سرویس معرفی: نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم گستردهترین فضای قرآنی در مجموع فعالیتهای قرآنی کشور است، فضایی که به لحاظ تنوع در موضوعات و فعالیتهای درونی و دامنه مخاطبان، خود در رتبه اول فعالیتهای تبلیغی-ترویجی قرآنی کشور قرار میگیرد. بیستوششمین دوره این نمایشگاه از 29 اردیبهشت ماه در مصلای تهران شروع شده و تا 14 خردادماه ادامه خواهد داشت. در بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با شیخ محمدرضا قندی، متصدی فروش انتشارات علامه طباطبایی ناشر آثار مرحوم آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی در مورد تازههای این انتشارات گفتوگو کردیم.
شیخ محمدرضا قندی گفت: در غرفه انتشارات علامه طباطبایی آثار مرحوم آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی عرضه میشود. ایشان یکی از بزرگترین شاگردان علامه طباطبایی هستند. مجموعه تالیفات علامه طهرانی شامل «دوره علوم و معارف اسلام» است. این عنوان را خودشان برای تالیفات خودشان انتخاب کردند. ایشان بحث امامشناسی را در 18 جلد، اللهشناسی را در سه جلد و معادشناسی را در 10 جلد ارائه کردند. یکی از مهمترین کتابهای مرحوم علامهطهرانی کتاب «روح مجرد» است. روح مجرد یادنامه استادشان مرحوم آ سید هاشم حداد است. کتاب «مهر تابان» مرحوم علامهطهرانی یادنامه استاد دیگرشان مرحوم علامه طباطبایی است.
متصدی فروش انتشارات علامه طباطبایی در ادامه به دو مجموعه چهار جلدی «ولایت فقیه در حکومت اسلام» و «نور ملکوت قرآن» از تالیفات مرحوم علامه طهرانی اشاره و در مورد تقریرات ایشان افزود: «قطع و ظن»، «اجتهاد و تقلید» و «خیارات» مجموعهای از تقریرهای مرحوم علامه طهرانی از درس مرحوم آیتالله خوئی و درس مرحوم آیتالله آشیخ حسین حلی و مرحوم آ سید هاشم حداد است. ایشان زمانی که در حوزه علمیه نجف تحصیل میکردند در کلاس این اساتید شرکت کردند و تقریرات خودشان را در سه جلد منتشر کردند.
قندی با بیان اینکه مجموعهای تحت عنوان «نور مجرد» توسط حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی، آقازاده ارشد مرحوم علامه طهرانی نگاشته و منشر شده است، تصریح کرد: این مجموعه یادنامه مرحوم علامهطهرانی است که سه جلد دارد و در آن فرزندشان آثار و احوالات پدر را بهصورت کامل بیان کردند. جلد اول آن سیره سلوکی و عرفانی و توصیههای مرحوم علامه طهرانی به اهل علم است. در جلد دوم بحث آفات سلوک و رفقای سلوکی مرحوم علامه طهرانی و بحث سیره عملی فردی ایشان بیان شده است و در جلد سوم که اخیرا منتشر شده سیره عملی اجتماعی و بینش سیاسی مرحوم علامه طهرانی را شرح داده است.
او با یادآوری گفته مرحوم علامه طهرانی که گفته بودند من میخواهم کتابی راجعبه نوروز بنویسم و در این کتاب پیشینه نوروز و روایاتی که در تایید نوروز است را مطرح کنم و نقدهای این نگاه را بنویسم... گفت: آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی، پسر مرحوم علامه طهرانی در آخر جلد سوم مجموعه نور مجرد در ضمیمهای 150 صفحهای تحت عنوان «نوروز» این کار را انجام داده است.
