دفاع مقدّس، عرصه حضور مخلصانه و حماسی تمامی اقشار مردم ایران در دفاع از دین و سرزمین و آیین خود دربرابر تهاجم رژیم بعثی ـ که پشتیبانی وسیع استکبار جهانی را با خود داشت ـ بود.
یکی از این گروههای مردمی که علیرغم گذشت دهها سال از ایثارشان هنوز حتّی داستان فداکاریهای آنها هم به طور کامل بازگو نشده است، شیرزنانی از میان عموماً طبقات متوسط و ضعیف جامعه از نظر مادّی و غنیترین طبقات از نظر روحی و معنوی بودهاند که در شهرهای مختلف نزدیک به مناطق جنگی به شستوشوی لباسها و ملافهها و پتوهای آوردهشده از خطوط مقدّم اقدام کرده و با این کار خود حماسهای بزرگ اما ناگفته و ناشنیده را رقم زدند.
کتاب «حوض خون» روایتی است از خاطرات تعدادی از زنان قهرمان اندیمشک که همچون دیگر زنان قهرمان در اهواز و دیگر مناطق در شهر خود به این کار خطیر و باارزش میپرداختند.
آنچه از مطالعه ۶۴ بخش این کتاب که هریک به روایت خاطرات یکی از این بانوان زینبی اختصاص یافته نشان میدهد: این شیرزنان از بالاترین درجات عاطفی و معنوی نسبت به دین و سرزمین و انقلاب و امام و خانواده خود برخوردار بودهاند.
اغلب این زنان یا مادر شهید و در برخی موارد مادر چند شهید، یا خواهر شهید یا همسر شهید بودهاند. متأسفانه برخی از این بانوان نیز در طول سالهای گذشته از دنیا رفتهاند یا دچار بیماری بوده و امکان بازگو کردن خاطرات خود را از دست دادهاند. با اینکه این مهربانوان و حماسیزنان در برابر آنچه در راه خدا انجام دادند و علیرغم بیماریهای ناشی از همین فداکاری خود هیچ انتظار و توقّعی نداشتهاند، امّا باید اذعان کرد که برخی دستگاهها نیز به وظیفه خود در حمایت و رسیدگی به این عزیزان کوتاهی کردهاند.
کتاب حاوی مقدمه، ۶۴ بخش روایت خاطرهها و سه بخش تصویری شامل تصاویری از محل شستوشو در سالهای دفاع مقدّس، تصاویر شهدای منتسب به برخی از این بانوان و تصاویر برخی از زنانی که خاطراتشان در کتاب درج شده، میباشد.
و سخن آخر اینکه خواندن این کتاب ربط این حوضهای خون به حوض کوثر را در فکر انسان تداعی میکند؛ صورتی در زیر دارد آنچه در بالاستی.