سرویس پرونده:با توجه به نام گذاری سال جاری از سوی رهبر معظم انقلاب به نام سال «حمایت از کالای ایرانی» و تاکیدات چندین ساله ایشان مبنی بر لروز استفاده مردم از کالاهای ایرانی، برآن شدیم تا در پرونده ای به این موضوع بپردازیم و هر هفته یک فروشگاه یا تولیدی یا هر نوع فعالیت دیگری که منجر به تولید کالاهای ایرانی می شود را معرفی و نقاط قوت و ضعف آن را بررسی کنیم. برای اولین شماره این پرونده سراغ فروشگاه «کفش هدیه» رفته ایم که سالهاست در مناطق جنوب شهر تهران به فروش کفش های کاملا ایرانی شهره است.
کمتر کسی در منطقه جنوب شهر است که «کفش هدیه» را نشناسد. یک مغازه بزرگ با کلی کفش و قیمت هایی که هر کسی را وسوسه میکند تا در گرانی این روزهای بازار، حتما سری به این فروشگاه بزند و از آن کفش تهیه کند. فروشگاه هدیه کارش فروش انواع کفش ایرانی است، هرچند نمونه های محدودی کفش خارجی هم دارد تا جنسش جور باشد اما همیشه و به همه مشتریان، کفشهای با کیفیت ایرانی اش را پیشنهاد می کند. در ادامه گزارش و گفتگوی حلقه وصل با مسئولین ایرن فروشگاه را خواهید خواند.
خودتان را معرفی نموده و سابقه کاری فروشگاه را بفرمایید؟
ابوالفضل شکاری متولد 1352 با تحصیلات چهارم ابتدایی هستم و از سال 1373 اقدام به تاسیس «فروشگاه کفش هدیه سرای سینا» در منطقه جنوب تهران نمودم. قبل از برپایی فروشگاه به مدت دوسال به عنوان کارگر ساده در صنف کفش فروشی کسب تجربه کرده و با تولیدکنندگان و بازار کفش آشنا شده و احساس کردم میتوانم فروشگاهی را راه اندازی نمایم.
ابتدای کار بدلیل ناشناخته بودن و تنها بودن سختی های زیادی را متحمل شدم.چرا که اولا برای جذب مشتری گاهی مجبور بودم کفش را با قیمت خرید فروخته و فقط زحمت خرید و چیدمان و تقدیم به مشتری برای من می ماند. ثانیا تهیه کفش از تولیدی ها و فروش آن در فروشگاه را به تنهایی انجام میدادم. در ابتدا حدود هزار مدل کفش برای فروش در فروشگاه تهیه نموده و حداکثر میزان فروش در آن سالها حداکثر روزانه 50 جفت کفش بود.
با توجه به وضعیت اقتصادی مردم جنوب شهر چرا اقدام به راه اندازی فروشگاه در این منطقه نموده و تصور میکردید پس از 24 سال فروشگاه پا برجا باشد؟
با توجه به وضعیت ضعیف اقتصادی مردم این منطقه، هدفم عرضه کفش با قیمت پایین و سود خیلی کم برای مردم محروم بود و با وجود تولیدی های کوچک در تهران و ارزیابی آنها فکر فروش کفش ایرانی و با قیمت مناسب را پرورش دادم.
با شناخته شدن فروشگاه در سالهای گذشته برای مردم این منطقه و جنوب تهران فروش در برخی ایام به 800 تا 1000 جفت کفش در روز می رسد. اما همچنان فروش با سود خیلی پایین انجام میشود و حداکثر سود ما از فروش یک جفت کفش 3 تا 7 هزار تومان است. در حال حاضر 16 نفر در این فروشگاه مشغول به کار هستند.
از کدام تولیدیها و به چه طریق کفش تهیه میکنید؟ علت پایین بودن قیمتهای شما نسبت به بقیه چیست؟
از تولیدیهای کفش تبریز مانند کفش فرزین، فرید، رفیعی و دبیری که از تولیدکنندگان خوب تبریز هستند و تولیدیهای کوچک که در تهران هستند بصورت حضوری و نقدی خرید میکنم.
با مراجعه هر روزه به بازار و تولیدیهای کفش، هم بدنبال افزایش تنوع مدلها بوده و هیچگاه خرید چکی نداشتم همانطور که میدانید خرید و فروش به اعتبار چک در این صنف بسیار زیاد است و مدت چکها نیز از یک ماه تا یکسال و گاهی نیز بیشتر میباشد به همین دلیل نقدینگی در بازار کفش خیلی کم است و بیشتر خرید و فروشها اعتباری و با چک انجام میشود درنتیجه تولیدکنندگان برای تسویه حسابهای قبلی و پرداخت حقوق و... نیاز به پول نقد دارند، بنابراین تخفیف خیلی خوبی برای فروش نقدی قائل هستند، البته با شناخته شدنم در بازار و خرید با تعداد بالا، همواره با قیمت خیلی پایین حتی تا 50 درصد پایینتر از قیمت عمده فروشی خرید داشتهام. با توجه به اینکه خریدها از تولیدیهای ایرانی انجام میشود از حیث ضمانت کیفیت نیز با خیال راحت خرید و در زمان بروز مشکل، کفش به تولیدکننده مرجوع میشود.
