به گزارش حلقه وصل، حضرت آیتالله شجاعی در بیان آیه 19 سوره مجادله بیان میدارد: اگر چه در رابطه با منافقین است ولی آیه کلی است و در مورد همه انسانها جریان دارد گفت: این آیه شریفه «اسْتَحْوَذَ عَلَیْهِمُ الشَّیْطانُ فَأَنْساهُمْ ذِکْرَ اللَّهِ أُولئِکَ حِزْبُ الشَّیْطانِ أَلا إِنَّ حِزْبَ الشَّیْطانِ هُمُ الْخاسِرُونَ؛ شیطان بر آنان چیره و مسلط شده است، پس یاد خدا را از خاطرشان برده است. آنان حزب شیطانند. آگاه باشید که حزب شیطان همان زیانکارانند.» بیان میدارد؛ فراموشی خداوند اگر چه عملی است که ظاهرش از سوی انسان صورت میگیرد اما در واقعیت این خداوند است که یاد خود را از ذهن انسان بر میدارد.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات در نماز فکری به ذهنمان میرسد و حالت حضور را از ما میگیرد به گونه ای گه به کلی فراموش میکنیم که در حال نماز هستیم گفت: این فکرها خود به خود نمیآید بلکه شیاطین این فکرها برای فراموشی میآورند و اگر کسی دقیق باشد متوجه می شود که وقتی نمازش تمام میشود از این فکرها نیز که ذهن او را آشفته کرده است خلاص میشود.
آیتالله شجاعی با بیان اینکه «انساء» یعنی فراموشیدن و فراموشی را به انسان دادن گفت: خاصیت اول وسوسههای شیطان فراموشیدن انسان است و اینکه آن را انسان نمیبیند که از شیطان است و این فراموشی را از خود میبیند.
وی با اشاره اینکه وقتی انسان نمیداند القائات و این فراموشی از ناحیه شیطان است، کار برای او سختر میشود گفت: فقط جمعی وجود دارد که وقتی شیطان از هر دری بخواهد وارد شود متوجه میشوند.
آیتالله شجاعی با اشاره به اینکه اصطلاح مؤمن از دیدگاه قرآن با اصطلاحی که در بین مردم وجود دارد متفاوت است گفت: مؤمن در ادبیات قرآن همان وارستگانی هستند که وسوسههای شیطان به هر شکل و از هر طریق در آنها اثرگذار نیست.
وی با اشاره به اینکه آیه 201 سوره اعراف «إِنَّ الَّذینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ؛ کسانى که تقوا پیشه کردهاند، هنگامى که وسوسه اى از شیطان به آنان مىرسد و بر گرد قلبشان مىگردد تا در آن جاى گیرد، خدا را به یاد مى آورند و کار خود را به او وامى گذارند و او پرده غفلت را از آنان مى زداید و ناگهان بینا مى شوند.» گفت: شیطانها مرتب دور دل و جان و روح و ظاهر و باطن انسان میچرخند.
آیتالله شجاعی بیان میدارد که کار از چرخیدن شیاطین در اطرافمان گذشته و با ما همنشین هستند. شیطان لحظهای از به غفلت کشاندن انسان غفلت نمیکند و به راحتی دست از انسانی دست بر نمیدارد. شیطان حتی نسبت به بسیاری از صالحان و اوتاد طمع دارد؛ بنابراین بسیار باید مراقب باشیم. مثلا در روایات وارد شده است که حضرت موسی(علی نبینا و آله و علیهالسلام) مشغول عبادت بود، شیطان در آنجا پرسه میزد ببیند میتواند راه نفوذی پیدا کند یا خیر. البته نمیتواند شیطان در حضرت موسی(ع) راه پیدا کند بلکه طمع آن را شیطان داشت.
وی میافزاید صاحبان تقوا چون مجاهدت کردند هنگامی که شیطان به آنها نزدیک میشود متذکر میشوند و متوجه میشود که القائات شیطانی در او نفوذ کرده است. مثلا انسان وقتی میخواهد انفاق کند شیطان وسوسه میکند که ممکن است فقیر شوید اما انسانی که دارای تقوای قرآنی است سریع متوجه میشود که این وسوسه شیطانی است.
آیتالله شجاعی بیان میدارد که اصل خاصیت وسوسه شیطان این است که انسان متوجه اینکه وسوسه شیطان است نمیشود و این است که کار را سخت میکند.