به گزارش حلقه وصل، مساجد بر اساس آموزههای دین مبین اسلام یکی از مهمترین پایگاههای انسانساز و تمدنساز و از بهترین مراکز برای حل معضلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی محسوب میشود؛ با مروری در صفحات تاریخ اسلام میتوان به راحتی به این نوع کارکردهای مساجد پی برد؛ به عنوان نمونه پس از ساخت مسجدالنبی توسط رسول گرامی اسلام(ص) ضمن اینکه مکانی بسیار معنوی برای عبادات مسلمانان و نیز مکانی برای تعلیم مفاهیم دینی و حل مشکلات اقتصادی مردم بود، تدارک اولیه نیروهای اسلام جهت مبارزه علیه کفر و شرک نیز از همین مکان مقدس شکل میگرفت تا الگویی مناسب برای تمام مسلمانان در همه زمانها و مکانها باشد.
بنابراین مسجد دارای اثرات وضعی متعددی است که هر فرد مسلمان با ورود به آن، احساس آرامش بیشتری میکند؛ همچنین به لحاظ فضای معنویتی که در این مکان مقدس وجود دارد، افراد تا مقدار زیادی از تعلقات دنیایی و التهابات اجتماعی به دور میمانند و با آرامش بیشتری به امورات متعدد خویش میپردازند.
از این رو هر یک از اهلبیت علیهمالسلام برای تشویق مؤمنان جهت حضور در مساجد احادیث متعددی در فضایل و لایههای پنهان معنوی آن بیان فرمودند. به عنوان نمونه امام کاظم (علیهالسلام) در یک روایت فرمودند:
بر شما باد به آمدن مساجد زیرا آنها خانههاى خدایند در زمین هستند و هر که با طهارت در آنها وارد شود، خدا از گناهان پاکش کند و او را از زوار خود مینویسد؛ پس در آنها بسیار نماز بخوانید و دعا کنید و در جاهاى مختلف مساجد نماز کنید که هر جایی براى نماز گذار خود روز قیامت گواهى دهد.
متن روایت:
عَلَیْکُمْ بِإِتْیَانِ الْمَسَاجِدِ فَإِنَّهَا بُیُوتُ اللَّهِ فِی الْأَرْضِ وَ مَنْ أَتَاهَا مُتَطَهِّراً طَهَّرَهُ اللَّهُ مِنْ ذُنُوبِهِ وَ کُتِبَ مِنْ زُوَّارِه ِ فَأَکْثِرُوا فِیهَا مِنَ الصَّلَاةِ وَ الدُّعَاءِ وَ صَلُّوا مِنَ الْمَسَاجِدِ فِی بِقَاعٍ مُخْتَلِفَةٍ فَإِنَّ کُلَّ بُقْعَةٍ تَشْهَدُ لِلْمُصَلِّی عَلَیْهَا یَوْمَ الْقِیَامَةِ. (امالی صدوق، ص359؛ وسائلالشیعه، ج1، ص380)