سرویس حاشیه نگاری: کمیته زنان و خانواده شنبههای انقلاب برگزار شد. موضوع بحث زنان و خانواده بود و حرف اصلی قیاس بین وضعیت زنان و خانواده در قبل و بعد از انقلاب. دراینبین حرفی از آسیبهای فعلیای که زنان امروز ما با آن درگیر هستند و مطالباتی که دارند به میان نیامد. تمام آمارهای ارائه شده گویای پیشرفت وضعیت زن بعد از انقلاب نسبت به قبل از انقلاب و فصل مشترک بیان همه سخنرانان «نگاه ابزاری به زن در گذشته و بازگشت زن به هویت اصلی و کرامت انسانی با انقلاب» بود. خانم دکتر خزعلی مثل همیشه از این گفت که با این دولتها راهبهجایی نخواهیم برد و تاکید کرد که ما به لحاظ قانونی و سیاستگذاری هیچ کمبودی در حمایت از زنان و خانواده نداریم و تنها «کمبود ما عدم التزام دولتها به سیاستهاست». وی پیشنهاد داد که باید به قانون برگردیم و دولتها باید خود را ملزم به اجرای قانون بدانند.
شهید جهانآرا نگران اسارت زنان بود
میتوان گفت که تاثیرگذارترین صحبتها و مطالبات را خانم افسانه قاضیزاده، نویسنده کتاب «خانهام همین جاست» بیان کرد. این در حالی است که خانم قاضیزاده بدون دعوت در این مراسم حاضر شده بود. ایشان پرستار دوران جنگ هستند و در حوزه دیده نشدن رزمندههای خانم دفاع مقدس گلایهها و حرفهای بسیاری داشت. او گفت: «ما امروز میدانیم که 22 هزار امدادگر زن در دفاع مقدس بودند، ولی آمار دقیقی از رزمندههای خانم نداریم.» او ابراز تاسف کرد که امروز حتی خیلیها قبول ندارند که خانمها هم رزمنده بودند!
او گفت: «واقعیت این است که جنگ همه را غافلگیر کرد و در این غافلگیری زن و بچه هم درگیر جنگ بودند و جنگ آنها را هم در برگرفت. زنان در دفاع مقدس علاوه بر امدادگری، سنگرسازی هم میکردند، از انبار مهمات محافظت میکردند و اسلحه به دست گرفته و میجنگیدند. »
خانم قاضیزاده تاکید کرد که زنان ما در جنگ از کشته شدن و زخمیشدن ترسی نداشتند، ولی آنها از چیزی که میترسیدند «اسارت» بود. نویسنده کتاب خانهام همین جاست، با بیان خاطرهای از شهید جهانآرا بیان داشت که این ترس را در شهید جهانآرا هم از نزدیک دیده بود و شهید جهانآرا هم نگران اسارت زنان بود و در پی راه حلی بود که زنان را از خرمشهر بیرون ببرد.
خانم قاضیزاده گفت: «اینجا جمع نشدیم که حرفی بزنیم و خاطرهای بشنویم و فیلمی گرفته شود، این فیلمها فایده ای ندارد چون بایگانی می شوند. مسئله امروز این است که 7000 شهیده داریم و کسی نسبت به آنها شناخت ندارد، ما چقدر نسبت به خانم مریم کهندل شناخت داریم؟... اینها الگویهای امروز ما هستند و با معرفی اینها میتوان الگوی شایسته زن مسلمان انقلابی را به جوانان معرفی کرد، ولی ما در این حوزه کمکاری کردیم.»
خانم قاضیزاده جملات خود را اینگونه پایان داد: «تا این خانمها زیرخاکی نشدند، خاطراتشان را ثبت کنیم و امیدوارم در این زمینه تشکلی در حوزه زنان رزمنده شکل بگیرد.»
معرفی زنان با مولفههای انسانی
پروفسور مریم رزاقیآذر، فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان از دیگر سخنرانان این مراسم بود. خانم دکتر رزاقیآذر را همگان به خاطر دفاع جانانه خودش از خلیج فارس به یاد دارند، دفاعی که داشتن غیرت ملی را به یاد همگان آورد. او در این سخنرانی از تجربه زیسته خود در کشورهای اروپایی گفت و از این گفت که در 17 سالگی عقد و چهار سال بعد ازدواج کرده است و الان چهار فرزند دارد. این گفته ها را وقتی در کنار موفقیتهای بینظیر ایشان در عرصه علم میگذاریم متوجه می شویم که ازدواج و فرزندآوری هیچ مانعی برای موفقیت نیست.
او با بیان آسیبهایی که زنان با آن در غرب درگیر هستند و مردان هیچ تعهدی نسبت به آنها احساس نمیکنند گفت: «درست است که در غرب زنان وارد اجتماع شدند و در برخی مواقع جایگاههای خوبی را هم اشغال کردند ولی خیلی از زنان غربی مورد سوءاستفاده ابزاری و تجاری قرار می گیرند. این روند در قبل از انقلاب هم حاکم بود و ما تصویری که از زنان مثلا در عرصه هنر داریم تصویر یک رقاصه است ولی انقلاب ما، زنان هنرمند را با مولفههای انسانیشان به جامعه معرفی میکند و اسلام نیز با حضور اجتماعی زنان هیچ مخالفتی ندارد.»
کوچ قهرمانان ایرانی!