مسئول فروش انتشارات علامه طباطبایی در ادامه به تالیفات مرحوم علامهطهرانی در زمینه جمعیت و ازدواج اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از تالیفات مرحوم علامه طهرانی کتاب «رساله نکاحیه؛ کاهش جمعیت ضربهای سهمگین بر پیکر مسلمین» است. وقتیکه این طرح وارد ایران شد، ایشان وظیفه خودشان دانستند که در این موضوع ورود کنند و عواقب و مشکلات این طرح برای آینده ایران را بیان کنند. در دورهای این کتاب مغفول بود و چند سالی است که پیرو تاکید رهبر معظم انقلاب بر روی افزایش جمعیت، مورد استقبال زیاد قرار گرفته است. پسر ایشان در کتاب نور مجرد مینویسند: «من احساسم بر این است که شدت فشار سیاست کنترل جمعیت -که در کشور ما محور شده بود- به قدری بود که بر روی قلب پدر اثر گذاشت و ایشان از دنیا رفت.»
اشاره به مجموعه نرمافزارهای تولید شده توسط انتشارات علامه طباطباطبایی یکی دیگر از محورهای گفتوگوی خبرنگار حلقهوصل با متصدی فروش این انتشاراتی بود. قندی در اینباره توضیح داد: مجموعه تالیفات علامه طهرانی در قالب مجموعه نرمافزاری توسط انتشارات علامه طباطبایی منتشر شده است. در این نرمافزار 110 جلد کتاب است. از بین این 110 جلد کتاب 50 جلد به زبان عربی است و 60 جلد هم کتابهای فارسی مرحوم علامهطهرانی است. لازم به ذکر است که کتابهای عربی ترجمه کتابهای فارسی مرحوم علامه طهرانی است. مجموعه دیگری تحت عنوان «مکتوبات خطی» داریم که دستنوشتههای مرحوم علامهطهرانی است که منتشر نشده است و در نرمافزاری دیگر هم کتابهای ایشان را به زبان لاتین معرفی کردیم.
نگاهی اجمالی به زندگینامه مرحوم علامهطهرانی
مرحوم آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی در سال 1345 قمری در تهران به دنیا آمد. در ایشان مرحوم آیتالله حاج سید محمدصادق، از بارزین در حفظ تدین در برابر دستگاه رضاخان پهلوی بود و یکی از چهار عالم سرشناس تهران به شمار میرفت. مرحوم علامه حسینی طهرانی با سرپرستی این پدر، دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در رشته مکانیک و ماشینسازی سپری کرد. مرحوم علامهطهرانی با اینکه پیشنهادهای مختلفی برای ادامه تحصیل در خارج را داشتند، ولی راه تحصیل علوم توحیدی و قرآن را انتخاب و به دست مرحوم آیتالله میرزا محمد طهرانی صاحب «مستدرک البحار» ملبس شدند. ایشان در سال 1364 قمری به قم مشرف شدند و در مدرسه مرحوم آیتالله حجت تحصیل خود را ادامه دادند.
مرحوم علامهطهرانی در قم با مرحوم علامه طباطبایی آشنا شدند و ظاهر و باطن خود را به عقل و قلب این فرزانهی علم و حکمت و تفسیر سپردند. مرحوم علامهطهرانی در کتاب «مهر تابان» که یادنامه مرحوم علامه طباطبایی است مینویسد: «حقاّ اگر ما به چنین مردی برخورد نکرده بودیم خسرالدنیا والاخره دستمان از همه چیز خالی بود.» ایشان در سال 1370 قمری به سفارش علامه طباطبائی و شهید شیخ محمد صدوقی یزدی راهی نجف شد. مرحوم علامه طهرانی در نجف نزد اساتیدی مانند مرحوم آیتالله حاج شیخ حسین حلی، مرحوم آیتالله حاج سید ابوالقاسم خوئی و... شاگردی کرد. ایشان سرانجام در نهم صفر سال 1416 دار فانی را وداع گفتند.
مقام معظم رهبری در پیام تسلیت خود خطاب به فرزند ارشد مرحوم علامهطهرانی ضمن ابراز تأسف عمیق از رحلت این عالم عامل ربّانى، و سالک مجاهد روحانى گفتند: «ایشان از جمله فرزانگان معدودى بودند که مراتب برجسته علمى را با درجات والاى معنویّت و سلوک توأما دارا بودند، و در کنار فقاهت فنّى و اجتهادى، به فقه الله الأکبر نیز که از مقوله شهود و محصول تجربه حسّى و مجاهدت معنوى است نیز نائل گشته بودند.»