
به گزارش حلقه وصل، پدیدۀ انقلاب اسلامی ایران و پس از آن جنگ تحمیلی را میتوان جرقهای برای حضور ویژه زنان در عرصۀ اجتماعی و فرهنگی در مساجد دانست. این مسأله زمینه را برای حضور زنان در عرصه های اجتماعی دیگر نیز فراهم آورد و امروز خوشبختانه یکی از عرصههایی که زنان ایران اسلامی در آن نقشآفرینی میکنند، عرصه اقتصاد مقاومتی است.
در این خصوص گفتوگویی را با سرکار خانم «ناهید شعبان»، مدیر مؤسسۀ قرآنی طاها و مسئول واحد خواهران کانون فرهنگی هنری صاقه مسجد امام جعفر صادق(ع) استان لرستان ترتیب دادیم تا با وی دربارۀ فعالیتهای فرهنگی مذهبی مسجد امام جعفر صادق (ع) و همچنین اقدامات کانون فرهنگی هنری این مسجد در راستای حرکت به سوی اقتصاد مقاومتی و تحقق فرمایش رهبر معظم انقلاب در این باره صحبت کنیم.
وی حدوداً 10 سال است که مدیریت مؤسسه قرآنی طاها را برعهده دارد و از دوران دبیرستان نیز با توجه به رشته تحصیلی خود که گرافیک و نقاشی بوده، علاقۀ بسیار زیادی به فعالیت در برنامههای فرهنگی هنری داشته است و امروز با تلاش و پشتکار توانسته است با انجام اقداماتی در مباحث فرهنگی، بیش از 200 نفر از بانوان محله را عضو کانون فرهنگی هنری مسجد کند.
مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
لطفاً به نمونههایی از اقدامات صورت گرفته در کانون فرهنگی هنری مسجد خود اشاره بفرمایید.
فعالیتهای فرهنگی کانون ما بر اساس نیاز مخاطبان، نمازگزاران مسجد و مردم محله برنامهریزی و اجرا میشود که «برگزاری مراسمات اعیاد و شهادت ائمه(ع)، برگزاری برنامه به مناسبتهای ملّی، برگزاری کلاسهای رایگان مشاوره و آسیب شناسی اجتماعی، ترک اعتیاد، مشاوره کودکان و نوجوانان، برگزاری کلاسهای آئین زندگی، همسرداری و زندگی اسلامی با همکاری حوزه علمیه خواهران، آموزش احکام و اخلاق اسلامی، آموزش شنا و ورزشهای رزمی با همکاری پایگاه مقاومت بسیج مسجد، برپایی دورههای هنری به جهت کارآفرینی و اشتغال بانوان خانهدار و تعامل فرهنگی با کلانتری محله جهت برطرف شدن مشکلات امنیتی و اخلاقی در حومه» از مهمترین فعالیتهای فرهنگی هنری کانون ما به شمار میرود.
در خصوص طرح کارآفرینی و اشتغال زایی که در کانون اجرا میکنید، بیشتر توضیح دهید.
ما در کانون فرهنگی هنری مسجد با هدف ایجاد اشتغال، کمک به تولید داخلی و ضرورت مسأله اقتصاد مقاومتی و پرورش استعدادهای کانونی، کارگاهی تولیدی آموزشی به عنوان "هفتاد طرح" افتتاح کردیم که در آن بیش از 12 هنر حرفهای آموزش داده میشود. به لطف الهی در طول این یک سال بانوان کانونی وارد عرصه کار شدهاند و از این طریق کسب درآمد میکنند که بابت این موضوع خدا را شاکر هستیم.
مفهوم برکت از مصادیق مهم اقتصاد مقاومتی است
تولیدات هنری و صنایع دستی بانوان کانون نیز در یک فروشگاه توسط چند نفر از زنان مددجوی خیریه مسجد عرضه میشود و الحمدلله توانستهایم ضمن کمک به تولید داخلی و پویا کردن اقتصاد خانوادهها، بخشی از درآمد این محصولات را صرف فعالیتهای فرهنگی مسجد کنیم. در همینجا باید به این نکته نیز اشاره کنم که مفهوم «برکت» یکی از مصادیق مهم اقتصاد مقاومتی است که ما در کانون فرهنگی هنری مسجد به خاطر حرمت و قداست مسجد این مفهوم را به عینه درک کردهایم و هیچگاه برای فعالیتهای دیگر مسجد با مشکل مالی مواجه نشدهایم.