مریم هاشمی، دارنده چهار مدال جهانی نیز در کمیته زنان و خانواده از جایگاه ورزشی زنان در بعد از انقلاب گفت. خانم هاشمی سه مدال جهانی خود را به رهبر معظم انقلاب و آخرین مدال جهانی خود را نیز با افتخار به خانواده شهدا و شهید حججی تقدیم کرده است.
خانم هاشمی در این مراسم گفت: «به نمایندگی از جامعه ورزشی ایران اعلام میکنم همه ما پاسدار انقلاب اسلامی و خون شهدا هستیم و با جان و دل از این موضوع دفاع میکنیم.» او پیشرفت در عرصه رشتههای فعال ورزش بانوان، تعداد مدالها، تعداد مربی، داور، ورزشگاه و عنوان ملی را نسبت به قبل از انقلاب بی سابقه دانست و تاکید کرد که بانوان ما در داشتن غیرت ملی هم بی سابقه هستند.
خانم هاشمی برای حرفش مصداق هم اورد. او بیان کرد: «یکی از مسئولین جهانی در حوزه بانوان بیان می کرد ما هر سال بعد از برگزاری هر دوره از مسابقات «کوچ قهرمانان» یا «کوچ پرندگان ایرانی» را شاهد هستیم! منظورش این بود که قهرمانان ایرانی وقتی برای این مسابقات از ایران خارج میشوند و آزادی و امکانات و رفاه کشورهای اروپایی را میبینند دیگر حاضر نیستند به کشورشان برگردند و در تلاشاند که تابعیت یک کشور اروپایی را بگیرند...»
وی تاکید کرد که ما «هیچ قهرمان زن بهنام ایرانی نداریم که به کشورهای دیگر برود. اگر زن ورزشکاری هم از ایران رفته از ورزشکاران دسته دوم و سوم است و چون توان رقابت با قهرمانان داخل کشور را نداشته برای پوشش ضعف های خود این کار را کرده است.»
مریم هاشمی با بیان اینکه «الگوی درونی همه ما ورزشکاران زن ایرانی حضرت فاطمه زهرا(س) است» صحبت های خود را با بیان این تجربه پایان داد که سال 1389 در مراسم پایانی مسابقات به ورزشکاران 100 میلیون پاداش میدادند ولی چون اسپانسر مسابقات در این مراسم از نوشیدنیهای غیرمجاز استفاده کرده بود هیچ یک از ورزشکارن ایرانی در این مراسم حضور نیافتند و پاداش 100 میلیونی را هم دریافت نکردند.
«ولایی بودن» و «عمل بههنگام» خانم دباغ
از سخنرانان ویژه این مراسم خانم دباغ، دختر مرضیه حدیدچی(دباغ) بود. شنیدن فامیلی دباغ یادآور ظلمی است تاریخی که در آن رژیم پهلوی غیرانسانیترین شکنجهها را علیه یک انسان و مهمتر از همه علیه یک دختر و مادر انجام داده است. خانم دکتر خزعلی در شروع صحبتهای خانم دباغ شکنجههای این مادر و دختر در حضور هم را یادآوری کرد و خون همهگان را به جوش آورد. خواندن یا شنیدن خاطرات این مادر و دختر، خون هر انسان آزادهی را به جوش میآورد. خانم دباغ تمایلی چندانی نداشت که دوباره آن خاطرات را با جزئیات یادآوری کند و به ویژگیهای شخصیتی مادر پرداخت و چند تا از خاطرات خانوادگی را مرور کرد. او در انتها از رسانه خواست که حتما این پیام را به مخاطب امروز منتقل کنند که مهمترین ویژگی مادر (مرضیه حدیدچی(دباغ)) «ولایی بودن» و «عمل بههنگام» بود و آنجایی که احساس تکلیف و ضرورت میکرد کاری به احساس بنده و دیگران نداشت و کار خودش را میکرد.
آزادی زنان یک تفکر است
در کمیته زنان و خانواده شنبههای انقلاب خانم مینو اصلانی، مسئول بسیج جامعه زنان در کمیته زنان و خانواده گفت: «این تشکل الان 9 میلیون نفر عضو دارد و 20 هزار پایگاه مقاومت توسط خانمها مدیریت میشود»
اصلانی گفت: «انقلاب اسلامی توانست الگوی نه شرقی و نه غربی زن را ایجاد و به زن مسلمان یک هویت انسانی، والا و برگرفته از سیره حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) عطا کند.»
جمع بندی نشست نیز توسط خانم دکتر حسینی، استاد دانشگاه و رئیس سابق دانشکده حضرت زینب صورت گرفت.
حسینی گفت: «آزادی که در غرب برای زنان میگویند به معنای ولنگاری است و طبق فرمایشات مقام معظم رهبری آزادی باید یک تفکر باشد و آزادی زنان این است که زنان به جایگاه واقعی خود برسند. قبل از انقلاب، زن محصور بود و نمیتوانست عرض اندام کند ولی بعد از انقلاب زن از قفس و عزلتنشینی رها شد و به سکوهای والای خود در اجتماع رسید. انقلاب اسلامی سبب شد که زنها در همه حوزههای اجتماعی، سیاسی، ورزشی و... حضور پیدا کنند و بتواند در اجتماع تاثیرگذار باشد.»
او اضافه کرد: سلول جامعه خانواده است و ستون خانواده زنان هستند و با این نگاه میتوان به یک جامعه و خانواده ایرانی و اسلامی رسید.