سرویس پرونده: به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان پایگاه خبری تحلیلی حلقه وصل در نظر دارد هر روز یک کتاب از نویسندگان برتر انقلاب اسلامی را به مخاطبین عزیز معرفی کند تا از این فرصت معنوی نهایت استفاده را داشته باشند.
قیام پانزدهم خرداد، گام بلندی بود در راهی که به انقلاب بزرگ بهمن رسید، و زمینهای شد برای تحقق حکومتِ اسلامی در ایران. این حرکت خودجوش دینی، با ابعاد گوناگونِ خود، تأثیری شگرف بر اندیشه و عمل مسلمانان و بلکه تمام مستضعفان جهان گذاشت، و سرآغاز شکوفایی اسلام و استقلال و آزادی ملت شد. به این ترتیب، نهضت خرداد، خطری جدی برای موجودیت نظام ها و حکومت های دینستیز به شمار آمد، و مبارزه میانِ دو قطب مخالف آن، عمیقتر و وسیعتر شد اما سرانجام به یاری خداوند، پیروزی از آنِ امام خمینی (رحمه الله علیه) و پیروان راستینِ او شد و جمهوری اسلامی ایران بنیان گرفت.
اینک سالهاست که از تأسیس جمهوری اسلامی میگذرد، و این نظام با وجود تمام مخاطرات و مشکلات درونی و بیرونیاش –در عصر مدرنیته و پسا مدرنیته– به پیش میرود و میبالد، و هر یک از ما به منزلهی فردی از اعضای این نظام میباید به قدر بضاعت و طاقت خویش در پاسداری و تقویت آن بکوشیم.
بیتردید، بازنگریِ گذشته، و تحلیل خاستگاه ها، آرمان ها، سیر رویدادها و دستاوردها یکی از بهترین راهکارهای ارزیابی و نقد و آسیب شناسی تمام پدیدههای اجتماعی است. از این طریق میتوان به تقاط قوت و ضعف گذشتهها پی برد و در تقویت یا رفع آنها اندیشید و کوشید، و نیز از این راه میتوان دوستان و دشمنان را شناخت و در نحوه سلوک با آنان باز اندیشید.
اما در ارزیابیهایی این چنین، باید مهمترین و اساسیترین رویدادها را جُست و آنها را کانون تأمل و کاوش قرار داد، و به این شیوه است که مقصود، سریعتر و دقیقتر به دست خواهد آمد. بر این اساس قیام پانزده خرداد 42، به منزله طلیعهی جمهوری اسلامی، بهترین نمونهای است که با توجه به آن و تأمل در آن میتوان وضع امروز و راه آینده را دریافت.
کتاب «عبرتهای خرداد» حاصل گردآوري و تنظيم شماري از سخنرانيهاي آیت الله مصباح یزدی است که به مناسبتهاي مختلف درباره نهضت پانزدهم خرداد ايراد شده است و نگارندگان براي غنيسازي و تکميل آنها، از ديگر آثار ايشان نيز بهره بردهاند. اين کتاب توسط آقايان عليرضا تاجيک و سيد حسن شفعي تدوين و نگاشته شده و به کوشش انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) چاپ و منتشر شده است.
اين کتاب که قيام پانزده خرداد را از چندين زاويه مورد بازکاوي و کاوش قرار داده، در فصل نخست به بررسي خاستگاههاي آن نهضت از منظر معرفتي، سياسي و اجتماعي پرداخته است. فصل دوم اين نوشتار به شخصيتشناسي و نقش حياتي رهبر آن قيام، يعني امام خميني(ره) در شکلگيري و تداوم پيروزي آن قيام پرداخته است. در فصل سوم دشمنان دين و قيامهاي ديني ـ از جمله قيام پانزده خرداد ـ بازشناسي شدهاند و در فصل آخر نيز به پارهاي از مهمترين آسيبهايي که متوجه این نهضت است با اشاره به راهکارهاي مقابه با آنها، اختصاص يافته است.