به گزارش حلقه وصل، دکتر غلامرضا حسن زاده، افزود: ما در وزارت بهداشت برنامه داریم که افزایش ظرفیت را بر اساس یک مدل مشخص اجرا کنیم. اما اگر قرار باشد هم اکنون بخواهیم مشکل کمبود پزشک را حل کنیم، راه آن فقط افزایش تعداد نیست زیرا موضوع کمبود پزشک یک معادله چند وجهی است.
وی افزود: برنامه اصلی وزارت بهداشت برای مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی این است که افزایش ظرفیت با شیب ملایم و منطقی، تامین شدن زیرساختهای لازم و فراهم شدن شرایط ماندگاری پزشکان اتفاق بیافتد.
پزشکان اگر شغل مناسب و فضای مناسب برای کار داشته باشند نیازی به مهاجرت ندارند
حسن زاده خاطرنشان کرد: اگر بی محابا به افزایش ظرفیت بپردازیم در آینده با موج پزشکان بیکار مواجه میشویم. افرادی که به صورت غیرکارشناسانه بر موضوع کمبود پزشک تاکید میکنند باید متوجه مهاجرت پزشکان و دلیل این مهاجرت باشند. این پزشکان اگر شغل مناسب و فضای مناسب برای کار داشتند نیازی به مهاجرت نداشتند.
وی گفت: راه بهتری برای حل این موضوع وجود دارد که شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند به عنوان یک راهکار مصوب کند وزارت بهداشت مکلف شود شغل مناسب با درآمد مشخص برای پزشکان تعیین کند. در واقع با یک برنامه مشخص بودجهای صرفاً برای پذیرش دانشجوی پزشکی تعیین شود تا وزارت بهداشت مکلف به افزایش ظرفیت شود. آن زمان میبینیم که چقدر مهاجرت پزشکان کاهش مییابد.
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی وزارت بهداشت تاکید کرد: صاحبنظرانی که به موضوع افزایش ظرفیت پزشکی تاکید دارند به کشورهای اروپایی مانند آلمان نگاه کنند. آیا این کشور پول ندارد پزشک تربیت کند یا سرانه پزشک در آن کشور با رقم ۶۰ در ۱۰ هزار نفر جمعیت برابری میکند؟ وقتی در کشور ما پزشکان شغل مناسب نداشته باشند، کشوری مانند آلمان به جای صرف هزینه زیادی برای تربیت پزشک به راحتی پزشکان ایرانی را جذب میکند و در واقع ما با تربیت پزشک بدون جایگاه مشخص خدمت، آنها را برای کشورهای دیگر تربیت میکنیم.
وی گفت: عمده نگرانی وزارت بهداشت از این موضوع است که به نگهداشت و ماندگاری پزشکانی که در داخل کشور آموزش دیده اند و هزینه شده است، توجه نمیشود.
حسن زاده با بیان اینکه افزایش ظرفیت ۳ هزار و ۵ هزار نفری هدرکردن هزینه مملکت است که باید جلوی آن گرفته شود، گفت: اکنون دو گزینه در این زمینه مطرح است یا کشور منابع مالی زیادی دارد که میتواند خرج کند که در این صورت باید این منابع را به ماندگاری پزشکان در کشور اختصاص دهیم. یا اینکه منابع مالی نداریم که در این صورت باید به برنامهای که میخواهیم پیشنهاد کنیم فکر کنیم.
لزوم راهبری درست آموزشی برای حجم بالای داوطلبان در گروه علوم تجربی
وی با اشاره به حجم بالای داوطلبان در گروه علوم تجربی و لزوم راهبری درست آموزشی برای این داوطلبان گفت: اینکه بخواهیم با افزایش ظرفیت پزشکی، تعداد زیادی از داوطلبان گروه علوم تجربی را خوشحال کنیم منطقی نیست. زیرا اگر امروز از یک میلیون داوطلب کنکوری ۶۰۰ هزار نفر در گروه علوم تجربی رقابت میکنند با این تصمیم این میزان را به ۸۰۰ هزار نفر افزایش داده ایم زیرا آنها را ترغیب کرده ایم. پس پاسخ این مشکل افزایش ظرفیت نیست.