چه مدلهایی و در چه سایزی کفش برای عرضه دارید؟ چرا شما وارد عرصه تولید نشدید؟
انواع کفش مجلسی،کار، ورزشی، زمستانه، تابستانه، صندل، دمپایی، کتانی و پیاده روی و... در مجموع حداقل 10 هزار مدل و از شماره 18 تا سایز بزرگ 50 و برای همه افراد خانواده اعم از کودکان و نوجوانان و دختران و پسران و بانوان و آقایان در همه رده های سنی چندین مدل کفش داریم. قیمتها از حدود 15 هزار تومان و حداکثر تا حدود 68 هزار تومان میباشد. البته اکثر کفش های بانوان با قیمتی حدود 30 تا 40 هزار تومان عرضه میشود. خودم طراحی مدل میکنم و جنس رویه کفش را تهیه و به تولید کنندگان سفارش مدل میدهم اما با توجه به شرایط اگر خودم تولید کنم قیمت تمام شده بیشتر از این خواهد بود.
خریداران کفش از شما، چطور تبدیل به مشتری ثابت میشوند؟
کفشهای این فروشگاه هیچ تفاوتی با کفشهای فروشگاههای بزرگ بازار و بهارستان و باغ سپهسالار و... ندارد. اما از نظر قیمت بین 30 تا 60 درصد پایینتر از آنهاست و مشتری با یکبار خرید از اینجا و مقایسه کیفیت و قیمت با بقیه جاها به مشتری دائم ما تبدیل می شود. خاطرم هست یکی از مشتریان هفت جفت کفش از ما مجموعا به قیمت 230 هزار تومان خریداری کرد، چند روز بعد مجددا مراجعه نموده و گفت از سپهسالار یک جفت کفش خریدهام به قیمت 180 هزار تومان اما وقتی کنار کفش خریداری شده از شما گذاشتم دیدم واقعا یکی هستند.
با وجود تنوع خیلی زیاد مدلها در فروشگاه چه تعداد کفش خارجی دارید؟ و اگر مشتری اعلام کند کفش خریداری شده خیلی زود خراب شد چه برخوردی میکنید؟ کیفیت کفش های ایرانی چطور است؟
از ابتدا تعداد کفشهای خارجی خیلی کم و فقط در حد جور بودن مدل در فروشگاه موجود بود والان هم از بین حدود 10.000 مدل کفش موجود در فروشگاه حداکثر 20 تا 30 مدل خارجی هستند و البته دلیل آن هم کیفیت بهتر و ضمانت کفش ایرانی هست، گاهی پیش آمده که مشتری کفش را مرجوع کرده و اگر کفش ایرانی باشد با خیال راحت آن را تعویض و به تولیدکننده مرجوع می کنیم اما برای کفش خارجی اگر این اتفاق بیفتد موظفیم برای حفظ مشتری آن را تعویض کنیم ولی چون ضمانت مرجوع به تولیدکننده وجود ندارد باعث ضرر ما میشود. در ضمن قیمت کفش ایرانی خیلی کمتر از کفش خارجی است. در قدیم کیفیت کفش ایرانی خوب نبود اما الان کیفیت خیلی بهتر شده است.
در ابتدا هم در محل استقرار فروشگاه هدیه این تعداد فروشگاه کفش در این منطقه بود؟ چه تاثیری در میزان فروش شما دارند؟
خیر آن زمان که شروع کردم در خیابان (میدان اول شهید بخارایی، خیابان مسجد جامع خزانه) هیچ فروشگاهی نبود و چون تنها بودم اصطلاحا هم خاک فروشگاه و هم خاک این خیابان را خوردهام تا به این شکل درآمده است.
الان حداقل 10 فروشگاه کفش و چندین فروشگاه کیف و مانتو و شلوار فروشی در این خیابان فعال هستند، اما مشتریان ما رو به افزایش هستند که دلیل آن پایین بودن قیمتهای ما از همسایههایمان و ضمانت داشتن کفش ما است.
