به گزارش حلقه وصل، گسترش روافزون فعالیت استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان در حوزههای مختلف امروز آنها را به یکی از بازیگران اصلی حوزه فناوریهای پیشرفته و اقتصاد در کشور تبدیل کرده و به طور طبیعی گسترش فعالیتها برای چنین مجموعههایی که در کنار تولید محصول، تحقیق و توسعه دائمی و پیشرفته در دستورکارشان است، نیازمند تامین مالی مناسب است و یکی از راههای مناسب تأمین مالی شرکتها به طور طبیعی بازار سرمایه است.
در کشورمان مدتها است که صحبت از عرضه سهام استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه به منظور تأمین مالی میشود و در این راستا دستگاههای مختلف از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم مشوقها را برای این موضوع در نظر گرفته است و سعی در تسهیلگری روند پذیرش این شرکتها در بازار سرمایه دارد.
اما از سوی دیگر پذیرش این شرکتها در بازار سرمایه با سبک و روشی که سازمان بورس و وزارت امور اقتصادی و دارایی مد نظر دارند، میتواند چالشهایی را به دنبال داشته باشد که یکی از آنها، پذیرش این شرکتها در بازاری فرعی از فرابورس بنام «بازار هدف» است؛ موضوعی که نارضایتی استارتاپها و انتقاداتی را از سوی برخی نمایندگان اقتصادی مجلس در پی داشته است.
در حقیقت دولت به دنبال آن است که با تشکیل یک بازار فرعی در فرابورس بنام «بازار هدف»، استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان را به سوی این بازار سوق دهد که در نوع خود بازاری بدون جذابیت محسوب میشود و طبیعتا نمیتواند نظر سرمایهگذاران را به خود جلب کند و در نتیجه تأمین سرمایهای نیز در آن برای استارتاپها انجام نمیشود.
حالا اما با توجه به مشکلات عدیدهای که اجرای این طرح میتواند پیش روی دانشبنیانها قرار دهد، تعدادی از نمایندگان اقتصادی مجلس، پیگیری این مشکل را در دستور خود قرار دادهاند. مجتبی توانگر عضو کمیسیون اقتصادی و رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس امروز در نامهای که خطاب به فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی نوشته است بر ضرورت تسریع در پذیرش دانشبنیانها و استارتاپها در فرابورس تاکید کرده و میگوید: لازم است به زمزمههایی که پیرامون راهاندازی یک بازار جدید با عنوان بازار هدف به گوش میرسد، توجه جدی شود.
توانگر گفته است: شرایط سرمایهگذاری در بازار هدف و موقعیتی که برای شرکتها و سرمایهگذاران در این بازار تعریف شده است در عمل نه تنها فرصتی تازه برای دانشبنیانها محسوب نمیشود که پذیرش در این بازار نوعی تنبیه این شرکتهای نوآور است.
رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس تاکید کرده: ضروری است که ضمن تسریع پذیرش این شرکتها در تابلوهای موجود انسداد فعلی که ناشی از نوعی مدیریت سلیقهای است برطرف شود.
علیزاده: بازار هدف؛ کپی برداری ناقص از یک طرح انگلیسی
محسن علیزاده عضو کمیسیون اقتصادی و عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس و اوراق بهادار هم در اینباره میگوید: ایجاد بازارهای فرعی تحت عنوان «بازار هدف» در حقیقت الگوبرداری از یک ایده انگلیسی و با هدف جذب شرکتهای کوچکتر به بازار سرمایه است که ایرادات فراوانی به این الگوبرداری وارد است.
وی با اشاره به اینکه عرضه سهام شرکتهای دانشبنیان در این بازار تبعات منفی برای اقتصاد کشور و اقتصاد مجموعههای دانشبنیان دارد، تاکید کرد: با توجه به تاکیدات مدیران کشور و سیاستهای کلی نظام در گسترش فضای کسب و کار و سرمایهگذاری در اقتصاد دیجیتال، پذیرش شرکتهای فعال این حوزه در بازاری محدود و غیرجذاب تحت عنوان «بازار هدف» نه تنها کمکی به این شرکتهای نوآور نخواهد کرد، بلکه چالهای عمیق در برابر توسعه آنها حفر میکند.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس و اوراق بهادار همچنین تأکید کرد: ضرورت دارد تا وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان بورس با برنامهریزی دقیق، برای ورود شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها تدابیری را اتخاذ کنند تا موجب تمایل و جذب آنها به سوی این بازار شود.
زارع: بازار هدف تبدیل به چاهی برای استارتاپ ها خواهد شد
رحیم زارع عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز به چالشهای پذیرش شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها در بازارهای فرعی بورس اشاره و معتقد است: ایجاد بازار هدف در فرابورس و جذب استارتاپها در این بخش اتفاقی است که صدها شرکت نوآور که در سالهای گذشته گرههای بزرگی از مشکلات کشور را باز کردهاند را دچار محدودیت در دسترسی به بازار سرمایه میکند و از سوی دیگر مردم نیز از سرمایهگذاری در صنایع پربازده و با فناوری بالا محروم خواهند شد.
سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید میگوید: این محدودیتها در عمل باعث عدم رونق این بازار خواهد شد و عدم رونق، منجر به عدم استقبال از سهام عرضه شده شرکتها و عدم رشد سهام میشود و در نهایت برای سهامداران جذابیتی نخواهد داشت و عملا تبدیل به چاهی برای سرکوب استارتاپها و شرکت های دانش بنیان ایرانی می شود.