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی وزارت بهداشت اظهار داشت: از آن سو به رشتههای علوم پایه و مهندسی ضربه می زنیم. در عمل با این نوع نگاه که ظرفیت پزشکی باید ناگهان زیاد شود، رشتههای علوم پایه و مهندسی را لاغر و نحیف میکنیم. متاسفانه صاحبنظران در وزارت علوم که بر موضوع افزایش ظرفیت پزشکی تاکید میکنند به این نکته توجه نمیکنند که در طولانی مدت چه ضربهای به رشتههای علوم پایه و مهندسی کشور وارد میشود.
وی خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگر این است که افراد تصمیم گیر در این حوزه به این موضوع واقف هستند که در سالهای بعد که نتایج نامطلوب این طرح خود را نشان میدهد، ممکن است دیگر این افراد در حوزه تصمیم گیری حضور نداشته باشند، بنابراین راهکار منطقی را انتخاب نکرده اند و تنها به مقطع فعلی نگاه میکنند.
راهکار اصلی این است که افزایش ظرفیت پزشکی با یک شیب ملایم و منطقی اتفاق بیافتد
حسن زاده اظهار داشت: راهکار اصلی این است که افزایش ظرفیت پزشکی با یک شیب ملایم و منطقی اتفاق بیافتد، زیرساختهای لازم تامین شود و شرایط لازم ماندگاری و شغل مناسب برای پزشکان فراهم شود. وزارت بهداشت افزایش ظرفیت منطقی را در نظر دارد و در عین حال توزیع عادلانه پزشک را در دستور کار دارد.
وی گفت: نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که باید دسترسی به پزشک در مناطق محروم را فراهم کنیم. اینگونه نیست که امروز افزایش ظرفیت را تصویب کنیم و فردا تمام مناطق محروم مملو از پزشک شود. عدم دسترسی به پزشک تابع دلایلی از جمله عدم پوشش کامل بیمهها و ناتوانی در تامین معیشت پزشکان در مناطق محروم است.
باید برای هزینه کرد پول افزایش ظرفیت پزشکی برنامه مشخص داشته باشیم
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی وزارت بهداشت تاکید کرد: ما باید با برنامه مشخص، مدون و افزایش بهره وری سیستم، ظرفیت را افزایش دهیم. در شرایطی که وضعیت اقتصادی کشور مشخص است باید در وزارت بهداشت برای هزینه کرد این پول برنامه مشخص داشته باشیم تا پول هدر نرود. ما محدودیت منابع داریم و برای این منابع محدود باید درست برنامه ریزی کنیم. اما افزایش بی محابای ظرفیت پزشکی نمیتواند این هدف را محقق کند.
حسن زاده گفت: آیا ما دانشجوی دکتری تربیت میکنیم که او هم برود در یک دانشگاه دیگر به تربیت دانشجو بپردازد؟ یا این فرد باید در جامعه مشکلی را حل کند؟ اگر حالت اول باشد دایم باید دانشگاه درست کنیم و این افراد را استخدام کنیم ولی اگر این افراد بتوانند وارد جامعه بشوند و کارآفرین باشند وضعیت کشور چقدر تغییر خواهد کرد پیشنهاد میکنم قبل از تصمیمات شتابزده راهکارهای منطقی را بررسی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت اعلام کرده است که چنانچه عدد مشخص ۳ هزار نفر ظرفیت تعیین شود، وزارت بهداشت مکلف است آن را اجرا کند. اما آیا این مدل مشکل کشور را حل میکند یا خیر مسئلهای است که نگرانی زیادی را ایجاد کرده است.