با توجه به قیمت مناسب، فروش عمده برای شهرستانهای اطراف تهران و دیگر شهرهای کشور داریم، مجوز فعالیت از اتحادیه اخذ شده و کفش هدیه را ثبت کرده ایم. برای مردم جنوب تهران و شهرستان های دیگر نیز کفش هدیه شناخته شده است اما متاسفانه برخی افراد از اسم ما استفاده میکنند و علی رغم اینکه از ما خواسته شد که از آنها شکایت کنیم اما اینکار را نکردیم.
بعد از صحبت با ابوالفضل شکاری سراغ چند مشتری فروشگاه هم رفتیم و با آنها درباره این مغازه و اجناسش صحبت کردیم. آقای جوانی در پاسخ به این سوال که به چه دلیل این فروشگاه را انتخاب کردید؛ میگوید:
بنده حدود 11 سال برای خودم، همسر و 3 فرزندم، حتی خانواده خودم و همسرم از این فروشگاه خرید میکنیم که اصلیترین دلیل آن ایرانی بودن کفشها و تنوع خوب مدلها و کیفیت و قیمت معقول و مناسب آن است. معمولا هم از مدیر فروشگاه مشورت میگیریم که ایشان هم پیشنهاد میدهند.یکبار هم یک جفت کفش خریدم که چندروز بعد مشکل پیدا کرد، آن را تعویض کردند و گفتند چون کفش تولید ایران بوده و ضمانت دارد هیچ مشکلی نیست و به تولیدی مرجوع خواهد شد.
یکی دیگر از مشتریان فروشگاه هم علت مراجعه همیشگیاش به این فروشگاه و خرید کفش را این گونه عنوان می کند:
بدلیل کیفیت خوب و تنوع زیاد امکان ندارد شما برای خرید به این فروشگاه تشریف بیاورید و کفش مورد نظر خودتان را پیدا نکنید. بنده تقریبا 15 سال برای خودم،خانواده و همسر و 2 فرزندم از این فروشگاه خرید میکنیم و به همه افرادی که میخواهند کفش خوب و با کیفیت و با تنوع بالا و قیمت مناسب خریداری نمایند، پیشنهاد میکنم به فروشگاه هدیه واقع در تهران، ترمینال جنوب، خیابان شهید بخارایی، میدان اول شهید بخارایی، خیابان مسجد جامع مراجعه و از خرید خود لذت ببرند.
در لحظات پایانی تهیه گزارش از فروشگاه بودیم که آقای رامندی یکی از تولیدکنندگان کفش برای ارائه چندین مدل وارد فروشگاه شد و سّر درد دل را با ما باز کرد. او از مشکلات مختلفی که در مسیر تولید کفش وجود دارد و اشتباهاتی که دولت ها در مسیر حمایت از کالای ایرانی انجام دادند با ما سخن گفت. رامندی میگوید:
بنده از ابتدای دهه 70 اقدام به تولید کفش کردم، صنعت کفش در ایران همواره فراز و نشیبهای زیادی را داشته و از صنایع با قدمت بالا و البته بسیار با کیفیت میباشد، زمانیکه مردم ژاپن تخته پا میکردند در ایران کفش تولید میشد، خاطرم هست که در اوایل دهه 70 تجار کشور روسیه یکی از بزرگترین خریداران عمده کفش از ایران بودند و در همه ایام سال خرید و سفارش از کفش ایرانی داشتند اما دولت وقت با اجرای عوارض صادرات باعث شد قیمت تمام شده برای خریداران روسی غیر معقول شده و از بازار ایران کوچ کردند، کشور ترکیه که تا قبل از آن سودای فروش و صادرات را نمیتوانست عملیاتی کند با تبلیغ فراوان توانست تجار روسی را به سمت بازار خود کشیده و از اشتباه دولت ایران نهایت بهرهبرداری را به عمل آورد. تولیدکنندگان بزرگی چون کفش ملی و بلا که روزگاری از صنایع بزرگ کشور بودند بدلیل افول بازار فروش به سمت تعدیل نیرو و حتی تعطیلی کشیده شدند.
از مسئولان امروز دولت درخواست دارم نگاه به صنعت کفش را اصلاح نمایند چرا که هنوز هم کفش ایرانی بدلیل کیفیت خوب چرم تولیدی در کشور و تنوع تولید میتواند در بازارهای خارجی جایگاه گذشته خود را بدست آورده و پیشرفتهای چشمگیری داشته باشد اما مشکلات پیش پای صادرات بسیار زیاد است و همکاری دولت و تسهیل شرایط نه تنها موجب عدم استفاده کفش خارجی در ایران شده، بلکه با ورود کفش ایرانی به بازار کشورهای دیگر بخصوص کشورهای همسایه نام کفش ایرانی به عنوان یک تولید با کیفیت و متنوع در صدر فروش قرار خواهد گرفت.