
سرویس حاشیه نگاری: فیلم «خوک» به کارگردانی مانی حقیقی چهارشنبه دوم اسفند با حضور بازیگران و عوامل آن در شصتوهشتمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین به نمایش درآمد. بیش از اینکه نمایش فیلم در جشنواره برلین مورد توجه قرار بگیرد، اظهارات لیلا حاتمی در نشست خبری این فیلم بازتاب رسانهای داشته است. در شرایطی که خبرنگاران اصرار به موضعگیری سیاسی از سوی دستاندرکاران این فیلم داشتهاند و البته مانی حقیقی کارگردان فیلم «خوک» با انتقاد از طرح مداوم سوالهای سیاسی از فیلمسازان ایرانی از این صید سیاسی فرار کرد، لیلا حاتمی وارد این بحث میشود و از شرایط سخت معترضان در ایران میگوید.
او به قول خودش، اولین اظهارنظر سیاسیاش را در این جشنواره میکند. حاتمی با اشاره به اغتشاشهایی که توسط برخی منسوبان دراویش انجام شده بود و گویا بدوناطلاع از اینکه تعدادی از ماموران نیروهای انتظامی و بسیجی بهدست این اغتشاشگران شهید شدهاند، در این نشست خبری گفت: «مایلم از این فرصت استفاده کنم تا خشم و اندوه عمیق خود را نسبت به نحوه «برخورد» با تظاهرکنندگان اخیر در ایران نشان بدهم. این شرمآور است که در کشور من، مردم فقط «به بهای» جان خود میتوانند اعتراض کنند.» این اظهارات لیلا حاتمی در حالی است که او معمولا در فضای رسانهای کشور و حتی در نشستهای خبری جشنوارههای داخلی، از بروز نظرات سیاسی پرهیز میکند. اما این بار لیلا حاتمی در کشوری دیگر و در جشنوارهای خارجی که درگیر سیاسیبازی است، تحتتاثیر فضایی که مورد انتقاد مانی حقیقی هم قرار گرفته است، اظهارنظر سیاسی سطحی و نسنجیده کرده است. اتفاقات نشست خبری «خوک» چنان گل درشت بود که باعث اعتراض مدیران دولتی هم شد. ابراهیم داروغهزاده در توییتی نوشت: «کاش یکبار هم فیلمسازهای ما به خبرنگارهای آلمانی میگفتند نظرتون راجع به رابطه دولت آلمان و صدام و بمبهای شیمیایی و حلبچه و سردشت و... چیه؟»
جشنواره برلین طی یک دهه گذشته رویکرد سیاسیتری در مواجهه با آثار ایرانی جشنواره داشته است. آثار ایرانی از 60 سال پیش در جشنواره برلین حضوری تقریبا مداوم داشتهاند و در طول این سالها با حدود 100 فیلم، 36 جایزه دریافت کرده است. اما در دوره دبیری «دیتر کاسلیک» بر برلیناله که از سال 2001 شروع شد و امسال آخرین سالش است، غلبه رویکرد سیاسی یکجانبه، در انتخاب و حتی داوری فیلمها بیشتر شد. نمونه اخیر که خیلی مورد بحث قرار گرفت، اعطای جایزه خرس طلایی جشنواره 2015 به فیلم «تاکسی» ساخته جعفر پناهی بود.
سخنان وقیحانه لیلا حاتمی درحالی است که کشورهای غربی این روزها دنبال بهانه هستند برای فشار بیشتر و ایجاد تحریم های جدید علیه ایران و سخنان لیلا حاتمی آبی بود بر آسیاب دشمنان ایران. بسیاری بر این باورند که لیلا حاتمی با این اظهارات وطن فروشانه سعی در جلب توجهات برای دریافت جوایز بین المللی دارد.
این سخنان در پی حوادث اخیر تهران و در خیابان پاسداران که عده ای از منتسبین به دراویش وحشیانه به خیابان ریختند و با آتش زدن چند ماشین و حمله به ماموران نیروی انتظامی و بسیج چندتن از هموطنان عزیز و خدمتگزارمان را به شهادت رساندند بیان شد و لیلا حاتمی علیرغم اقدامات وحشیانه دراویش گنابادی باز هم انگشت اتهام را به سمت نیروی انتظامی و بسیج گرفت و آنها را مقصر دانست.
البته سخنان شرم آور لیلا علیه ایران با موجی از اعتراضات مردم همراه بود و در صفحات مجازی نیز واکنش های بسیار زیادی را به دنبال داشته است و بسیاری معتقدند میان صحبت های لیلا حاتمی و آنهایی که برای تحریم بیشتر ایران به ترامپ نامه نوشتند تفاوتی وجود ندارد. در ادامه واکنش های کاربران فضای مجازی به این اظهارات لیلا حاتمی را خواهید دید.
سکانسی از فیلم «یتیم خانه ایران» درباره تن فروشی و وطن فروشی با توجه به اظهارات لیلا حاتمی این روزها در حال دست به دست شدن است.
برخی کاربران با انتشار خاطره ای از مرحوم ابوترابی در زمان اسارت در عراق به اظهارات لیلا حاتمی اینگونه واکنش نشان دادند.
سکانسی از فیلم «ازکرخه تا راین» که اشاره دارد به در اختیار دادن بمب های شیمیایی به عراق توسط آلمان در جریان جنک تحمیلی نیز اعلام نفرت و اعتراض خود را به لیلا حاتمی بیان کردند.
برخی رسانه ها نیز با انتشار واکنش سیمین دانشور به دعوت سفارت آلمان به اظهارات شرم آور لیلا حاتمی واکنش نشان دادند.