
به گزارش حلقه وصل: از وقتی «محمد حضرت» پزشک روسی مسلمان شده، بعد از آشنایی با نهجالبلاغه، کتاب امیر را به زبان روسی ترجمه کرد و نهجالبلاغه، زینتبخش مسجد ربانی روسیه شد، تازهمسلمان شدههای روسی یک دل نه صد دل شیفته کتابی شدند که خیلی از ما بچه شیعه ها با آن غریبهایم.
دو سال از روزهایی که کتاب امیر میهمان ویژه کتابخانه مسجدشان شده بود میگذشت که جمع 12 نفرهای از تازهمسلمان شدههای روسی به ایران سفر کردند. شنیده بودند بهارایران دیدنی است.
شنیده بودند نمیتوان از عطر بهارنارنج شیرازش گذشت و مشامت را با عطر گل محمدی شهر کاشانش پر نکرد. اینطور بود که بعد از گشت و گذار در شهرهای مختلف، میهمان شهر کاشان شدند. در حین گشت و گزار در شهر تاریخی کاشان بود که «محمد حضرت» از سوپرایزش رونمایی کرد و گفت میدانید در این شهر مرکزی وجود دارد که شبانهروزی است و دانشجویانش در آن یکساله حافظ نهجالبلاغه میشوند؟ این جمله کافی بود تا شور و اشتیاق گردشگران برای حضور در این مرکز زیباترین بخش سفرشان به ایران را رقم بزند. میهمانی روسها در مرکز امیرالمؤمنین (ع) لحظات نابی را رقم زد که دکتر «مریم یوسفی» حافظ قرآن و نهجالبلاغه و مسئول پژوهش مرکز امیرالمؤمنین راوی آن میشود.
*وطن مشترک
نهج البلاغه ما را با هم، هم وطن کرده بود بدون جغرافیای مشترک. نقطه وصلمان شده بود کلام امیر. ما حتی زبان هم را بلد نبودیم اما زنان روسی وقتی به مرکز آمدند، طوری ما را در آغوش میگرفتند که انگارسالها ما را میشناختند. در تمام مدتی که در موسسه امیرالمومنین بودند بارها صورتشان تَر شد. هیجانشان شبیه آدمهایی بود که به زیباترین و مهیجترین مکان گردشگری آمدهاند. مرتب سوال میپرسیدند؟ 12 نفر بودند و یک مترجم. میخواستند بدانند آدمهایی که به این مرکز میآیند و شب و روزشان با کلام امیرالمومنین گره میخورد حال و روزشان چطور است؟
محمد حضرت پزشک متخصص روسی که مسلمان شده بود، با همهدار و ندارش در مناطق مسلمان نشین روسیه، مسجد تاسیس کرد. گویا ترجمه نهج البلاغه به زبان روسی به مذاق وهابیها خوش نیامده بود و او را مورد آزار و اذیت قرار داده و حتی قصد جانش را هم کرده بودند.
وقتی از کتاب امیر میگفت مادامی که مترجم دست به کار نمیشد، ما حرف هایش را نمیفهمیدیم اما از برق چشمانش دستمان میآمد که چطور مِهر کلام مولا تمام جانش را پر کرده است.
*شگفتی های نهج البلاغه و روسهای اشک ریزان
روایت میهمانی گردشگران روسی در مرکز حفظ نهجالبلاغه امیرالمؤمنین (ع) کاشان شنیدنی است آن هم وقتی گردشگران از اعجاز و شگفتی های نهج البلاغه می شوند؛ «حضرت علی(ع) 1400 سال قبل در نهجالبلاغه چگونگی آفرینش آسمان را توصیف کردند با تمام معجزات علمی آن. مثل نظریه حرکت خورشید که در یکی از حکمتها به آن اشاره کردند: آفتاب را نشانه روشنیبخش روز، و ماه را، با نوری کم رنگ برای تاریکی شبها قرارداد، و آن دو را در مسیر حرکت خویش به حرکت در آورد، و حرکت آن دو را دقیق اندازهگیری کرد تا در درجات تعیین شده حرکت کنند. بعد از قرنها ویلیام هرشل کسی بود که نظریه حرکت خورشید را بیان کرد و این در حالی است که امیرالمؤمنین(ع) در مهد جهل و خرافات به حرکت خورشید، ماه و وجود مدار حرکتی آن اشاره کرده بودند.» عظمت کلام امیرالمؤمنین(ع) در نهجالبلاغه میهمانان روسی را مسحور کرده بود.
حجتالاسلام حسنزاده میگفتند و مترجم ترجمه میکرد و مهمانان روسی سراپاگوش بودند و در تمام مدت چشمهایشان میزبان اشکهایشان بود.
نهج البلاغه خوانی در مساجد روسیه
شگفتیهای نهجالبلاغه برای تازهمسلمان شدههای روسی آنقدر جذاب بود که تصمیم گرفتند برنامه نهجالبلاغه خوانی را در مساجد مسلمانان روسیه راه بیندازند و این موضوع را با مدیر مرکز حفظ نهج البلاغه در میان گذاشتند. امام علی (ع) قهرمان بیچونوچرای روسهای تازه مسلمان شدهای بود که بعد از ترجمه نهجالبلاغه به زبان روسی با این گنج ناب آشنا شده بودند.
این دست خط را در قبرم بگذارید تا آبرویم باشد
برای ما که بیگانهایم با کلام امیر، شنیدن روایتهای حضور گردشگران روس در مکانی که آجر به آجرش انس گرفته با کلام مولا هم خجالت زدهمان میکند و هم متحیر. وقتی یوسفی از درخواست گردشگر روس از حافظان نهج البلاغه مرکز میگوید خجالت زده میشویم از اینکه چرا مایی که از بچگی نام شیعه را یدک میکشیم اینقدر غریبهایم با کلام مولا و اصلا شاید نهج البلاغه غایب کتابخانه خیلی از ما باشد. اما مگر درخواست گردشکر روس از مدیر مرکز حفظ نهج البلاغه چه بود؟؛ «یکی از مهمانان روس به حجت الاسلام حسن زاده گفتند شما که حافظ نهج البلاغه هستید و مانوس با کلام امیر، دست خطی برای من بنویسید و هدیه بدهید. میخواهم وصیت کنم این دست خط را در قبرم بگذارند تا آبروی من باشد.»