کسب رزق حلال آن قدر اهمیت دارد که اهل بیت (ع) 9 جزء از 10 جزء عبادت را کسب رزق حلال برشمردند. رفتن به سوی رزق حلال، برکت را در پی دارد و این، آن چیزی است که همه ما مسلمانان در این برهه از زمان با توجه به فشارهای اقتصادی به آن نیاز مبرم داریم. خداوند متعال همیشه به جمع بودنها توجه ویژه دارد و اصلاً خود فرموده است: «یدالله مع الجماعه» حال این جمع بودن در دعا و مناجات یا مباحثه علمی یا ذکر خدا و اهلبیت (ع) و حتی کار فرهنگی مذهبی باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در اهمیت این فرمودند: مقام معظم رهبری درباره پشتیبانیهای الهی در هنگام حضور مردم در صحنه میفرماید: (از ویژگیهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی) مردممحوری است که در این سیاستها ملاحظه شده، تجربه به ما نشان میدهد و بیانات و معارف اسلامی هم تأکید میکند که هرجا مردم میآیند، دست خدا هم هست. «یَدُ اللهِ مَعَ الجَماعَة» هرجا مردم هستند، عنایت و کمک الهی و پشتیبانی الهی هم هست؛ نشانه و نمونه آن، دفاع هشت ساله، نمونه آن خود انقلاب و نمونه آن گذر از گردنههای دشوار این 35 سال [است]، چون مردم در میدان بودند، کارها پیش رفته است.
ایدۀ راهاندازی کارگاه تولیدی آموزشی چطور به ذهن شما رسید؟
روزی با دیدن رومیزیهای چهل تکه هندی در بازار ایده فعالیت در عرصه هنری به ذهنم رسید و چون این پارچهها بیشتر کهنه و آلوده بودند با خودم گفتم، میشود این رومیزیها را با پارچههای تمیز ایرانی که جذابیت بیشتری هم دارند، به بازار عرضه کرد. سپس این فکر را عملی کردیم و در اولین کار خود توانستیم حدود بیست نمونه از این رومیزیها را در نمایشگاه عرضه کنیم و بفروشیم که بعد از آن طی مراحل قانونی و تأیید کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مجوز تولید دریافت کردیم.
خوشبختانه میزان مشارکت زنان مسجدی در این طرح خیلی خوب است و الان در کارگاه 25 نفر زنان به صورت مستقیم و غیر مستقیم کار خیاطی پارچهها، دوخت یراق، جمعآوری تیکه پارچه از خیاطیها، چینش و رنگبندی تیکه پارچهها بر روی زمینه اصلی، فروش و عرصه محصولات در فروشگاه کانون، آموزش هنری به کارآموزان و روابط عمومی و تبلیغات را انجام میدهند.
قابل ذکر است که کانون ما مربیان هنری آموزش دیده را برای آموزش به مساجد، پایگاهها و مکانهایی که نیاز به مربّی دارند، اعزام میکند و این حرکت نیز قدمی کوچک در راه ایجاد اشتغال است.
لطفاً دربارۀ هزینههایی که برای این کار استفاده شده است نیز توضیح دهید.
در حقیقت این طرح با کمبود امکانات انجام شده است و پنجاه درصد این رومیزیها با پارچههای دور ریز خیاطیها تولید میشود، البته دیگر کارهای هنری ما نیز بیشتر از وسایل دور ریز خانههاست که هنرآموزان با شرکت در کلاسهای هنری کانون میآموزند که چطور میشود با کمبود امکانات و با استفاده از دور ریزها آثار زیبای هنری خلق کرد. به عبارت دیگر برای خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی حتماً نباید هزینههایی را صرف کرد، بلکه میتوان با کمی تلاش و همت بیشتر و توکل بر خدا از حداقلها و حتی وسایل و ابزارهایی که فکر میکنیم قابل استفاده نیستند، بیشتر فایدهها را برد و کارهای تولیدی فاخری ارائه کرد.
به نظر شما زنان چطور میتوانند با محوریت مسجد در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی گام بردارند؟
توانمندسازی و آموزش زنان گام نخست برای حضور بانوان در عرصه اقتصاد شکوفاست و با توجه به کارکردهای مختلف مسجد و حس اعتماد مردم محله به این مکان، میتوان با آموزشهای مختلف، زنان خانه دار را به تولیدگران اقتصادی تبدیل کرد، ضمن اینکه مسجد مکانی برای ترویج سبک زندگی صحیح و اسلامی به ویژه در مباحث اقتصادی و اجتماعی است، لذا باید از فضای مقدس مسجد نهایت بهره را برای انجام فعالیتهای فکری، فرهنگی، هنری و مذهبی برد و سعی ما نیز در مدت بر همین امر بوده است.
حمایت مسئولان استان از این طرح چطور بوده است؟
ما با ادارات و ارگانهای زیادی مشارکت داشتهایم و آنها نیز از تولیدات هنری کانون برای عرضه در نمایشگاههای مختلف استفاده کردهاند، البته امیدوارم با همکاری مسئولان بتوانیم محلی را برای فروش محصولات خود در سطح شهر فراهم کنیم. کاری که ما در کانون فرهنگی هنری مسجد در حال انجام آن هستیم، در راستای تحقق امر اقتصاد مقاومتی و پیشرفت و موفقیت بیش از پیش کشورمان است، لذا نیاز به حمایتهایی از سوی مسئولان کشوری و استانی وجود دارد.
منبع: تسنیم