی باشند، تاریکی شدید، فرو رفتن زمین و ریختن کوه، صیحه آسمانی و آتشی که گاهی در آسمان ظاهر میشود.
بنا بر توضیحاتی که داده شد نماز آیات باید خوانده شود که کیفیت خواندن آن به چهار صورت است.
صورت اول: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعی که قبل از هر رکوعی حمد و سوره خوانده است انجام دهد، سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد برای رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را به جا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.
صورت دوم: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه، صحیح نیست) از سورهای را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگری از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگری از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سورهای که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود. سپس رکوع پنجم را به جا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، برای رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیهای از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد برای هر رکوعی به یک آیه از سورهای اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.
صورت سوم: یکی از رکعتها را به یکی از دو صورت و رکعت دیگر را به نحو دیگر به جا آورد.
صورت چهارم: سورهای را که آیهای از آن را در قیام پیش از رکوع اول خوانده، در قیام پیش از رکوع دوم یا سوم یا چهارم تکمیل نماید، که در این صورت واجب است بعد از سر برداشتن از رکوع، سوره حمد را در قیام بعدی اعاده نموده و یک سوره یا آیهای از آن را اگر پیش از رکوع سوم یا چهارم است، قرائت کند، و در این صورت واجب است که آن سوره را تا قبل از رکوع پنجم به آخر برساند.
منبع: خبرگزاری دانشجو